Η Δύση στην υπηρεσία του αφέντη Ερντογάν!
14/03/2022Η κατοχική Τουρκία πήρε το χρίσμα της «ειρηνοποιού», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας έναντι μιας χώρας που έχει ως διαχρονική πρακτική την εισβολή και την παράνομη παρουσία στρατευμάτων της σε ξένα εδάφη. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ, με τις οποίες υποτίθεται είχαν έντονες διαφωνίες, «στρατηγικού» χαρακτήρα, επικροτούν το νέο ρόλο της Άγκυρας και χαιρετίζουν τις πρωτοβουλίες της. Το γεγονός, δηλαδή, ότι τηρώντας στάση ουδετερότητας, η γνωστή πολιτική του «επιτήδειου ουδέτερου», «μεσολαβεί» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για… ειρήνευση.
Σε πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), στις Βρυξέλλες, τέθηκε από κράτη- μέλη θέμα εφαρμογής των κυρώσεων, που έχουν αποφασισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και από την κατοχική Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ήταν παρών, ήταν ξεκάθαρος: «Η στάση, συμπεριφορά της Τουρκίας μας εξυπηρετεί στις προσπάθειες για μεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». Και το θέμα τελείωσε, όπως φαίνεται εκεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, σε δηλώσεις στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, χαρακτήρισε την Τουρκία ένα πολύτιμο σύμμαχο. Βρισκόμενος στην Αττάλεια για το Διπλωματικό Φόρουμ, συναντήθηκε και με τον Ερντογάν, ο Στόλντενμπεργκ, είπε πως η «Τουρκία συμβάλλει στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους». Απαριθμώντας τις αποστολές του ΝΑΤΟ που η κατοχική δύναμη συμμετέχει εξέφρασε την εκτίμηση για τη μεσολάβηση της μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας!
Αφέντης Ερντογάν
Σημειώνεται συναφώς ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βερσαλλίες, ανέφερε στην παρέμβαση του ότι «η Τουρκία, μια υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις εκμεταλλευόμενη καθ΄αυτό τον τρόπο οικονομικά την κατάσταση, αλλά και υπονομεύοντας έτσι την επιδιωκόμενη αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. Κάτι που αποτελεί διαχρονικά προσφιλή της μέθοδο». Προφανώς και δεν βρήκε ανταπόκριση στη θέση του αυτή.
Αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχε με τον Ερντογάν, εξέφρασε την εκτίμηση του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να υποστηρίξει «μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης» ενώ χαιρέτισε τη δέσμευση της Άγκυρας για προώθηση της «ειρήνης» και της «σταθερότητας». Και πριν τελειώσει ο Μπάιντεν τα «καλά λόγια» για την Τουρκία, ο Ερντογάν του ζήτησε δώρα. Πρώτα την άρση των κυρώσεων για αγορά 40 νέων αεροσκαφών και για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και γιατί να μην ζητήσει; Όταν ο Μπάιντεν, ο «φίλος» μας, σπεύδει να του κάνει τα χατίρια για να τον επαναφέρει στο δυτικό μαντρί, ο Ερντογάν σίγουρα θα κάνει λίστα με δώρα.
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. ενθαρρύνουν την κατοχική Τουρκία για πρωτοβουλίες «ειρήνευσης» αποθρασύνοντας την και προσφέροντας σε αυτήν έδαφος, που πάντα ήθελε για να εκπληρώσει τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς. Έμεινε αυτό να δούμε και το παρακολουθούμε: Η κατοχική δύναμη να μεσολαβεί και να διακηρύττει πως είναι εναντίον του πολέμου και της κατοχής!