Η Άγκυρα γαυγίζει και πάλι για τους οκτώ

Λυγερού Νεφέλη
245
Η Άγκυρα γαυγίζει και πάλι για τους οκτώ, Νεφέλη Λυγερού

Έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση δημιούργησε η απελευθέρωση των τεσσάρων τελευταίων Tούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παρήλθε το δεκαοκτάμηνο, το ανώτερο όριο προφυλάκισης, και έτσι αποχώρησαν και εκείνοι που είχαν απομείνει υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζτάγ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι αθέτησέ τον λόγο του: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει περάσει πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει γκιουλενιστές τρομοκράτες που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους παρέχει στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Νομίζαμε ότι ο κ. Τσίπρας θα κρατούσε τον λόγο του και θα επέστρεφε τους οχτώ πραξικοπηματίες. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει πολιτική κατεύθυνση».

Ο Μποζτάγ έφτασε μάλιστα στο σημείο να προειδοποιήσει πως η Τουρκία τελικά θα βρει και θα συλλάβει τους αξιωματικούς: «Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη» είπε. Η απειλή αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την αποκάλυψη της δράσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) και την απαγωγή/σύλληψη φερόμενων ως υποστηρικτών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και μελών του κινήματός του, εκτός των συνόρων της Τουρκίας. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος Μποζντάγ είχε πει κάποιους μήνες νωρίτερα: «Μέχρι σήμερα η ΜΙΤ έχει πακετάρει και επιστρέψει στην Τουρκία 80 μέλη της οργάνωσης FETO από 18 χώρες». Δεν διευκρίνισε με ποιες μεθόδους έγιναν αυτές οι «συλλήψεις», παραπέμποντας μάλλον στη μέθοδο των απαγωγών.

Φόβοι για χτύπημα της ΜΙΤ

Οι απαγωγές αυτές είναι που προκαλούν έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα καθώς κυκλοφορούν ήδη φήμες για ενδεχόμενη αντίστοιχη προσπάθεια όσον αφορά τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Οι φόβοι των ελληνικών άρχων είναι ότι η Άγκυρα δεν θα αρκεστεί δηλαδή στις προκλητικές δηλώσεις, αλλά θα υλοποιήσει τις απειλές της εντός του ελληνικού εδάφους. Κάτι τέτοιο θα ταπείνωνε την ελληνική κυβέρνηση και θα έβαζε δυναμίτη στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι φόβοι αυτοί είναι θεμιτοί, αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που η MIT έφερε πίσω στην Τουρκία και πέντε Τούρκους εκπαιδευτικούς και έναν Τούρκο γιατρό που ζούσαν στο Κόσοβο στη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Πρίστινα, όπου τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «απαγωγή».
Οι οκτώ σκοπεύουν να φύγουν από την Ελλάδα, όταν τους χορηγηθεί άσυλo και έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα χαρτιά που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, μέχρι τότε όλοι θα παραμείνουν σε οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να αποτελέσουν στόχο Τούρκων πρακτόρων. Πάνω από 100 αστυνομικοί έχουν αναλάβει την προστασία τους, ανάμεσά τους και αρκετοί ελεύθεροι σκοπευτές.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.