ΑΠΟΨΗ

Γιατί ρίχνει στα μαλακά την κατοχική Τουρκία ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ

Γιατί ρίχνει στα μαλακά την κατοχική Τουρκία ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Κώστας Βενιζέλος

Εναρμονισμένοι με το ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνεται στο διεθνές πεδίο για “ενθάρρυνση” της κατοχικής Τουρκίας είναι και τα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με την Κύπρο. Κινούνται στη λογική ότι δεν πρέπει να ενοχλείται η Άγκυρα, αλλά αντίθετα να εισπράττει συνεχώς, καθώς είναι… χρήσιμη, για παράδειγμα, στο Ουκρανικό. Γι’ αυτό και δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και η ομάδα του, στο προσχέδιο της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι την 5η Ιουλίου, σχεδόν ταυτόχρονα και με μια δεύτερη, που θα αφορά τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. στο Κυπριακό.

Ο κ. Στιούαρτ που λειτουργεί σε μια λογική ότι θα πρέπει να δίνονται κίνητρα και δώρα στην τουρκική πλευρά, ενεργεί με τρόπο που εξισώνει την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος. Φέρεται δε να υποδεικνύει στις επαφές του ότι η Λευκωσία θα πρέπει να είναι πιο… ευέλικτη. Η απλή καταγραφή γεγονότων για τα όσα γίνονται από την κατοχική δύναμη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, χωρίς επικρίσεις και αναφορές σε παραβιάσεις ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας,  δεν είναι άσχετη με τους βρετανικούς τακτικισμούς.

Η ομάδα του ΟΗΕ για την Κύπρο και η βρετανική πρεσβεία συνεργάζονται πολύ στενά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Φόρεϊν Όφις, που έχει την… ευθύνη να συντάσσει το προσχέδιο ψηφίσματος, στην προκειμένη περίπτωση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχει βολιδοσκοπήσει και τη Λευκωσία για το ενδεχόμενο να μην ανοίξει θέμα Βαρωσίων. Δηλαδή, το θέμα να πέσει “στα μαλακά” σε αυτή τη φάση. Όπως έγραψε και πρόσφατα ο “Φ”, το επιχείρημα του Λονδίνου ήταν πως εάν ανοίξει θέμα Αμμοχώστου, τότε οι Ρώσοι θα προωθήσουν τις τουρκικές θέσεις, λόγω της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα Ουκρανίας. Τέτοιο ενδεχόμενο, όπως προκύπτει από συναφείς πληροφορίες δεν υπάρχει. Αλλαγή, δηλαδή, της ρωσικής στάσης.

Ο ΟΗΕ ενθαρρύνει την Τουρκία

Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ γίνονται αναφορές που παραπέμπουν στο γνωστό παραμύθι για δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Στο προσχέδιο εκθέσεως αναγνωρίζεται πως υπάρχει απομόνωση. Είναι η πρώτη φορά από το 2004, που γίνεται αυτό ενώ περιγράφεται μια άσχημη οικονομική κατάσταση για τους Τουρκοκύπριους και γίνονται συγκρίσεις με τους Ελληνοκύπριους. Οι “αθώες” αυτές αναφορές για τα οικονομικά δεδομένα στα κατεχόμενα, την ανάγκη να ξεπεραστούν, παραπέμπουν στο γνωστό τουρκικό αφήγημα. Για το κατοχικό καθεστώς η άρση της λεγόμενης απομόνωσης αποτελεί όχημα για πολιτική αναβάθμισή του. Συνάδει απόλυτα με τις προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους, μέσω διεθνών δράσεων.

Είναι σαφής και η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, όπως και σε προηγούμενες εκθέσεις, για απευθείας επαφές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού καθεστώτος. Σημειώνουν δε την άποψη  ότι «οι επαφές των κοινοτήτων» δεν συνιστούν αναγνώριση. Δεν θα πρέπει να συγχέονται οι επαφές αυτές με τα ζητήματα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, όπως σημειώνουν. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει και η γνωστή  ιδέα για τη θεσμοθέτηση μηχανισμού επίλυσης προβλημάτων καθημερινής φύσης. Σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά έχει συστηματοποιήσει τις προσπάθειές της για να επιβληθούν οι θέσεις της για αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας», «ίσου διεθνούς καθεστώτος» και άρσης της «απομόνωσης», διευκολύνονται από τις αναφορές των Ηνωμένων Εθνών, που παραπέμπουν σε δύο οντότητες, που λειτουργούν παράλληλα.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία, αν και φέρεται να είναι ενοχλημένη με τα όσα συζητούνται στη Νέα Υόρκη, στη βάση και του προσχεδίου της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παραμένει εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες πολιτικές. Αναλώνεται στα ΜΟΕ και σπαταλά χρόνο και δυνάμεις για να σταλεί μια επιστολή του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία εκφράζεται στήριξη στα ΜΟΕ. Στις Βρυξέλλες δεν έχουν λόγο να αναζητήσουν οποιοδήποτε άλλο μοχλό πίεσης προς την ταραχοποιό Τουρκία, από τη στιγμή που η επηρεαζόμενη χώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν διεκδικεί. Τα ΜΟΕ της Λευκωσίας δεν επηρεάζουν την Άγκυρα, η οποία μέσω του εγκαθέτου της, Ερσίν Τατάρ, θα καταθέσει τα δικά της. Και τότε; Θα βρεθούν οι εν δυνάμει μεσολαβητές για να αναζητήσουν τη μέση οδό και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό.

Παραλλήλως, στο προσχέδιο εκθέσεως για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιχειρείται συγκάλυψη των παραβιάσεων του κατοχικού στρατού στη νεκρή ζώνη. Τα όσα γίνονται από τους Αττίλες μπαίνουν στην ίδια μοίρα με κάποιες καταγγελίες σε βάρος Ελληνοκυπρίων γεωργών, που αξιοποιούν τις περιουσίες τους στη νεκρή ζώνη. Εξισώνουν προσπάθειες εκφοβισμού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τον κατοχικό στρατό με τις μερικές υάρδες που μπήκε εντός της νεκρής ζώνης τρακτέρ Ελληνοκύπριων γεωργών. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, πρόσφατα εκσκαφέας που έκανε εργασίες στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά, κινήθηκε απειλητικά προς όχημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την υστάτη στιγμή δεν το κτύπησε. Οι ΟΗΕδες, πάντως, προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης έκανε το αυτονόητο

Η πυρκαγιά στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο άφησε πίσω της μια μεγάλη καταστροφή. Δεν άφησε, όμως, πίσω της και τα πολιτικά παιχνίδια. Το κατοχικό καθεστώς έκανε ό,τι ήταν δυνατό να παρακάμψει την Κυπριακή Δημοκρατία, πλην όμως όταν η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη, έγιναν δεύτερες σκέψεις. Και από το ίδιο το παράνομο καθεστώς κι από όσους προσπάθησαν να το βοηθήσουν.

Με τους πρώτους που υπήρξε επαφή, ήταν με τους Βρετανούς. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πρόσφατα οι βρετανικές βάσεις έχουν εγκαταστήσει στο Ακρωτήρι ένα σύστημα για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Όπως αναφέρθηκε όταν εγκαταστάθηκε, το σύστημα «θα επιτρέψει επίσης μια πιο αποτελεσματική διασύνδεση με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Δημοκρατία και όταν χρειαστεί, με τις τουρκοκυπριακές αρχές» (Τουρκοκυπριακές αρχές; Από πότε;). Φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε το σύστημα και τα ελικόπτερα των Βάσεων έσπευσαν στην πυρκαγιά.

Η προσπάθεια -σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες μέσω ΟΗΕ- για παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να στείλει το Ισραήλ πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν προχώρησε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ισραηλινός πρέσβης στη Λευκωσία υπέδειξε πως η χώρα του συνεννοείται μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και τότε η βοήθεια ζητήθηκε μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κλήθηκαν από το Ισραήλ και ήλθαν.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή ζητήθηκε όταν η πυρκαγιά  ήταν ανεξέλεγκτη και απειλούσε κατοικημένες περιοχές. Και ζητήθηκε μόνο συνδρομή από αέρος, ενώ απορρίφθηκε η όποια μετάβαση στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο οχημάτων και προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx