Η επικείμενη ενεργοποίηση των S-400 φέρνει πιο κοντά τουρκική προβοκάτσια
27/03/2020Ανάγκη ταχείας προετοιμασίας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση τουρκικής προβοκάτσιας στο Αιγαίο, λόγω επικείμενης ενεργοποίησης των πυραυλικών συστημάτων S-400 προκύπτει από τις πληροφορίες και τις συζητήσεις μεταξύ ξένων διπλωματών τελευταία.
Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, η προ καιρού δήλωση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Συρία Τζ. Τζέφρι, ως προς την αμερικανική ανησυχία για τους S-400, την ώρα που διεξάγονται συζητήσεις για συνεργασία στην Ιντλίμπ της Συρίας, πρέπει να συνδυαστεί με δύο σημαντικότατα στοιχεία:
- Πρώτον, η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη ότι, ακόμα κι αν υπάρξει ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας για τη Συρία, το συμβόλαιο εγκατάστασης, υποστήριξης και ενεργοποίησης των S-400 δεν πρόκειται να επηρεαστεί ή, πολύ περισσότερο, να ανασταλεί και να ακυρωθεί.
- Δεύτερον, τα τουρκικά συστήματα S-400 αναμένεται να ενεργοποιηθούν πριν από τις αρχές του καλοκαιριού και θεωρείται βέβαιη η χρήση τους για εγκλωβισμό (λοκάρισμα) στόχων προς εκφοβισμό, ή κάποια άλλη προβοκάτσια που μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση και θερμό επεισόδιο. O εγκλωβισμός ίσως να μην αφορά μόνον ελληνικά μαχητικά, αλλά και συμμαχικών χωρών στο Αιγαίο, επειδή χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού αεροσκάφους (IFF), που είναι “αντίπαλο” προς εκείνο των S-400.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως το ζήτημα του συστήματος IFF είναι άλλωστε παλαιό και γνωστό, καθώς βρισκόταν, κατά αντίστροφο τρόπο, στο επίκεντρο των διαμαρτυριών της Τουρκίας και των παρεμβάσεων των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου την περίοδο 1997-1998.
Το επιχείρημα για τους S-300 ισχύει και για τους S-400
Ο τότε ειδικός Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρ. Χόλμπρουκ και ο ειδικός συντονιστής Τ. Μίλερ επισήμαιναν προς τον αείμνηστο Κύπριο πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ότι –λόγω του IFF– οι S-300, τους οποίους θα προμηθευόταν η Κυπριακή Δημοκρατία (χαρακτηρίζονταν τελευταία λέξη της ρωσικής τεχνολογίας), θα αποτελούσαν ταυτόχρονη απειλή, αφενός για τα αεροσκάφη της Τουρκίας, αφετέρου των ΗΠΑ και όλων των μελών του ΝΑΤΟ, γιατί θα θεωρούνταν, λανθασμένα, ως εχθρικά.
Το IFF, μαζί με τις τουρκικές απειλές περί επίθεσης στην Κύπρο και την τότε υπόγεια διάσταση Αθήνας-Λευκωσίας, οδήγησε τελικά στην απόφαση αγοράς των S-300 από την Ελλάδα και στην αποθήκευσή τους στην Κρήτη. Το κοινό συμπέρασμα ελληνικών και ξένων διπλωματικών πηγών είναι ότι –προς το παρόν τουλάχιστον– δεν μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα είναι αποτελεσματική μια αμερικανική παρέμβαση προς την Άγκυρα σε περίπτωση κρίσης.
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πάλμερ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα στα μέσα Φεβρουαρίου, φέρεται ότι διατύπωσε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους Τούρκους συνομιλητές του. Αυτοί, ωστόσο, δεν έδειξαν κανένα σημάδι αλλαγής πολιτικής σχετικά με τους S-400 και το Μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη.
Ο Μ. Πάλμερ μετέφερε το αρνητικό και ανησυχητικό κλίμα στις προ δύο εβδομάδων περίπου επαφές του στην Αθήνα (είχε προγραμματιστεί η συμμετοχή του στο αναβληθέν Delphi Economic Forum), δικαιώνοντας τις Κασσάνδρες, που προειδοποιούσαν στις αρχές του έτους ότι δεν υπήρχαν περιθώρια επιτυχούς μεσολάβησής του μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι αμερικανικές κυρώσεις
Χαρακτηριστική του κακού κλίματος στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας, που θα επιδεινωθεί μετά την ενεργοποίηση των S-400, είναι και μία πρόσφατη ομιλία στην αμερικανική πρωτεύουσα του εμπνευστή του τουρκολιβυκού μνημονίου και γενικού διευθυντή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Τσ. Ερσίγιες. Ο Τούρκος διπλωμάτης εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη σταδιακή μετατόπιση της αμερικανικής θέσης ως προς τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Παράλληλα, αξίωσε ίσες αποστάσεις από τις ΗΠΑ και πλήρη αποχή από δηλώσεις ως προς την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Με την ευκαιρία της ίδιας ομιλίας, αλλά και σε κλειστές διπλωματικές συζητήσεις, ο Τσ. Ερσίγιες διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το EMGF (Eastern Mediterranean Gas Forum) και για την υποστήριξη αυτού του φόρουμ από τις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, Έλληνες διπλωμάτες με γνώση των ισορροπιών μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου υπογραμμίζουν ότι –ειδικά μετά την ενεργοποίηση των S-400– πολλά θα κριθούν από την πλειοψηφία με την οποία θα εγκριθούν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Αν είναι ευρεία, δεν θα υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης από τον Λευκό Οίκο με το επιχείρημα ότι η Τουρκία και ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν θα αποξενωθούν –ακόμα περισσότερο– από τη Δύση. Αν, όμως, η πλειοψηφία είναι περιορισμένη, ο Λευκός Οίκος θα μπορεί να αναπέμψει τον νόμο και να μη δώσει εντολή υλοποίησης των κυρώσεων.