ΑΝΑΛΥΣΗ

Γιατί επιμένει στα ΜΟΕ ο Κασουλίδης

Γιατί επιμένει στα ΜΟΕ ο Κασουλίδης, Κώστας Βενιζέλος

Η κοσμογονία που συντελείται με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, με την συνεχιζόμενη αναβάθμιση της κατοχικής Τουρκίας και την αυξανόμενη επιθετικότητας της, δεν επηρεάζει τη Λευκωσία, η οποία μυωπικά επιμένει στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Την ώρα, μάλιστα, που η Αθήνα, η οποία φημίζεται για την πολιτική του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας και τις κοντόφθαλμες αντιλήψεις στα ελληνοτουρκικά, ανακοίνωσε πως «πάγωσε» τα στρατιωτικά ΜΟΕ  με την Άγκυρα, λόγω των συνεχών προκλήσεων της κατοχικής δύναμης στο Αιγαίο.

Και δεν είναι μόνο η εμμονή του υπουργού Εξωτερικών στα ΜΟΕ, ελλείψει προφανώς πολιτικής, αλλά είναι και η προσέγγιση, που υιοθετεί στην προσπάθεια του να εξηγήσει την πολιτική του. Ο κ. Γιαννάκης Κασουλίδης, σε ομιλία του την Τετάρτη το βράδυ, σε δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο, Elke Merks-Schaapveld, με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής του Βασιλείου της Ολλανδίας, (Ημέρα του Βασιλιά), εξήγησε για μια ακόμη φορά την πολιτική του στα ΜΟΕ.

Είπε πως η δέσμη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης  που προωθεί η Λευκωσία μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να υπηρετήσει ως καταλύτης στην προσπάθεια για επίτευξη μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού. Δηλαδή, το πρόβλημα στην Κύπρο δεν είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία εδαφών της χώρας μας, ούτε οι παράνομες ενέργειες της, η ανακήρυξη ψευδοκράτους, η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού με τη μεταφορά εποίκων.

ΜΟΕ για Κυπριακό

Κατά τον Γιαννάκη Κασουλίδη το θέμα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και στόχος είναι  η ανάπτυξη συνεργασίας. Και η κατοχή Τουρκία; Πώς θα ανατραπούν τα κατοχικά δεδομένα; Με τα ΜΟΕ; Εάν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να λύσουν το Κυπριακό και δεν δέχεται η Τουρκία ( που έτσι είναι), ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Θα δεχθεί η κατοχική δύναμη τη βούληση των Κυπρίων;

Κι όλα αυτά τα είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενώπιον της διπλωματικής κοινότητας, που είναι διαπιστευμένη στη Λευκωσία. Και τον άκουσαν να λέει πως «παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η πλευρά μας παραμένει επικεντρωμένη στη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν». Για να εξηγήσει ότι «προς αυτό τον σκοπό, έχω προωθήσει μια πρόταση αποτελούμενη από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τα οποία να κερδίζουν όλες τις πλευρές, για τερματισμό του συνεχιζόμενου αδιεξόδου και για να ανοιχτεί ο δρόμος έπειτα από μια μακρά περίοδο για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε στους ξένους πρέσβεις πως «αυτή είναι η κατάσταση πραγμάτων αυτή τη στιγμή σε σχέση με το Κυπριακό…». Δηλαδή η Τουρκία να προχωρεί σε τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και αλλού και η απάντηση της Λευκωσίας είναι ΜΟΕ. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπορεί να είναι και η λύση. Να συμφωνηθούν κάποια ΜΟΕ και τέλος. Αυτός ο κίνδυνος δεν απασχολεί. Όπως δεν απασχολεί πως εξελίξεις στο διεθνές πεδίο αλλάζουν τα δεδομένα. Λεπτομέρειες για τη Λευκωσία… Επιμένει στα ΜΟΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι