Βγήκε από την Αττάλεια το Oruc Reis – Αποκαλυπτική έκθεση για τον τουρκικό στρατό
19/10/2022Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας. Το Oruc Reis παρέμενε στην Αττάλεια από τις αρχές της εβδομάδας και όπως φαίνεται στους χάρτες του Marietime κινείται νοτιοανατολικά προς την Κύπρο, με ταχύτητα 10 κόμβων. Η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX τον Σεπτέμβριο και είχε προαναγγείλει έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας από το Oruc Reis από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου του 2023.
Την ίδια στιγμή, μέρα με την μέρα η Τουρκία επιχειρεί- με ισχυρισμούς- να δημιουργήσει κάποιο αφήγημα και στρατηγική στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ασκήσει πίεση και στις ΗΠΑ για τις βάσεις που έχουν στην Ελλάδα και πρωτίστως για την Αλεξανδρούπολη. Μετά την νέα επικοινωνία Καλίν- Σάλιβαν, όπου η τουρκική πλευρά έθεσε στις ΗΠΑ με έμφαση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και την ύπαρξη σε αυτά αμερικανικών αμυντικών συστημάτων, ο ίδιος ο Ερντογάν επανέφερε το θέμα, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την ένταση.
Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος, κατηγόρησε την Ελλάδα για «προβοκάτσιες και προκλήσεις», ενώ τόνισε πως «δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας ενάντια στην Ελλάδα, την οποία συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά σε κάθε τομέα. Αυτό να είναι γνωστό».
Σημείωσε ότι «παρακολουθούμε ως κακό παράδειγμα τις πολιτικές της γειτονικής μας Ελλάδας, που μυρίζουν πρόκληση και προβοκάτσια. Όπως λέω πάντα, η Ελλάδα δεν είναι ούτε του επιπέδου μας ούτε ισότιμη με μας σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό επίπεδο». Αναφέρθηκε και πάλι για τα γεγονότα της Τριπολιτσάς και τη Μικρασιατική Καταστροφή και τόνισε ότι «θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το τίμημα που έκαναν να πληρώσει ο ελληνικός λαός και οι διοικητές αυτών οι νίκες μας, των οποίων τα 100 χρόνια γιορτάσαμε μόλις τον περασμένο Αύγουστο».
Βάσεις ΗΠΑ
Φωτογραφίζοντας τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επεσήμανε πως «οι ξένες στρατιωτικές συσσωρεύσεις σε όλη την Ελλάδα δεν πρέπει να ενοχλούν εμάς, αλλά τον ελληνικό λαό».
Πάντως, η παρουσία των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ φαίνεται πως έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση στην Τουρκία, με τον κ. Ερντογάν να διαμαρτύρεται και να ισχυρίζεται ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελευθερία ούτε ανάπτυξη ούτε έντιμη στάση όταν κρύβεται κανείς κάτω από τις φούστες κάποιων άλλων. Οι ξένες στρατιωτικές συσσωρεύσεις σε όλη την Ελλάδα με μορφή “κατοχής” δεν πρέπει να ενοχλούν εμάς, αλλά στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως η Ελλάδα με τις πολιτικές της οδηγείται στην καταστροφή, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ούτε αυτές οι στρατιωτικές συσσωρεύσεις ούτε αυτές οι πολιτικές και οικονομικές υποστηρίξεις αρκούν για να ανεβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας. Αλλά αυτά τα λανθασμένα βήματα είναι αρκετά για να σύρουν την Ελλάδα στον βάλτο από κάθε άποψη».
Στο μεταξύ η Αμερικανική πλευρά μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμηνύει πως η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται , ωστόσο και πάλι αναφέρεται σε διαφορές μεταξύ των δύο χωρών που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την διπλωματία.
Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία», αναφέρεται στη δήλωση.
Προστίθεται μάλιστα ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».
Αποκαλυπτική έκθεση
Πάντως τις ελλείψεις του τουρκικού στρατού δείχνει αποκαλυπτική τουρκική έκθεση που δημοσιεύει το Nordic Monitor. Σύμφωνα μα αυτή, οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας θα δυσκολευτούν να βρουν στρατεύματα, έτοιμα να αναπτυχθούν σε περίπτωση πολέμου, ενώ στερούνται του αναγκαίου στρατιωτικού υλικού για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Επιπλέον αναφέρει πως οι στρατιωτικοί διοικητές ανησυχούν για την υποβάθμιση των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων, προτείνοντας διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρεμποδίζουν τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές τους δυνατότητες.
«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια ετοιμοπόλεμη τεθωρακισμένη/μηχανοποιημένη ταξιαρχία που μπορούμε να στείλουμε στη μάχη. Επομένως, η κορυφαία μας προτεραιότητα, ως χερσαίες δυνάμεις, θα πρέπει να είναι να βρούμε μία λύση στην ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα», αναφέρεται στην έκθεση.
Η έκθεση προέβλεπε ότι οι χερσαίες δυνάμεις μπορεί να κληθούν να αναπτυχθούν, αν και σε περιορισμένη εμπλοκή και να προβάλουν ισχύ κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Προέβλεπε ότι η αστάθεια στη Συρία και το Ιράκ θα συνεχιστεί και ότι ορισμένα στρατεύματα ενδέχεται να δεσμευτούν για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης εκεί.
Σημείωνε επίσης ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επιτεθεί περαιτέρω στην Ρωσία και να απαιτήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει δυνάμεις σε διάφορα επίπεδα κατά της ρωσικής απειλής, ενώ ο στρατός μπορεί να κληθεί να παράσχει εκπαιδευτικά προγράμματα για περισσότερες ξένες χώρες.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζήτηση για τη χρήση χερσαίων στρατευμάτων θα αυξηθεί πιθανότατα στο μέλλον στις προβλεπόμενες προοπτικές ασφαλείας, οι χερσαίες δυνάμεις πρέπει να είναι σε θέση να εκσυγχρονιστούν γρήγορα, για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις και να επιλύσουν προβλήματα, προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τέτοια καθήκοντα» υπογραμμίζεται στην έκθεση. Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδες αεράμυνας, συστήματα καθοδήγησης ακριβείας και απόκτησης στόχων, καθώς και πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.