Η ΕΕ του γκρινιάζει, ο Ερντογάν στην ίδια ρότα

Βενιζέλος Κώστας
1098
Η ΕΕ του γκρινιάζει, ο Ερντογάν στην ίδια ρότα, Κώστας Βενιζέλος

Την ώρα που πυκνώνουν οι διπλωματικές παρεμβάσεις προς την Άγκυρα, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω μέχρι στιγμής δεν απέδωσαν, ο Ερντογάν παραμένει εγκλωβισμένος στην πολεμική του ρητορική και αποφασισμένος να τραβήξει στα άκρα την ένταση. Οι τακτικές κινήσεις του στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου, η απόρριψη από μέρους του κάθε διπλωματικής παρέμβασης, περιορίζει σημαντικά τις επιλογές του.

Εκτιμάται πως το καθεστώς της Άγκυρας δεν προτάσσει στους σχεδιασμούς του ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ωστόσο, μπορεί να μην το αποφύγει στο τέλος, από τη στιγμή που έχει καταστεί όμηρος των ακραίων κινήσεων του και της ρητορικής του. Άλλωστε η μέχρι σήμερα τακτική του εκφοβισμού διά της στρατιωτικής ισχύος έχει αποδώσει. Χωρίς να ρίξει μία σφαίρα, η Άγκυρα προωθούσε τα επεκτατικά της σχέδια. Στην Κύπρο, που δεν διαθέτει αποτρεπτική δύναμη, αλωνίζει εδώ και χρόνια, ενώ έχει διενεργήσει επτά γεωτρήσεις.

Είναι προφανές πως το σενάριο του διαλόγου συνδέεται από την κατοχική Τουρκία με την επιβολή πρώτα τετελεσμένων, για να καθορίσει και την ατζέντα των συζητήσεων. Ήδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει, όπως είναι οι σεισμικές έρευνες με το "Oruc Reis", εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά τούτο δεν αρκεί. Το επόμενο βήμα θα είναι η αποστολή γεωτρύπανου. Και τότε τα τετελεσμένα θα εδραιωθούν και η περιοχή θα είναι κατεχόμενη.

Επικίνδυνη η τακτική Ερντογάν

Η τακτική των παράνομων διεκδικήσεων, του γκριζαρίσματος και οι προσπάθειας νομιμοποίησης τους μέσα από μία διαδικασία διαλόγου, αποτελεί μέρος του πάζλ των τουρκικών σχεδιασμών. Δεν φθάσαμε σε αυτό το σημείο, αλλά προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η κατοχική δύναμη. Είναι προβλεπτή, καθώς δεν έχει κρυφή ατζέντα.

Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως δεν είμαστε τόσο κοντά στην έναρξη ενός διαλόγου. Η τακτική του Ερντογάν είναι να οδηγήσει την ελληνική πλευρά σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με απώτερο στόχο την πακετοποίηση των ζητημάτων, περιλαμβάνοντας και την Κύπρο. Η τακτική αυτή κρίνεται ως άκρως επικίνδυνη.

Ο λόγος είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως, για να πετύχει τον στόχο του, δεν αποκλείει ακόμη και τη σύγκρουση, ή καλύτερα να φθάσει στο στόχο του μέσα από μια σύρραξη. Είναι σαφές πως ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να επιβάλει τους σχεδιασμούς του αναλαμβάνοντας υψηλό ρίσκο.

Αποτυγχάνουν οι πολιτικές παρεμβάσεις

Είναι προφανές πως οι πολιτικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν παρά τα εμπόδια από πλευράς Τουρκίας και τις μέχρι σήμερα αποτυχίες των διπλωματικών κινήσεων. Όλοι επενδύουν πλέον στην καγκελάριο Μέρκελ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω ενεργεί με σημαδεμένη την τράπουλα.

Έχει σαφώς ευνοϊκή στάση έναντι της Άγκυρας, αν και η συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν δεν τη διευκολύνει. Η γερμανική προσέγγιση είναι εξαρχής ξεκάθαρη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το Βερολίνο υποστηρίζει πως οι κυρώσεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση και πως θα εξουδετερωθεί η όποια δυνατότητα για συνεννόηση και συναίνεση.

Αυτή η λογική συνδέεται πρωτίστως με τα συμφέροντα που έχει η Γερμανία με την Τουρκία, αν και στις συζητήσεις στην ΕΕ, προβάλλεται και το αφήγημα του μεταναστευτικού. Ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που χρονικά τοποθετείται στις 24 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αναμένονται νέες παρεμβάσεις από τη Μέρκελ προς τον Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο, δεν ακούει κανέναν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.