ΣΧΟΛΙΟ

Για τον δρόμο αποφασίζει το ψευδοκράτος μας λένε οι Τούρκοι!

Για τον δρόμο αποφασίζει το ψευδοκράτος μας λένε οι Τούρκοι! Κώστας Βενιζέλος

Ποιος είχε το πάνω χέρι για την κατασκευή του δρόμου Άρσους-Πύλας; Ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος έχει και τα κονδύλια, για τη χρηματοδότησή του έργου αυτού. Τούτο δεν είναι ασφαλώς είδηση. Η εμπλοκή του κατοχικού καθεστώτος είναι τεχνικού χαρακτήρα (εργάτες, μηχανήματα κλπ). Την ίδια ώρα, σημαντικός ο ρόλος του κατοχικού στρατού, ο οποίος καθόρισε και τις λεπτομέρειες καθώς το έργο για τον δρόμο είναι και στρατιωτικό όπως και… ανθρωπιστικό, όπως αναφέρθηκε από τουρκικής πλευράς!

Άλλωστε ο Τούρκος “πρέσβης”, είναι ο άνθρωπος του Ερντογάν για “ειδικές αποστολές”. Τον διόρισε στα κατεχόμενα, μετά που ως δικηγόρος ασχολήθηκε με το θέμα της Αμμοχώστου και των περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης. Ήταν εκ των οργανωτών και ειδικού συνεδρίου για την Αμμόχωστο, ως Δικηγορικός Σύλλογος της Τουρκίας. Με το διορισμό του στα κατεχόμενα, ανέλαβε τη διαχείριση όλων των ενεργειών αναφορικά με την Αμμόχωστο.

Ο Μετίν Φεϊζίογλου παρακολουθεί την πορεία των πραγμάτων (έργα κλπ), ενώ ασχολείται πρωτίστως με το θέμα των περιουσιών. Έχει και δημόσια αναφέρει πως «θα πρέπει να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας». Το πώς έχει προφανώς αποφασιστεί και έχει σχέση με τα σενάρια, που έχουν επεξεργασθεί.

Ως διοικητής, νομάρχης των κατεχομένων αυτός αποφασίζει για τα σημαντικά ζητήματα. Αυτός δίνει τις εντολές και τις πλείστες φορές χωρίς να διαβουλευθεί με το κατοχικό καθεστώς. Για αυτό και δεν μπορεί να θεωρείται σοβαρό αυτό που διέρρευσε από την Άγκυρα, πως είναι η αποσχιστική οντότητα που αποφασίζει για το δρόμο Άρσους-Πύλας, στη νεκρή ζώνη. ΜΜΕ από τα κατεχόμενα μετέδωσαν ότι η συνέχιση του δρόμου θα αποφασιστεί από την “ΤΔΒΚ”. Επικαλούνται δε και πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, οι οποίες επισήμαναν ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα αναγκάζονται να περάσουν από τις αγγλικές βάσεις για να μεταβούν στα κατεχόμενα, γεγονός που προκαλεί προβλήματα.

Επαναλαμβάνοντας το τουρκικό επιχείρημα ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ δεν έφερε αντίρρηση όταν οι Ελληνοκύπριοι κατασκεύασαν δρόμο στην ίδια περιοχή το 2004, αλλά επενέβη στον δρόμο που επιχείρησαν να κατασκευάσουν οι Τουρκοκύπριοι, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας εξέφρασαν την άποψη ότι η στάση αυτή είναι αντίθετη με την αρχή της ουδετερότητας των Ηνωμένων Εθνών (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτή η διαρροή. Μπορεί να σημαίνει ότι εάν υπάρξει αλλαγή πλεύσης, δεν θα θέλει η Άγκυρα να τη φορτωθεί και θα αναζητήσει άλλο να την πραγματοποιήσει. Δηλαδή το ψευδοκράτος. Μπορεί, πάλι, η τοποθέτηση αυτή να γίνεται για τα προσχήματα. Ότι, δηλαδή, το ψευδοκράτος είναι αυτό που αποφασίζει! Πρόκειται, βέβαια, για ανέκδοτο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι