Η Άγκυρα εκβιάζει για να επιβάλει την κυριαρχική ισότητα
12/09/2021Εκβιαστικά προς τα Ηνωμένα Έθνη κινούνται οι Τούρκοι, ασκώντας πίεση προς τον Διεθνή Οργανισμό, ώστε να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους στο Κυπριακό, κυρίως το ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά στα πλαίσια της τακτικής της για επιβολή των θέσεων της, στοχεύει βαθμηδόν στην απεμπλοκή του ΟΗΕ από την Κύπρο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται τόσο σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο και με το Κυπριακό.
Το θέμα αυτό αποτελεί μέρος μιας πολιτικής, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την προώθηση λύσης δύο κρατών στο νησί και είναι προφανές ότι υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με μεθοδεύσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Μέσα στα πλαίσια αυτά έχουν αποφασίσει να κάνουν γενικά “δύσκολη τη ζωή” των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετο το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά αφήνει ανοικτό το θέμα της συγκατάθεσής της στο διορισμό της νέας ειδικής αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Μελίσα Πάρκερ, που θα αντικαταστήσει την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Τούτο, βέβαια, είναι τυπικό καθώς στη Νέα Υόρκη σημειώνουν πως ναι μεν λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις των πλευρών, όμως η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στο Διεθνή Οργανισμό. Σημειώνεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποστείλει επιστολή συγκατάθεσης για τον διορισμό. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της κατοχικής δύναμης είναι να αναδείξει τη στρατηγική της θέση για ύπαρξη, δήθεν, δύο «χωριστών κρατικών οντοτήτων» στο νησί και επιχειρεί να το επιβεβαιώσει επί του εδάφους. Πρωτίστως, όμως, προσπαθεί να πιέσει ώστε και οι τρίτοι, όπως ο ΟΗΕ, συμπεριφέρονται στο κατοχικό καθεστώς ως να είναι “κράτος”, “οντότητα”. Τούτο στην πράξη σε κάποιο βαθμό το καταφέρνει.
ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η κατοχική δύναμη εδώ και καιρό δυσκολεύει τη δράση της στα κατεχόμενα. Υπάρχει ως γνωστό η αξίωση της Τουρκίας προς την Ειρηνευτική Δύναμη να εγκαταλείψει το στρατόπεδο της στον Καράολο (περιοχή Αμμοχώστου), για να υλοποιήσει τα σχέδια της για “ανάπτυξη” στην περιοχή. Εάν επιτευχθεί τούτο, δύσκολα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Γενικά, όπως συναφώς προκύπτει από τις τουρκικές κινήσεις, θέλουν να διώξουν από τα κατεχόμενα την Ειρηνευτική Δύναμη, εκτός κι εάν “δίνει” το κατοχικό καθεστώς τη συγκατάθεσή του για την ανανέωση της θητείας της κάθε έξι μήνες, όπως, δηλαδή, πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα δίνοντας τη συγκατάθεση της μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία σημαίνει πως το κατεχόμενο μέρος «είναι μέρος της». Είναι σαφές πως η Άγκυρα εξακολουθεί να στοχεύει στην “αντικατάσταση” του ψηφίσματος 186/64 με το οποίο συγκροτήθηκε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναγνωρίζει μόνο κράτος της Κύπρου την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει πως αξιώνει όπως αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και αυτό “κλειδώσει” με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχοντας και ενθάρρυνση από τρίτους, η Άγκυρα για να πετύχει αυτό προσπάθησε να κάνει βήματα και κατά τη συζήτηση του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είχαν, όμως, μόνο τη στήριξη των Βρετανών.
Τι “μουρμουρούν” οι Τούρκοι
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευρά Εργκιούν Ολγκιούν, όταν η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, του ζήτησε να συναντηθεί με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη απάντησε πως «δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει οτιδήποτε». Η απάντηση του μπορεί να άναψε κόκκινο φως στην κάθοδο Λουτ, ωστόσο, είναι σαφές πως αυτή εντάσσεται στην τακτική τους να προβάλλουν εμπόδια στον ΟΗΕ, να θέτουν εκβιαστικά διλήμματα και να πιέζουν ώστε να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους. Θέλουν λιγότερη εμπλοκή του ΟΗΕ, μέχρις ότου ο Διεθνής Οργανισμός να εναρμονιστεί πλήρως με την Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, το σκηνικό που στήνεται στη Νέα Υόρκη μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως παρά τις επιφυλάξεις του Γενικού Γραμματέα να κάνει ένα ακόμη βήμα στο Κυπριακό, πιθανότερο σενάριο είναι να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους Αναστασιάδη και Τατάρ, αξιοποιώντας το γεγονός ότι και οι δυο θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα από πλευράς ΟΗΕ.
Όλα δείχνουν πως σε περίπτωση που θα ξεκινήσουν κάποιες συζητήσεις αυτές θα στηριχθούν, κατά κύριο λόγο, στη γνωστή βρετανική φόρμουλα, η οποία ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική πλευρά ενώ βρίσκει έδαφος και στην ελληνική πλευρά από όσους τη θεωρούν «σωσίβιο». Το θέμα είναι κατά πόσο αυτό το «σωσίβιο» είναι τρύπιο! Οι Τούρκοι σε συζητήσεις που είχαν στη Νέα Υόρκη με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών ισχυρίσθηκαν πως η νέα Ειδική Αντιπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο, Μελίσα Πάρκερ, στο παρελθόν είχε προβεί σε δηλώσεις κατά της Τουρκίας.
Δεν δίνουν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των δηλώσεων, εάν και εφόσον έγιναν, αλλά φαίνεται να επιμένουν. Σημειώνεται συναφώς πως η κ. Πάρκερ διετέλεσε στο παρελθόν πολιτικό πρόσωπο στη χώρα της, την Αυστραλία και μάλλον σε εκείνη την περίοδο αναφέρονται οι Τούρκοι. Όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι πάγια τακτική της κατοχικής δύναμης να δυσκολεύει ένα διορισμό, να εξαπολύει κατηγορίες, ώστε να αναγκάζει τους νέους αξιωματούχους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθεια της τουρκικής πλευράς…
Ο ιός “χτυπά” το προεδρικό πρόγραμμα
Το μήνυμα της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών προς τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να μεταβούν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, λόγω των μέτρων για την πανδημία και να γίνουν οι ομιλίες διαδικτυακά, αλλά και το γεγονός ότι μικρός αριθμός αιθουσών θα προσφερθεί για τις διμερείς επαφές, θα περιορίσει σημαντικά το πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος και η συνοδεία του θα αναχωρήσει στις 18 Σεπτεμβρίου για την αμερικανική μεγαλούπολη και η ημερομηνία επιστροφής έχει καθορισθεί η 28η του ίδιου μήνα.
Η κυπριακή αποστολή δεν θα μπορούσε να ματαιώσει την εκεί μετάβασή της, καθώς, ο Πρόεδρος επενδύει στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες με τον οποίον θα συζητήσει το Κυπριακό. Την ίδια ώρα έχει δηλώσει έτοιμος για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα για κοινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Η Λευκωσία προσπαθεί μέσα σε αυτό το κλίμα των περιορισμών και της μικρής φυσικής παρουσίας άλλων ηγετών, να διευθετήσει συναντήσεις του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους τους. Σημειώνεται συναφώς πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν, που ενδεχομένως να συναντούσε τον Πρόεδρο, θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ να προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση και να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πως θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες.