Η Άγκυρα ανεβάζει τη θερμοκρασία στα ελληνοτουρκικά
09/01/2022Το Καστελόριζο, δέχεται την αφύσικη λεκτική πίεση των δηλώσεων τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως του Χ. Ακάρ και του Μ. Τσαβούσογλου. Μεθοδευμένη, συστηματική και επιθετική, παραμένει η στρατηγική της Τουρκίας και στην ανατολή του 2022, έναντι της Ελλάδας. Διακηρυγμένος στόχος η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, που σαφώς υποκρύπτει, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Μάλιστα η Τουρκία, κατέθεσε σχετική απαίτηση (αποστρατιωτικοποίηση των νησιών) στον ΟΗΕ που έγινε αποδεκτή! Είναι η καινοφανής θεωρία της τουρκικής διπλωματίας περί “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο, δηλαδή και επί της ουσίας, το υφιστάμενο νομικό και κυριαρχικό καθεστώς στο Αιγαίο, κατά την τουρκική εκδοχή, τελεί υπό διαρκή αναθεώρηση και απειλή, είτε μέσω της διπλωματικής οδού ή της στρατιωτικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δημοσίευσε προκλητικό βίντεο, που είναι απειλητικό για το Καστελόριζο. Το βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στο Twitter αρχικά δείχνει τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ στις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση 1.950 μέτρων από την Τουρκία. Και επισημαίνει, ότι «οι σπουδαστές της τουρκικής Ακαδημίας Πολέμου μπορούν να φτάσουν εκεί κολυμπώντας»!
Τουρκικές αμφισβητήσεις
Η Τουρκία, αμφισβητεί ευθέως, ότι το Καστελόριζο διαθέτει και υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Θέμα λυμένο με όρους Διεθνούς Δικαίου, καθότι, η Διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, (UNCLOS 1982) κατέληξε το 1982 στο Montego Bay σε ένα ενιαίο και συνεκτικό νομικό πλαίσιο, που θέτει κανόνες στην χρήση των θαλασσών και των ωκεανών, για όλα τα συναφή θέματα που αφορούν τον ωκεάνιο πλούτο και την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ορυκτών κοιτασμάτων.
Σύμφωνα με αυτό, τα νησιά και οι κατοικημένες νησίδες, όπως το Καστελόριζο, διαθέτουν ΑΟΖ. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας ης Τουρκίας, σχολιάζοντας την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα, όπως σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και Φρεγάτες, επεσήμανε ότι «οι Έλληνες κάνουν επίδειξη εξοπλισμού, ώστε να αποκτήσουν υπεροχή απέναντι στην Τουρκία. Ας το καταλάβουν, είναι μάταιος κόπος».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του Τ. Ερντογάν, που δήλωσε ότι, «Το Αιγαίο ή θα είναι θάλασσα ειρήνης ή το τουρκικό έθνος ξέρει πώς να υπογράψει άλλη μια νίκη». Βέβαια οι δηλώσεις οποιουδήποτε εθνικιστή ηγέτη, οιασδήποτε χώρας, μικρή αξία έχουν, αφού τις περισσότερες φορές, δεν είναι συμβατές με την διεθνή πραγματικότητα, αλλά και δεν υπόκεινται και στον έλεγχο των κανόνων της λογικής.
Ενδεικτικό της κλιμακούμενης έντασης της Τουρκίας, είναι και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (σε νησιά, όπως η Ρω και η Νίσυρος, αλλά και βραχονησίδες) από τουρκικά UAV, δηλαδή μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Bayraktar TB2. Ασφαλώς και το ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, απέναντι στην επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, αποτελεί, μια από τις κυριότερες προκλήσεις που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Κλιμάκωση των προκλήσεων
Η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αποδώσει πλήρως από το 2025 και μετά. Ωστόσο, είναι πιθανόν ή μάλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, σε αυτό το ενδιάμεσο διάστημα να επιχειρήσει η Τουρκία, κάποια τυχοδιωκτική ενέργεια, σε κάποιο από τα μικρά ελληνικά νησιά ή βραχονησίδες, ώστε να επιβάλει τον διάλογο, συνολικά, για το κυριαρχικό καθεστώς στο Αιγαίο .
Ο στρατιωτικός επεκτατισμός που επιλέγεται, από το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν, έχει τη σθεναρή υποστήριξη της στρατιωτικής και πολιτικής γραφειοκρατίας και την αποδοχή από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νεοοθωμανικό όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που εκφράζει τους επεκτατικούς στόχους της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Έχει την υποστήριξη, εκτός από το εθνικιστικό κίνημα των “Γκρίζων Λύκων” και από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το “Λαϊκό κόμμα” του Κ. Κιλιτσνταρογλου, το πάλαι ποτέ πανίσχυρο κόμμα των Κεμαλιστών, που κατατρόπωσε εκλογικά ο Τ. Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά του έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και το 2022, αφού θα προετοιμάζεται για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2023.
Η εσωτερική παράμετρος
Η Ελλάδα και η Κύπρος, θα πρέπει να είναι έτοιμες να δεχτούν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που ίσως, για λόγους “εσωτερικής κατανάλωσης”, να αγγίξει τα άκρα. Η απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας από την Τουρκία, πιθανό να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο, υπάρχει και μια εσωτερική (ελληνική) παράμετρος, που θα πρέπει να αξιολογηθεί, ως τάση της ευημερούσης ελληνικής κοινωνίας.
Είναι πολιτικό-κοινωνικό ρεύμα ο εκσυγχρονισμός, ο Σημιτισμός, σε συνδυασμό και με γερή κονόμα από κρατικά Ιδρύματα και 2,3 άλλες καλά αμειβόμενες θέσεις, για να υποστηριχτεί από συστημικούς Πανεπιστημιακούς, η άποψη ότι δεν πρέπει να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά να τα βρούμε με την Τουρκία και να υποχωρήσουμε για να ζήσουμε ειρηνικά.
Παράδειγμα ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, κ. Π. Ιωακειμίδης, ο οποίος σε άρθρο του, προτρέπει την ελληνική πολιτεία να μην σπαταλάει άδικα πόρους για εξοπλισμούς, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να “συμπράξει”! Ήτοι είναι σπατάλη οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή η Τουρκία είναι πανίσχυρη περιφερειακή δύναμη με πολύ ισχυρό στρατό και είναι λάθος για την Ελλάδα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία! Πού τα γράφει αυτά ο αξιότιμος κ. καθηγητής; Στην έγκυρη εφημερίδα “Τα Νέα”… Αυτά!