ΕΘΝΙΚΑ

Γιατί η Τουρκία αντιστρέφει την πραγματικότητα για την “Tiger meet”

Γιατί η Τουρκία αντιστρέφει την πραγματικότητα για την "Tiger meet"
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ετεροχρονισμένα αλλά κυρίως παραπλανητικά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, η Άγκυρα μέσω δημοσιευμάτων του τουρκικού τύπου ισχυρίζεται ότι είναι εκείνη που αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην άσκηση «Tiger meet» που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Μόνο που αυτή αντιστροφή της πραγματικότητας, αν και δεν αλλάζει επί της ουσίας την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, ωστόσο καταγράφει την προσπάθεια του Ερντογάν να μην πληγεί το γόητρο του , ούτε εντός , ούτε εκτός Τουρκίας. Είναι δε παράλληλα μια επίδειξη αλαζονείας απέναντι στην Ελλάδα η οποία έπραξε τα αυτονόητα με την απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας να ακυρώσει  την πρόσκληση προς την τουρκική πολεμική αεροπορία για συμμετοχή στην «Tiger meet», την μέρα που καταγράφηκε το πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων οπλισμένων  τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο.

Τρεις μέρες μετά από την ακύρωση της πρόσκλησης ο τουρκικός τύπος επιχειρεί να δώσει μια διαφορετική πραγματικότητα αναφορικά με την άσκηση του ΝΑΤΟ, «Tiger Meet» και τη (μη) συμμετοχή της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ενώ το ελληνικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να ακυρωθεί η πρόσκληση προς την Τουρκία για συμμετοχή στην άσκηση, με αφορμή το πλήθος παραβιάσεων του εναέριου χώρου στο Αιγαίο και των υπερπτήσεων ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά, η Sabah έγραψε σήμερα πως η Τουρκία ήταν αυτή που, από μόνη της, αποσύρθηκε από την άσκηση λόγω διαφωνιών σε τεχνικά θέματα.

«Πριν από κάθε άσκηση, η χώρα υποδοχής προετοιμάζει μια τεχνική συμφωνία για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων. Διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα, η οποία ετοίμασε τον φετινό τεχνικό κανονισμό, τροποποίησε το εν λόγω έγγραφο με μια προσέγγιση που στοχεύει στην Τουρκία, με στόχο τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβε αμέσως δράση κατά των σκόπιμων αυτών προσθηκών και απαίτησε να αλλάξει ο τεχνικός κανονισμός, ο οποίος είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο. Τα επίμονα αιτήματα της Τουρκίας δεν έγιναν δεκτά από την Ελλάδα», γράφει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμα πως «αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει η Τουρκία στις ασκήσεις, καθώς η Ελλάδα τις χειραγωγούσε σύμφωνα με τα πολιτικά της συμφέροντα. Έγινε γνωστό ότι η απόφαση που ελήφθη για τη μη συμμετοχή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις ασκήσεις εστάλη στις ελληνικές αρχές».

  Υπενθύμιση από ΗΠΑ σε Άγκυρα των κυρώσεων για τους S-400

Η Πρεσβεία

Στο μεταξύ με έναν έμμεσο πλην σαφή αιχμηρό τρόπο σχολίασε πριν λίγο μέσω Twitter η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, τη σημερινή, αποχαιρετιστήρια, συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στην «Καθημερινή». Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρέσβης ανέφερε, ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να ενεργοποιηθούν «έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου» κατά τη διάρκεια της κρίσης του θέρους του 2020.

Δίχως να αναφέρεται στη συνέντευξη, ούτε και στον κ. Πάιατ ονομαστικά, η πρεσβεία έχει προχωρήσει σε μια ανάρτηση όπου σημειώνει ότι η υιοθέτηση των απόψεων της χώρας στην οποία φιλοξενείσαι είναι «μια από τις ατυχείς αμαρτίες της διπλωματίας». Και πρόσθεταν ότι αυτό «συμβαίνει όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς εκείνες των οικοδεσποτών σου».

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα προχωρά σε ανάρτηση επικριτική των δηλώσεων διπλωματών που αφορούν τα Ελληνοτουρκικά και εντάσσεται στη γενικότερη αντίληψη ότι πρόκειται για διμερή ζητήματα στα οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται τρίτοι.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι