ΑΝΑΛΥΣΗ

Γιατί η Χεζμπολάχ στοχοποίησε την Κύπρο;

Γιατί η Χεζμπολάχ στοχοποίησε την Κύπρο;, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
epa11337672 Hezbollah leader Hassan Nasrallah delivers a speech via a screen during a rally marking the eighth anniversary of the assassination of late Hezbollah Resistance military commander Mustafa Badreddine, in a suburb outside Beirut, Lebanon, 13 May 2024. Badreddine who was considered Hezbollah's most senior military commander, was killed in an attack in Syria on 13 May 2016. EPA/WAEL HAMZEH

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε απειλές κατά της Κύπρου διαμηνύοντας ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο. Όπως έχει μεταδοθεί σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό κλιμακώνονταν σε έναν ευρύτερο πόλεμο, τότε οι μαχητές του κινήματος θα αγωνίζονταν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς».

Γιατί όμως η Κύπρος; Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέχει στρατιωτικές διευκολύνσεις προς το Ισραήλ. Προφανώς και οι Βρετανικές βάσεις χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την κατοχική δύναμη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να στοχοποιεί την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά τους Βρετανούς, προφανώς και δεν μπορούν με τις δράσεις τους από τις Βάσεις να θέτουν την Κύπρο σε κίνδυνο. Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει βοήθεια μέσω του σχεδίου “Αμάλθειας” αλλά και υπηρεσίες προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα απείλησε την Κύπρο, σημειώνοντας ότι «το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει το Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου».

Το μήνυμα απευθύνεται προφανώς προς το Τελ Αβίβ και συγκεκριμένα δείχνει πως ο πόλεμος δεν θα περιοριστεί στο Ισραήλ, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Σε ισραηλινούς ή μη στόχους. Πάντως, η Λευκωσία απάντησε αμέσως από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις. Σημείωσε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά και τις απειλές Νασράλα έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφάλειας για κάθε ενδεχόμενο.

H αντίδραση του Λιβάνου

Στον απόηχο του απειλητικού διαγγέλματος Νασράλα κατά της Κύπρου, το υπουργείο Εξωτερικών και Μεταναστών του Λιβάνου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Προφανώς αυτή η δήλωση έγινε με παρέμβαση της Λευκωσίας καθώς έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Μεταναστών επαναλαμβάνει ότι οι Λιβανο-Κυπριακές σχέσεις βασίζονται σε μια πλούσια ιστορία διπλωματικής συνεργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση. Η δήλωση επιβεβαίωσε επίσης «την αδιάκοπη και συνεχή επικοινωνία και τις διαβουλεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών για να συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», αναφέρουν οι Λιβάνιοι.

Στήριξη από ΕΕ

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες αντέδρασαν στις απειλές Νασράλα. «Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο: «Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Κύπρο και τη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κύπρου για τις απειλές από την Χεζμπολάχ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Κύπρο και να δείχνουμε αλληλεγγύη και γι’ αυτό στηρίζουμε τη δήλωση που εκδόθηκε από τον Κύπριο Πρόεδρο».

Απάντηση από Ισραήλ

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, σε ανάρτησή του, έγραψε ότι «ο Νασράλα απειλεί με επίθεση στην Κύπρο. Οι ιρανικοί πύραυλοι και η εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία απειλούν τις ευρωπαϊκές χώρες και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν τώρα πριν να είναι πολύ αργά». Είναι σαφές πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θέλησε για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει κλίμα φόβου. Πήρε, ωστόσο, απαντήσεις. Και από τις Βρυξέλλες και τη Λευκωσία. Όπως και από τη Βηρυτό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι