ΘΕΜΑ

Η Αθήνα χαϊδεύει τον Ράμα κι αυτός την εξευτελίζει…

Η Αθήνα χαϊδεύει τον Ράμα κι αυτός την εξευτελίζει... Ορφέας Μπέτσης

Η πρόσφατη αρνητική, εκτός ακροατηρίου, απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου της Αλβανίας, σχετικά με την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους του δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη – που ενώ έχει εκλεγεί, λόγω της σύλληψης και της παρατεταμένης παράνομης κράτησης του δεν έχει ορκιστεί κατά τα του νόμου οριζόμενα και δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντα του – αποδεικνύει την ακαμψία του καθεστώτος Ράμα σε ό,τι αφορά στην υπόθεση. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και παράγοντες που κινούνται πίσω του, διαβάζουν προσεκτικά την Αθήνα και επιμένουν να συντηρούν την κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι ο Ράμα, με την ακραία αντίδραση του στην εκλογή του Μπελέρη στη Χιμάρα, δεν στοχεύει μόνο στην καθεστωτική απόρριψη της βούλησης του λαού της περιοχής, ούτε αποσκοπεί απλά στη διαιώνιση της ακίνητης περιουσίας στην παράκτια περιοχή, εξυπηρετώντας συμφέροντα του περιβάλλοντος του στο ξέπλυμα χρήματος. Συν αυτά στοχεύει κυρίως στην συνέχιση της καταπίεσης της βορειοηπειρωτικής κοινότητας, δεδομένου ότι εφόσον υποτάξει τη χιμαριώτικη συνιστώσα της, η συνέχεια θα του είναι ευκολότερη.
Όλοι αυτοί είναι οι λόγοι, όμως συνδυαστικά φαίνεται ότι ξεκάθαρα στόχευε και πέτυχε την πρόκληση ρήξης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης να θεωρεί το ζήτημα της φυλάκισης του δημάρχου Χιμάρας ως ένα “αγκάθι” στις διμερείς σχέσεις, όμως έχει συνείδηση ότι είναι πολύ πέραν τούτου. Εκτός κι εάν η δίωξη Μπελέρη, με στόχο τον ξεριζωμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απ’ τα πάτρια εδάφη είναι κάτι αμελητέο μπροστά στην “ευημερία” των σχέσεων της Αθήνας με τα Τίρανα.

Ο δε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, που πρόσφατα βρέθηκε στην Αλβανία επικεφαλής ομάδας Ευρωβουλευτών και με την ιδιότητα του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας, αφού επισκέφθηκε τη Χιμάρα, στη συνέχεια είχε μια ακόμη εμπειρία της αντίληψης των Τιράνων για τις σχέσεις με την Αθήνα, του ρόλου και του βάρους της στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Ως μη όφειλε, συνάντησε την Γενική Γραμματέα του ακραία ανθελληνικού Κόμματος των Τσάμηδων Μουσουλμάνων, Μεσίλα Ντόντα, η οποία του έθεσε, ενώπιον άλλων Ευρωπαίων συναδέλφων του, την αξίωση των Τιράνων για άρση του Νόμου Εμπολέμου Κατάστασης! Τα δε Τίρανα υποδύονται ότι δεν τους επηρεάζει πολιτικά η υπόθεση Μπελέρη, την οποία η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών μας συνέστησε να την αντιμετωπίσουμε ως δικαστική υπόθεση ρουτίνας!

Ο Ράμα έχει πάρει αποφάσεις

Ο Ράμα έχει λάβει τις αποφάσεις του και έχει δρομολογήσει την εξέλιξη της υπόθεσης του δημάρχου Χιμάρας. Επικαλούμενος διάφορα δικονομικά άλλοθι και νομοτυπικά τερτίπια, θα προσπαθήσει με τρόπο εξευτελιστικό να αποτρέψει την ανάληψη των καθηκόντων απ’ τον Φρέντη Μπελέρη. Όπως φαίνεται έχει από αλλού τις εγγυήσεις ότι η Αθήνα είναι όμηρος των επιλογών της και όπως και σε άλλες περιπτώσεις, θα καταπιεί τον κώνωπα! Και ας είναι μάλλον βόδι…

Τούτο, διότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που για προφανείς λόγους επιθυμεί να μονιμοποιηθεί η κατάσταση κρίσης στις σχέσεις Τιράνων και Αθηνών, αλλά και άλλοι παράγοντες. Εν προκειμένω οι επιδιώξεις αλληλεπικαλύπτονται, βαδίζουν παράλληλα ή στην πιο αθώα προσέγγιση συμπίπτουν, αλλά σε κάθε περίπτωση δίνουν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία συναλλαγής για τον αυταρχικό πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Ο βαλκανικός περίγυρος

Τα, συμπτωματικά ή προγραμματισμένα, τεκταινόμενα στον εγγύς περίγυρο, με σαφήνεια αναδεικνύουν την αδυναμία του Ελληνισμού να έχει τον λόγο και ρόλο που δικαιούται στο βαλκανικό περιβάλλον. Τον δικαιούται, όχι μόνο χάριν της ιστορίας, ή του γεωπολιτικού συμφέροντος της. Η Ελλάδα ως αρχαιότερη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, με υπόβαθρο την ορθόδοξη ταυτότητα και κυρίως την αναδοχή των κρατών μέσω της Πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης 2003, κατοχυρώνει τον ρόλο της ατμομηχανής στην διαδικασία ενσωμάτωσης τους στην Ένωση.

Όμως, τούτο το προνόμιο της ιστορίας ακυρώνεται από πρακτικές περιορισμένων εθνικών επιδιώξεων, τους οποίους, για ακατανόητους λόγους, η Αθήνα παραβλέπει και αγνοεί με τρόπο σχεδόν πολιτικής αναπηρίας ή εθνικής ανεπάρκειας. Η Διαδικασία του Βερολίνου προβλέπει  συνεδρίαση στα Τίρανα τον προσεχή Οκτώβριο. Την οποία συνεδρίαση, με αρκετή διπλωματική δεξιότητα αξιοποιεί ο Έντι Ράμα, όπως αποδεικνύει, τόσο η περιοδεία του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και το άτυπο συμβούλιο βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία) που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, με γερμανική εισήγηση, για τον συντονισμό της πρότασης χρηματοδοτήσεων από τα ταμεία των Βρυξελλών.

Η Ελλάδα συστηματικά παραβλέπεται και δεν έχει ρόλο στην διαδικασία αυτή για τα Δυτικά Βαλκάνια, που της στερεί και την οποιοδήποτε δυνατότητα μπλοκαρίσματος των κονδυλίων που προβλέπονται για τα Τίρανα, καθόσον ασκούν πολιτικές διώξεων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Όμως, παράλληλα και με σαφώς καλύτερη ανάγνωση της συγκυρίας, η Ρώμη στηρίζει και προωθεί την Πρωτοβουλία Ι8.

Χτες στο Μπρίντιζι, με πρόσκληση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, συνεδρίασαν στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Ι8 (δεν αφορά μόνο το οδικό άξονα 8 από το Δυρράχιο προς την Σόφια και το Μπουργκάς – μία εκδοχή της Ρωμαϊκής Εγνατίας) οι υπουργοί Εξωτερικών της Σόφιας, των Τιράνων και των Σκοπίων. Η συνεδρίαση δεν έγινε μόνο για να επισημάνουν την σημασία του διαδρόμου αυτού, αλλά και να διασφαλίσουν τις προοπτικές πολιτικής και στρατηγικής συνεργασίας, όμως εξαιρώντας τον Ελληνισμό και στερώντας του, την απολύτως ιστορικά επιβεβαιωμένη, φυσιολογική του επέκταση στον Παραδουνάβιο και κυρίως Αδριατικό χώρο.

Η ένταση στο Κόσσοβο

Θα πρέπει βέβαια να προστεθεί ότι τις τελευταίες μέρες το Βελιγράδι δείχνει ενοχλημένο απ’ την ενίσχυση της παρουσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (με ότι αυτή συνεπάγεται) στο χώρο της αποσχισθείσας και αυτόνομα κηρυχθείσας κρατική οντότητα του Κοσσόβου. Αυτή η διείσδυση δεν αφορά μόνο τις διμερείς συνεργασίες με τις στρατιωτικές δομές των Αλβανών της περιοχής (προμήθεια οπλικών συστημάτων, μη επανδρωμένων ιπτάμενων αεροσκαφών, μέσων παρακολούθησης, αντιαρματικών πυροβολικών κ.α.).

Αφορά και την κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής παρουσίας σε προσωπικό και εξοπλισμό με τα πλέον σύγχρονα μέσα πολεμικής τεχνικής στο Στρατόπεδο Σουλτάν Μουράν στα πλαίσια της KFOR, κυρίως και απ’ το γεγονός ότι την διοίκηση της πολυεθνικής δυνάμεως του ΝΑΤΟ στην περιοχή αναλαμβάνει Τούρκος στρατηγός, από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι