ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Αθήνα φοβάται κύμα Αφγανών προσφύγων σε Αιγαίο και σε Έβρο

Η Αθήνα φοβάται κύμα Αφγανών προσφύγων προσφύγων σε Αιγαίο και σε Έβρο

Ανησυχεί πολύ η Ελλάδα με την μαζική φυγή Αφγανών προς Ιράν και Τουρκία, καθώς εκτιμάται ότι σε αυτή την χώρα των 38 εκατομμυρίων πολιτών, πάνω από τους μισούς κατοίκους της έχουν αρνητική θέση προς τους Ταλιμπάν, οι οποίοι προελαύνουν ασταμάτητα. Όμως και η Κομισιόν εκτιμά ότι έρχεται μεταναστευτικό τσουνάμι, πιθανόν της τάξης των 500.000 ανθρώπων.

Η Ελλάδα, εδώ και δέκα μέρες απηύθυνε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντας, ότι η χώρα μας δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει ένα κύμα ανάλογο με του 2015 και ούτε μπορεί να γίνει σταθμός “μετεπιβίβασης”, όταν η μετακίνηση των προσφύγων προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται με το σταγονόμετρο. Η ασάφεια και του Μαργαρίτη Σχοινά σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα “La Stampa” δεν προκαλεί ιδιαίτερη αισιοδοξία: δηλώνει ότι η Ευρώπη θα σεβαστεί τα αιτήματα για άσυλο και υπάρχει διάθεση για συνεννόηση, «όμως όχι χωρίς έλεγχο και δεν θα έρχεται στην ΕΕ όποιος δεν το δικαιούται».

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα γεμίσει πάλι μετανάστες και πρόσφυγες, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι  θα ξανακλείσουν ουσιαστικά τα σύνορα, αναμένοντας από την χώρα μας ένα “ξεσκαρτάρισμα” μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, κάτι που όλοι ξέρουν ότι είναι πρακτικά αδύνατον.  Δεν υπάρχει, δηλαδή, τρόπος να διαπιστωθεί ποιος κινδυνεύει όντως από τους Ταλιμπάν και ποιος όχι.

Στην επιστολή της η Ελλάδα τονίζει ότι η μόνη λύση είναι να υποστηριχθεί οικονομικά η Τουρκία, ώστε να αναλάβει εκείνη το ρόλο του κυματοθραύστη και να μειώσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, στη συνέντευξή του προς την La Stampa, σχολιάζει με παράδοξη ψυχραιμία όσα συνεπάγεται για την Ευρώπη (σε προσφυγικές ροές) η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Αναφέρεται σε ανάγκη συμφωνίας επί του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης, αλλά εν τω μεταξύ η Ελλάδα νιώθει μόνη, μια που το Σύμφωνο “συμφωνήθηκε”, χωρίς να συμφωνηθεί!

“Ψύχραιμος” ο Επίτροπος

Η Ελλάδα που έχει χρεωθεί “να φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης” και δέχεται και κριτική από τους εταίρους ότι κάνει επαναπροωθήσεις, νιώθει από αμηχανία μέχρι αγωνία, για το τι θα σημαίνει η λιτή πολιτική της ΕΕ στην παροχή ασύλου σε περίπτωση που τα νησιά μας και ο Έβρος κατακλυστούν από προσφυγικά κύματα. Οπότε δηλώνει απερίφραστα ότι δεν θα μπορεί πλέον να παίξει το ρόλο που έπαιζε έως τώρα, δηλαδή να κυνηγάει να πιάσει όσους προσπαθούν να φύγουν από την Ελλάδα για τις άλλες χώρες της ΕΕ.

«Η κρίση στο Αφγανιστάν, και όχι μόνον, δείχνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι αυτή είναι η στιγμή, ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν, οι χώρες μέλη, στην έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης», τονίζει ψύχραιμα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ομολογώντας ουσιαστικά στην πράξη την αδυναμία συμφωνίας εδώ και ένδεκα μήνες. Η ΕΕ δεν έχει ως φαίνεται συναίσθηση του πόσο πιέζει ο χρόνος με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν ή πιστεύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο “αποθήκης ψυχών”.

«Τους περασμένους μήνες διαπιστώσαμε ότι η μεταναστευτική κρίση εργαλειοποιήθηκε και ότι οι πρόσφυγες έτυχαν εγκληματικής εκμετάλλευσης ως υβριδικό όπλο στην Λιθουανία και στην Πολωνία, με ευθύνη του Λουκασένκο, αλλά και στην Ελλάδα, στην Θέουτα και στην Μεσόγειο, με τους διακινητές που έχουν ως προορισμό την Λαμπεντούζα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί αυτές τις υβριδικές επιθέσεις…», είπε.

«Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν, αλλά πλησιάζουμε στην αναγκαία αυτή λύση. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι ότι οι χώρες στις οποίες το μεταναστευτικό είναι λιγότερο αισθητό, θεωρούν ότι η διαχείριση των ροών είναι “πρόβλημα των άλλων” και κρίνουν ότι δεν τους αφορά. Στην πραγματικότητα αφορά τους πάντες και απαιτείται ενιαία αντιμετώπιση, πρέπει να εργαστούν όλοι ως μια ομάδα…», συνέχισε για το θεωρητικό σκέλος του ζητήματος.

«Ανοιχτά τα σύνορα»

Στο ερώτημα της La Stampa για την έκκληση του ΟΗΕ να μην κλείσει η Ευρώπη τα σύνορά της, ώστε να σωθούν οι άμαχοι πολίτες, απάντησε ότι θεωρεί τα σύνορα της Ευρώπης ανοιχτά: «Δεν χρειαζόμαστε να μας το πει ο ΟΗΕ, Τα σύνορά μας παραμένουν ανοικτά για όποιον προσπαθεί να γλιτώσει από την βία και τους διωγμούς. Στην Ευρώπη θα συνεχίσει πάντα να επιτρέπεται η άφιξη των αιτούντων άσυλο… Πρέπει, όμως, να είμαστε σαφείς: θα δεχθούμε μόνον όποιον χρειάζεται πραγματικά προστασία. Όποιος περνά παράνομα τα σύνορα, πρόκειται να ξαναστέλλεται πίσω».

Αν και η κατάσταση παραμένει θλιβερά στάσιμη, ο ίδιος για ανεξήγητους λόγους αισιοδοξεί και λέει: «Το 2015 η συζήτηση ήταν σίγουρα ιδεολογική και συχνά τοξική. Δεν υπήρχε ισορροπία ανάμεσα σε ευθύνη και αλληλεγγύη. Αλλά τώρα καταλάβαμε τι χρειάζεται, η συμφωνία του Σεπτεμβρίου είναι πιο ισορροπημένη…Το 2015 διαπιστώσαμε πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μας εκπλήξει θετικά, κατά την διάρκεια των κρίσεων και ότι βγαίνει απ’ αυτές, πιο ισχυρή και ενωμένη…Τα σύνορά μας ενισχύθηκαν διαρκώς με άνδρες και εξοπλισμό», είπε, εννοώντας όμως ότι ουσιαστικά η Ευρώπη στηρίζεται στη φύλαξη των συνόρων της στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι Αφγανοί δεν θα κινηθούν προς Αφρική και Ιταλία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα δυο μεταφραστές που είχαν εργαστεί με ελληνικό κλιμάκιο στο Αφγανιστάν, μαζί με τις οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή η Τουρκία δηλώνει την πρόθεση της να εργαστεί από κοινού με το Πακιστάν για μια σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, προκειμένου να ανακόψει μια συρροή προσφύγων από την εμπόλεμη αυτή χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι