Η Άγκυρα το θέλει στο πιάτο

Η Άγκυρα το θέλει στο πιάτο, Κώστας Βενιζέλος

Η Άγκυρα θέλει στο πιάτο τη συνομοσπονδία και αυτό θα το επιδιώξει με τακτικές κινήσεις, που θα αναγκάζουν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί συζήτηση έξω από το κουτί, που έχει ξεκινήσει μετά το Κραν Μοντάνα, παρασκηνιακά. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κατοχική Τουρκία παρόλο που έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της δεν πρόκειται να φορτωθεί ένα νέο αδιέξοδο, επιλέγοντας συντήρηση των παρασκηνιακών συζητήσεων, παράλληλα με τις προκλητικές επεκτατικές κινήσεις της.

Με βάση τα όσα διαμηνύονται προς τους συνομιλητές της, η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές τα εξής:

  • Πρώτο, να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες μετά τις ψευδοεκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον Απρίλιο του 2020. Παρόλο που οι πλείστοι θεωρούν πως αυτό το ζητά σε σχέση με την παρουσία Ακιντζί στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, τούτο δεν είναι απόλυτα σωστό. Η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο για να επιβάλλει τετελεσμένα και να σφίξει τον κλοιό των πιέσεων γύρω από τη Λευκωσία, θέλοντας να την παρασύρει στο δική της γήπεδο. Τους ενοχλεί ο Ακιντζί, είναι όμως σαφές πως στις συζητήσεις του με τα Ηνωμένα Έθνη ο κατοχικός ηγέτης διαπιστώνεται να είναι «εντός γραμμής».
  • Δεύτερο, να μην συμφωνηθούν στη συνάντηση του Βερολίνου «όροι αναφοράς», καθώς «αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις».
  • Τρίτο, να μην εκδοθεί ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη– Ακιντζί.
  • Τέταρτο, να συγκληθεί μετά τον Απρίλιο «άτυπη» πενταμερής διάσκεψη για να ξεκαθαρίσει η μορφή της επιδιωκόμενης συμφωνίας στο Κυπριακό. Θέλει με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιήσει τη συζήτηση των άλλων εναλλακτικών μορφών, πρωτίστως όμως της συνομοσπονδίας.

Συστηματική παρασκηνιακή δουλειά

Με τα πιο πάνω δεν φαίνεται να διαφωνεί ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ωστόσο θεωρεί πως τον εξυπηρετεί προεκλογικά να υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό, έστω και χωρίς να υπάρχει συμφωνημένη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Ίσως, ενδεχομένως, με προώθηση ΜΟΕ, φτάνει να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Σε σχέση με την πενταμερή σημειώνεται συναφώς ότι η Αθήνα διαφωνεί και κάνει ό,τι είναι δυνατό να την αποφύγει. Πέραν από τα πιο πάνω τίθεται και οι τουρκικοί όροι για εκ προοιμίου αποδοχή από την ελληνική πλευρά της αξίωσης για «θετική ψήφο», δηλαδή τα τουρκικά βέτο. Καθώς επίσης και την απαίτηση για συνεκμετάλλευση στα ενεργειακά.

Αναφορικά με τη μορφή της λύσης, στο θέμα της συνομοσπονδίας η Άγκυρα κάνει συστηματική δουλειά παρασκηνιακά. Είναι προφανές πως η Άγκυρα με το ψηστήρι που κάνει, άρχισε να δημιουργεί συνομιλητές, που λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου θεωρούν πως αυτή η «εναλλακτική επιλογή», μπορεί να αποτελεί διέξοδο.

Σε μια πενταμερή συνάντηση οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να αποδείξουν πως οι συζητήσεις δεν αποδίδουν και πως υπάρχει απόσταση απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων. Τούτο, όπως σημειώνουν σε συνομιλητές τους, έχει αποδειχθεί με την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα. Είναι προφανές πως εάν στην πενταμερή, όταν και όποτε συγκληθεί, αποδειχθεί αδιέξοδο με σημείο αιχμής τη μορφή της λύσης, τότε η Άγκυρα θα θέσει εκβιαστικά τα ζητήματα.

Είτε ακραίες κινήσεις σε σχέση με τα κατεχόμενα και το μέλλον του παράνομου καθεστώτος είτε συζήτηση του συνομοσπονδιακού μοντέλου, το οποίο είναι ό,τι χειρότερο για την Κύπρο. Η Τουρκία διά της συνομοσπονδίας θα ελέγχει ολόκληρο το νησί ενώ θα είναι διά του μορφώματος που θα προκύψει και εντός της ΕΕ. Σημειώνεται συναφώς πως και ο Ακιντζί, ο οποίος αναφέρεται σε ομοσπονδία, εκείνο που επί της ουσίας θέλει είναι συνεργασία ψευδοκράτους- Κυπριακής Δημοκρατίας υπό κοινή σκεπή. Δηλαδή, συνομοσπονδία. Τούτο περιέγραψε στο διάγγελμα του με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ένταση και κινήσεις επιβολής

Η ενίσχυση των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, αφορά προγραμματισμένες κινήσεις, συνιστά και απάντηση στις αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις αλλά γίνεται τούτο και ενόψει της συνάντησης Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Ακιντζί στο Βερολίνο, που χρονικά τοποθετείται στις 25 Νοεμβρίου. Η αποστολή του «Πορθητή» στον κόλπο της Καρπασίας, κοντά στον τόπο που διενήργησε γεώτρηση το «Γιαβούζ» δημιουργεί ερωτηματικά. Γιατί να στέλνεται εκ νέου εκεί γεωτρύπανο; Πρόκειται για πολιτική καθαρά κίνηση;

Σημειώνεται συναφώς πως ο «Πορθητής» βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα λίγο έξω από τα 12 ναυτικά μίλια από τις κυπριακές ακτές (12,4 νμ) εντός της υφαλοκρηπίδας. Την ίδια ώρα το «Γιαβούζ» παραμένει στο θαλασσοτεμάχιο 7, το «Μπαρμπαρός» διενεργεί έρευνες στα θαλασσοτεμάχια 8 και 9, ενώ αποφασίσθηκε το δεύτερο ερευνητικό, το Oruc Reis, να σταλεί δυτικά της Κύπρου.

Είναι σαφές πως η τακτική της έντασης υιοθετείται ως εργαλείο επιβολής. Εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στη νεκρή ζώνη και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, τον εποικισμό της οποίας αν και δεν είναι προτεραιότητα τον συντηρούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι