ΣΧΟΛΙΟ

Γιατί η UEFA αυτοακυρώνεται για την πρόκληση των Σκοπίων

Γιατί η UEFA αυτοακυρώνεται για την πρόκληση των Σκοπίων, Γιώργος Πρωτόπαπας

Με “δυο μέτρα και δύο σταθμά” λειτουργεί μέχρι στιγμής η UEFA στο ζήτημα της συμμετοχής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας που συμμετέχει στο EURO21 παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας κοσμεί το ακρωνύμιο FFM (“’Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας”). Επίσης, οι οπαδοί της κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα με την Αυστρία σήκωσαν κασκόλ που έγραφαν “Μακεδονία”.

Η UEFA απάντησε, στην επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη ο οποίος είχε θίξει το επίμαχο ζήτημα, ότι είναι σε ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), βασίζεται συχνά στον κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3ε) της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επίσης, αναφέρει ότι χρησιμοποιεί το όνομα «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας» σε όλη την επίσημη επικοινωνία της και έχει προσαρμόσει τη σχετική ορολογία αναλόγως και στο UEFA EURO 2020. Μάλιστα επισημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης και θα συνεχίσει να προστατεύει τη πολιτική ουδετερότητας, όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της. Ο υφυπουργός Αθλητισμού ενημέρωσε για το περιεχόμενο της απάντησης της UEFA τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής σε επιστολές, τόσο του και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια.

Σοβαρά ερωτήματα

Όμως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη μεταχείριση της UEFA στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας: Το πρώτο είναι γιατί επέτρεψε να φορεθούν φανέλες που δεν αναγράφουν Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Βόρειας Μακεδονίας, καθώς βάσει της επιστολής χρησιμοποιεί μόνο το συγκεκριμένο όνομα στις επαφές της. Αν πραγματικά ήθελε, είχε τη δυνατότητα να αποσύρει την επίμαχη στολή, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Το δεύτερο είναι ότι η UEFA αυτοακυρώνεται στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τους Κανόνες Πειθαρχικών Μέτρων της UEFA, το Άρθρο 16, αναφέρει ότι όλες οι ενώσεις και τα σωματεία που είναι υπόλογες για ανάρμοστη συμπεριφορά των υποστηρικτών τους ενδέχεται να υπόκειται σε πειθαρχικά μέτρα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται, η χρήση χειρονομιών, λέξεων, αντικειμένων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου που μεταδίδουν ένα προκλητικό μήνυμα. Αναφέρεται ότι αυτό μπορεί να είναι πολιτικού, ιδεολογικού, θρησκευτικού ή προσβλητικού χαρακτήρα. Το να φοράν και να σηκώνουν οι φίλαθλοι της Βόρειας Μακεδονίας κασκόλ με το όνομα «Μακεδονία» φυσικά και έχει πολιτικό και προσβλητικό χαρακτήρα για την Ελλάδα. Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι