Η ΕΕ κατά της Τουρκίας – Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε
20/06/2019Άνοιξε ο δρόμος για τη λήψη μέτρων της ΕΕ κατά της κατοχικής Τουρκίας. Ένα σημαντικό βήμα έγινε με τη σχετική παράγραφο που υιοθετήθηκε στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τα οποία κλείδωσαν στο Λουξεμβούργο. Η μπάλα βρίσκεται στα όργανα της Κομισιόν για να παρουσιάσουν το συντομότερο τα μέτρα. Την ίδια ώρα, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία καλούνται να πιέσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης της απόφασης, που θα υιοθετηθεί και από τους ηγέτες, στις Βρυξέλλες. Θα πρέπει, επίσης να πιέσουν και για το περιεχόμενο αυτών των μέτρων.
Είναι προφανές πως το μεγάλο παιχνίδι θα διαδραματισθεί στις δυο συνόδους, που θα πραγματοποιηθούν εντός Ιουλίου. Είναι πρόδηλο πως η Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών, προς απογοήτευση και κάποιων στο εσωτερικό, κατάφερε να εξασφαλίσει μια απόφαση, η οποία οδηγεί στη λήψη μέτρων. Μια απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει προηγούμενες τοποθετήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες «θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση στην Τουρκία».
Όπως συναφώς αναφέρει και το ανακοινωθέν του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών: «Εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και στο πλαίσιο έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις, το Συμβούλιο για πρώτη φορά στην περίπτωση της Τουρκίας, καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριμένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων μέτρων. Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή, θα υποβάλει προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων της προ-ενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαμβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η ΕΥΕΔ θα εξετάσει στοχευμένα μέτρα που εμπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ένωσης».
Ανεπηρέαστη η Τουρκία
Είναι σαφές από το ανακοινωθέν πως τα μέτρα θα έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην αντίπερα όχθη, η Άγκυρα έσπευσε να στείλει το μήνυμα πως δεν επηρεάζεται από τις αποφάσεις της ΕΕ. Λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό το κείμενο των συμπερασμάτων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνέρχεται στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε από τουρκικής πλευράς ότι το γεωτρύπανο ‘Πορθητής’ έχει τρυπήσει το βυθό της κυπριακής θάλασσας.
Η γεώτρηση έγινε 36 ν.μ. από τις ακτές της Κύπρου. Την ίδια ώρα ανακοίνωσε πως το δεύτερο γεωτρύπανο, το ‘Γιαβούζ’, θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη με κατεύθυνση την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεωτρύπανο θα μεταβεί στην περιοχή του κόλπου της κατεχόμενης Καρπασίας και θα αρχίσει εργασίες στις αρχές Ιουλίου. Με προκλητικό τρόπο ανέφερε πως το δεύτερο γεωτρύπανο θα δραστηριοποιηθεί «στην περιοχή που η ‘ΤΔΒΚ’ μας έχει αδειοδοτήσει».
Είναι προφανές πως η Τουρκία προχωρεί στους σχεδιασμούς της χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις όποιες αντιδράσεις. Έχει επενδύσει σε εξοπλισμό, ξεκίνησε δράση, εισβάλλοντας στην κυπριακή ΑΟΖ και γνωρίζοντας πως θα είναι δύσκολο το εγχείρημα της. Ξεκίνησε αυτή τη δράση, έχοντας πολλά και διαφορετικά μέτωπα ανοικτά. Γι’ αυτό και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως ή μπλοφάρει ή θα αποχωρήσει. Ιδιαίτερα όταν έδειξε πως δεν την ενδιαφέρει το σημερινό κόστος. Γι’ αυτό και τα μέτρα τα οποία θα επεξεργασθεί η ΕΕ και θα υιοθετήσουν τα κράτη-μέλη, πρέπει να είναι τόσο αυστηρά και να προκαλούν τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό κόστος στην Τουρκία. Κόστος που δεν θα αφήνει το καθεστώς Ερντογάν αδιάφορο.