ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί λέει η Αίγυπτος για την Μονή του Σινά – Θύελλα αντιδράσεων

Η κυβέρνηση για την απόφαση-σκάνδαλο της Αιγύπτου για τη Μονή Σινά – Θύελλα αντιδράσεων

Το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι που λειτουργεί συνεχώς μέχρι σήμερα παγκοσμίως, περιέρχεται πλέον στην ιδιοκτησία του αιγυπτιακού κράτους.

Μια από τις σημαντικότερες χριστιανικές μονές παγκοσμίως, η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, περνά πλέον στην ιδιοκτησία του αιγυπτιακού Δημοσίου, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί, όπως σχολιάζει το orthodoxia.info, «μία από τις μεγαλύτερες προσβολές των τελευταίων αιώνων κατά των θρησκευτικών και ατομικών ελευθεριών», και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης. Η Μονή Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι, ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από τον Ιουστινιανό και έχει επιβιώσει από πολέμους, κατακτήσεις και θρησκευτικές διώξεις.

Ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι με δήλωσή του αναφέρει πως δεν αλλάζει το θρησκευτικό καθεστώς της Μονής του Σινά. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Πρέσβης Mohamed El-Shenawy, Εκπρόσωπος του προέδρου Αλ Σίσι «η Προεδρία της Δημοκρατίας επαναβεβαιώνει την πλήρη δέσμευσή της να διατηρήσει το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και να μην βλάψει αυτό το καθεστώς και επιβεβαιώνει ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση εδραιώνει αυτό το καθεστώς.

Η δικαστική απόφαση συνάδει επίσης με όσα επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Μαΐου. Τονίζει επίσης τη σημασία της διατήρησης των στενών και αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφικών χωρών και λαών και της μη διαταραξης τους».

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ

Σε απάντηση σε ερώτημα του Πρακτορείου Ειδήσεων Μέσης Ανατολής (MENA) σχετικά με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε χθες, 28 Μαΐου, όσον αφορά τα εδάφη γύρω από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και τις φήμες περί κατάσχεσης της μονής και των συναφών εκτάσεών της, ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι απολύτως ψευδείς και ότι η ανασκόπηση του πλήρους κειμένου της απόφασης αποκαλύπτει τα εξής:

Πρώτον, δεν θα προκληθεί απολύτως καμία ζημιά στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στους συναφείς αρχαιολογικούς της χώρους, στην πνευματική της αξία, στο θρησκευτικό της καθεστώς ή στα κοιμητήρια της μονής. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο αναγνωρίζει επίσημα το καθεστώς της μονής και ότι έχει διατηρηθεί ο ιερός χαρακτήρας της.

Δεύτερον, παρά την ύπαρξη ορισμένων επιπρόσθετων περιοχών για τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τις τοπικές αρχές –αν και θεωρούνται φυσικά καταφύγια–, με στόχο τη διατήρηση της πνευματικής αξίας και του υψηλού θρησκευτικού καθεστώτος της μονής, η δικαστική απόφαση ενέκρινε τη συνέχιση της χρήσης της μονής και των θρησκευτικών και αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή.

Τρίτον, η δικαστική απόφαση επεσήμανε την ύπαρξη ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών που χαρακτηρίζονται ως φυσικά καταφύγια, οι οποίες βρίσκονται πολύ μακριά από τη μονή, είναι ακατοίκητες και για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδεικτικά έγγραφα ιδιοκτησίας· κατά συνέπεια θεωρούνται κρατική γη.

Ο επίσημος εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη για επαλήθευση της ακρίβειας και αποφυγή εσφαλμένων και πρόωρων συμπερασμάτων πριν από την ανασκόπηση του πλήρους κειμένου της δικαστικής απόφασης, και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία τού να μη θίγονται οι στενές, αδελφικές και ιστορικές σχέσεις που ενώνουν την Αίγυπτο με τη φίλη χώρα Ελλάδα, σχέσεις που εκτείνονται μέσα στους αιώνες.

Η κυβέρνηση

Μήνυμα πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένει στη δέσμευση που έλαβε «δημοσίως και κατ’ ιδίαν από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τη διατήρηση του λατρευτικού Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής Σινά», έστειλε Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: Από «ελληνικής πλευράς δεν αναμένουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα συμφωνηθέντα».

«Σχετικά με την Μονή Αγίας Αικατερίνης της Μονής Σινά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραμένει στην δέσμευση που έλαβε δημοσίως και κατ’ ιδίαν από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα για την διατήρηση του λατρευτικού Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής και αναμένει άμεσα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί μεταξύ των μερών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν γίνει γνωστό το επίσημο και συνολικό περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης και αξιολογηθεί σχετικά, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Από ελληνικής πλευράς δεν αναμένουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα συμφωνηθέντα», κατέληξε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξελίξεις σχετικά με την απόφαση της Αιγύπτου να κλείσει τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι σε όλον τον κόσμο, η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, επεσήμανε τα εξής: «Οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου εργάστηκαν συστηματικά το τελευταίο διάστημα για μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τον ιερό Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της περιοχής. Είμαστε εν αναμονή της αποστολής της απόφασης του αιγυπτιακού δικαστηρίου που εξεδόθη χθες.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε αμέσως με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, η οποία εκφράστηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών στο πλαίσιο του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα».

Δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: “Λίγες μόλις ημέρες μετά την αδιανόητη απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας στους αμυντικούς εξοπλισμούς της Ευρώπης, παρακολουθούμε και την απίστευτη απόφαση της Αιγύπτου να δημεύσει τον πνευματικό φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού: Τη Μονή Σινά, την αρχαιότερη Ορθόδοξη Χριστιανική Μονή! Είναι πρωτοφανής και οδυνηρή η διεθνής ανυποληψία και περιθωριοποίηση της Ελλάδας. Τρέχουμε διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις. Απαιτείται εδώ και τώρα κινητοποίηση, παγκόσμια, για τη Μονή Σινά. Με όλο το διπλωματικό κεφάλαιο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, από κοινού”.

ΠΑΣΟΚ

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε να ανατραπεί η προσβλητική απόφαση και να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσει η Μονή του Σινά» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση της κύρωσης παραχώρησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Ο κ. Χρηστίδης, επισήμανε ότι κατά την συνάντηση που είχε πριν λίγες εβδομάδες και υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι «τον είχε ακούσει να τον διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει η λειτουργία του μοναστηριού». Τώρα, είπε ο βουλευτής, «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να ανατραπεί αυτή η προσβλητική απόφαση, να δοθεί ξανά η δυνατότητα να επαναλειτουργήσει το μοναστήρι, να μην έχουμε την δέσμευση της περιουσίας του, να μην έχουμε την εκδίωξη των μοναχών που έχουν συνεχή παρουσία 15 αιώνων».

Ο κ. Χρηστίδης πρόσθεσε πως αυτό «έχει να κάνει με την Ιστορία της πατρίδας μας, την Ιστορία της Ορθοδοξίας. Είναι ζητήματα που πριν λίγο τα ανέδειξε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και αυτά όλα θα πρέπει να τα δούμε εθνικά» σημείωσε και ζήτησε από την κυβέρνηση «να δράσετε άμεσα και να είστε αυτή την φορά αποτελεσματικοί»

ΣΥΡΙΖΑ

«Ανησυχητική εξέλιξη που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη», χαρακτηρίζει ο τομέας Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τις «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, βάσει δικαστικής απόφασης η αιγυπτιακή πλευρά ανατρέπει το στάτους κβο της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά προκειμένου να την μετατρέψει σε μουσείο, δεσμεύοντας παράλληλα την ακίνητη της περιουσία, παρά την φερόμενη “συναντίληψη» Μητσοτάκη – Σίσι”».

Στην ανακοίνωση του υπενθυμίζει ότι «μόλις πριν μερικές ημέρες, στις 7 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο τον ευχαρίστησε για το “προσωπικό ενδιαφέρον του για την προστασία της μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της”, ενώ μάλιστα υπεγράφη και Κοινή Διακήρυξη, η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων και “εμβάθυνση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου”.

Επικεντρώνοντας τα πυρά του στη κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη: «Η επιχειρούμενη ανατροπή του καθεστώτος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά, αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία χειρίζεται τα ιδιαιτέρως ευαίσθητα εκκλησιαστικά θέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και το σημαντικό έλλειμμα αξιοπιστίας της, το οποίο εκτός από το εσωτερικό, παράγει ιδιαιτέρως δυσμενή αποτελέσματα και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση, οφείλει να προβεί άμεσα στην απαραίτητη ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους η αιγυπτιακή πλευρά αποκλίνει από την συνεννόηση Μητσοτάκη-Σίσι, και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στηρίξει εμπράκτως την αυτόνομη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Όρους Σινά».

ΚΚΕ

«Η απαράδεκτη απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου για τη δήμευση της περιουσίας της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά και την έξωση των μοναχών της, προκαλεί εύλογες αντιδράσεις και ερωτηματικά» επισημαίνει, σε σχόλιό του, το ΚΚΕ και τονίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον ρόλο της ‘στρατηγικής συμμάχου’ της αιγυπτιακής κυβέρνησης στην υπόθεση και να τοποθετηθεί για τις αυθαιρεσίες του αιγυπτιακού κράτους απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες. Πόσο μάλλον, που η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Ελλάδα, που διαφημίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως ‘ιστορική’»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» διαμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, για το κλείσιμο της Μονής Σινά στην Αίγυπτο. «Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω πως σήμερα ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία βιώνουν μία ακόμη ιστορική “άλωση”» τονίζει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την πρωτοφανή απόφαση της Αιγύπτου- μετά από 15 αιώνες λειτουργίας της Μονής Σινά-να βάλει «λουκέτο» στο αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι.

«Η περιουσία της Μονής υφαρπάζεται και δημεύεται και ο πνευματικός αυτός Φάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού αντιμετωπίζει πλέον ζήτημα πραγματικής επιβίωσης», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος και τονίζει ότι η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση αποφάσισε «να καταλύσει κάθε έννοια δικαίου και, ουσιαστικά, να επιχειρήσει να σβήσει μονοκοντυλιά την ίδια την ύπαρξη της Μονής, αναιρώντας αυτή καθαυτή την όλη λειτουργία Της, το ίδιο το λατρευτικό και το πνευματικό Της έργο, ομοίως και το πολιτιστικό».

Αναλυτικά η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

«Ύστερα από την χθεσινή σκανδαλώδη απόφαση βίαιης καταπάτησης των ανθρωπίνων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών, που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου, το παλαιότερο παγκοσμίως Ορθόδοξο Χριστιανικό Μνημείο, η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Θεοβάδιστου Όρους Σινά, εισέρχεται σε μία μεγάλη δοκιμασία, που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές…

Ουσιαστικά, η ίδια η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση αποφάσισε, παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες δεσμεύσεις του Αιγύπτιου Προέδρου προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να καταλύσει κάθε έννοια δικαίου και, ουσιαστικά, να επιχειρήσει να σβήσει μονοκοντυλιά την ίδια την ύπαρξη της Μονής, αναιρώντας αυτή καθαυτή την όλη λειτουργία Της, το ίδιο το λατρευτικό και το πνευματικό Της έργο, ομοίως και το πολιτιστικό.

Η περιουσία της Μονής υφαρπάζεται και δημεύεται και ο πνευματικός αυτός Φάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού αντιμετωπίζει πλέον ζήτημα πραγματικής επιβίωσης. Με απέραντη θλίψη και με εύλογη οργή, καλώ κάθε ελληνική και κάθε διεθνή Αρχή να αντιληφθεί το ύψιστο διακύβευμα και να προστρέξει άμεσα για την προστασία των θεμελιωδών θρησκευτικών ελευθεριών της Ιεράς Μονής του Σινά.

Καταδικάζω απερίφραστα κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος, που επί 15 αιώνες ισχύει στην εν λόγω περιοχή και απευθύνω έκκληση προς την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενεργήσει άμεσα τα δέοντα, ούτως ώστε να επανέλθει η κανονική και νόμιμη τάξη και να μην καταργηθεί ουσιαστικά η Ιερά Μονή.

Εκφράζω ολόψυχα την αδελφική μου αλληλεγγύη τόσο προς την Αδελφότητα και προς τον Καθηγούμενο Αυτής, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά και Ραιθώ κ. Δαμιανό, όσο και προς τους Έλληνες αδελφούς, που διακονούν θυσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή του Σινά. Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ,τέλος, πως σήμερα ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία βιώνουν μία ακόμη ιστορική άλωση. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

9 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Τουρκικο ιταλικο ισπανικο αλβανικο σκοπιανό γερμανικό χαστούκι χρειαζόμασταν ποικιλία

Τον παίρνει σοβαρά υπόψη ο Αιγύπτιος τον έλληνα πρωθυπουργό….! Ξυπνήστε αφελείς! Η χώρα απομονώνεται διεθνώς με αυτούς τους κωμικούς στην εξουσία (κυβέρνηση +”αντιπολίτευση”). Ακόμα και τριτοκοσμικές χώρες ξεφτιλίζουν την Ελλάδα: Β. Μακεδονία, Αλβανία, τώρα και (η …σύμμαχη) Αίγυπτος. Η Τουρκία κάνει κανονικά πάρτυ γέλιου και ξεφτίλας. Τους εχουν πάρει είδηση… Διαβάστε περισσότερα »

Το έχτισαν και το λειτουργούν οι Χριστιανοί μοναχοί πάμπολλους αιώνες πριν υπάρξει το Αιγυπτιακό κράτος και εμφανίστηκαν τώρα τα αρπακτικά να το μετατρέψουν σε σουβενιριτζίδικο για να κόβουν εισιτήρια! Οι απολίτιστοι αγροίκοι που σκοτώνουν ξεδιάντροπα τη ζώσα ιστορία για μερικά δολάρια παριστάνουν τους τιμητές του πολιτισμού. ΑΙΣΧΟΣ!

Όλοι αυτοί που υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του έχουν συμμετάσχει ηθελημένα στην εθνική μειοδοσία που διαπράττει συνεχώς και αδιαλείπτως.
Πρέπει επιτέλους να ελεγχθεί για τις πράξεις του

Το μοναστήρι να ‘ν’ καλά…

Ατην Αιγυπτο δεν χαρισατε δισεκατομμυρια σε κοιτασματα απο την ΑΟΖ ? Δεν εχετ6ε επιτρεχει την εισοδο εργατων εξ Αιγυπτου? Ε, να τα αποτελεσματα. Και που να δεις αν ανεβουν οι αδελφοι μουσουλμανοι στην εξουσια …….

Και δεν είναι τυχαία η ημέρα αυτής της απόφασης, ημέρα της επετείου της άλωσης της Πόλης. Είναι πιθανή η συμμετοχή της Τουρκίας σ’ αυτή την ενέργεια και στην προκειμένη περίπτωση η Ιστορία δεν επαναλμβάνεται ως φάρσα. Αλάτι στην πληγή και είναι πλέον ολοφάνερη η ανυποληψία της κυβέρνησης διεθνώς με τραγικές… Διαβάστε περισσότερα »

Είμαστε δεδομένοι σύμμαχοι … οπότε δεδομένες είναι και οι σφαλιάρες. Αναμείνατε την επόμενη!
Υ.Γ. Κυβέρνηση – αντιπολίτευση για κλάματα. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν υπάρχουν άξιοι και ικανοί άνθρωποι. Απλά, σε κάθε κόμμα κάποια “τζάκια” κάνουν κουμάντο, απομακρύνουν τους ικανούς και αναδεικνύουν τους οσφυοκάμπτες….

9
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx