ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Γιατί ανεκλήθη ο πρέσβης στο Κάιρο και μετακινείται ο πρέσβης στη Λευκωσία

Γιατί ανεκλήθη ο πρέσβης στο Κάιρο και μετακινείται ο πρέσβης στη Λευκωσία, Κόμπρα

Οι απλοί πολίτες δεν πολυενδιαφέρονται για τις υπηρεσιακές αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν έχουν άδικο. Κατά κανόνα πρόκειται για γραφειοκρατικές μετακινήσεις, που έχουν σημασία μόνο για τους εμπλεκόμενους διπλωμάτες και τους παροικούντες το υπουργείο. Κάποιες λίγες, όμως, ότι έχουν σημασία. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις στο Κάιρο και στη Λευκωσία.

Ας ξεκινήσουμε με τον πρέσβη στο Κάιρο Νίκο Γαριλίδη. Πριν τοποθετηθεί στο Κάιρο το καλοκαίρι του 2018 υπηρετούσε για τρία χρόνια στην Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα. Πριν το 2015 ήταν πρέσβης στην Τεχεράνη για επτά(!) συνεχή χρόνια. Και πριν πάει στο Ιράν ήταν πρέσβης στη Βαγδάτη.

Όπως βλέπουμε ο εν λόγω διπλωμάτης γυροφέρνει τις πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος, εξάλλου, ως Έλληνας εξ Αιγύπτου (ο πατέρας του υπηρετούσε ως διοικητικός υπάλληλος στο ελληνικό προξενείο στο Πορτ Σάιντ τη δεκαετία του 1950) είναι εξοικειωμένος με την περιοχή. Στο Κάιρο διαδέχθηκε τον Μιχάλη Διάμεση που υπηρετεί σήμερα ως πρέσβης στην Άγκυρα.

Αναφέρω όλες αυτές τις λεπτομέρειες, γιατί υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα για τον τρόπο που ο Γαριλίδης απομακρύνθηκε από το Κάιρο. Δεν πρόκειται για κανονική υπηρεσιακή μετακίνηση, που δεν θα ήταν παράξενη μετά από τρία χρόνια παραμονής στην εκεί πρεσβεία. Πρόκειται για ανάκληση στην Αθήνα αμέσως μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Όλα δείχνουν ότι η ανάκληση δεν είναι καθόλου άσχετη με την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Δεν σας κρύβω ότι έχω ακούσει πολλά για την αιτία. Κάποιες πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζονται ότι οι Αιγύπτιοι ενημέρωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό για κάποιες δραστηριότητες του Έλληνα πρέσβη. Μη με ρωτήσετε περισσότερα. Κάποιες άλλες πηγές, ωστόσο, ναι μεν αναφέρονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες, αλλά ισχυρίζονται ότι αιτία της ανάκλησης είναι άλλη, ότι είχε δώσει λάθος εικόνα για τις προθέσεις των Αιγυπτίων, με αποτέλεσμα ο Μητσοτάκης να βρεθεί απροετοίμαστος, αν όχι εκτεθειμένος.

Το χέρι μου στον σταυρό δεν το βάζω για το τι πραγματικά έχει συμβεί. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η ανάκληση πρέσβη με τέτοιον τρόπο δεν είναι κάτι σύνηθες, ούτε γίνεται για ασήμαντο λόγο. Ο Γαριλίδης, εξάλλου, είναι πολύπειρος διπλωμάτης και καταφερτζής στις δημόσιες σχέσεις, ειδικά στον χειρισμό των πολιτικών. Άρα, κάτι σοβαρό έχει συμβεί. Ας σημειωθεί ότι μετακινείται από την ίδια πρεσβεία και ένας χαμηλόβαθμος διπλωμάτης, το όνομα του οποίου μπήκε σε συμπληρωματικό κατάλογο μετακινήσεων.

Ο πρέσβης στη Λευκωσία

Πάμε τώρα σε μία δεύτερη μετακίνηση, που προκάλεσε άλλου τύπου ερωτηματικά. Μετακινούν (με κανονική διαδικασία) τον Χάρη Λαλάκο από τη Λευκωσία. Ο Λαλάκος θεωρείται από τους ικανότερους διπλωμάτες. Υπηρετούσε ως πρέσβης στην Ουάσινγκτον από τον Οκτώβριο του 2015. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ελένη Παπαδοπούλου (τότε διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και τώρα πρέσβης στην Ουάσινγκτον) είχε προτείνει για την πρεσβεία της Λευκωσίας την Αικατερίνη Ξαγοράρη.

Η Ξαγοράρη πέρασε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αλλά όταν την κάλεσε ο υπουργός (Νίκος Δένδιας) να την γνωρίσει δεν ενέκρινε τον διορισμό της και αντί για Λευκωσία την έστειλε στη Βέρνη. Στη Λευκωσία έστειλε τον Λαλάκο, ο οποίος, έτσι, αντί να έλθει στην Κεντρική Υπηρεσία, εστάλη στην Κύπρο. Μην έχοντας ακόμα κλείσει διετία εκεί, η μετακίνησή του προκαλεί ερωτηματικά, τα οποία θα απαντηθούν από το που θα τοποθετηθεί.

Πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο Δένδιας τον προορίζει για τη θέση του γενικού διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου, προκειμένου να καλύψει το κενό που άφησε η τοποθέτηση του μέχρι τώρα πολιτικού διευθυντή Κυριάκου Λουκάκη ως πρέσβη στο Ισραήλ. Αυτό και κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί. Το ποιος θα καλύψει το κενό στη Λευκωσία θα το μάθουμε σύντομα, η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι