Η Αθήνα επιχειρεί να σκοράρει διπλωματικά στο ευρωπαϊκό γήπεδο

Λυγερού Νεφέλη
776

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η σημερινή σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Θα συνεδριάσει σήμερα στις 13:30 υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον παραστεί ανάγκη, να συγκληθεί και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Είχε προηγηθεί χθες η σύνοδος του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης αν δεν συμμορφωθούν, δηλαδή εάν δεν ακυρώσουν τη συμφωνία τους. Στο Συμβούλιο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.

Στο πλευρό της Αθήνας με ξεκάθαρο τρόπο στάθηκε η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Κύπρος. Όπως είχε διαφανεί εξαρχής, τόσο η Γερμανία, όσο και η Βρετανία δεν φαίνονται διατεθειμένες να "σπάσουν αυγά". Αντιθέτως, ειδικά η Ρώμη παίρνει ξεκάθαρη στάση, με τον Ιταλό ομόλογο του Νίκου Δένδια να προτείνει την άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι εξήγησε ο Νίκος Δένδιας

Στόχος της χθεσινής ημέρας ήταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να εξηγήσει στους εταίρους γιατί τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία δεν μπορούν να δεχτούν το μνημόνιο-συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Πιο συγκεκριμένα, να αναδείξουν την σκοπιμότητα που κρύβει η προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο με μία οριοθέτηση, η οποία συνιστά ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιόσεπ Μπόρελ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί «σοβαρή ανησυχία». Τόνισε ότι οι κοινοτικές αρχές το παρέλαβαν αργά και το εξετάζουν, αλλά μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών «έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι ιδιαιτέρως προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα επανέλθει, θέτοντας το ζήτημα στους ηγέτες της ΕΕ με στόχο να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων μία σαφής καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της κυβέρνησης Ερντογάν και μία εξίσου σαφής υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.