Η επίσκεψη Σίσι στην Αθήνα και το μήνυμα στον αραβικό κόσμο

Η επίσκεψη Σίσι στην Αθήνα και το μήνυμα στον αραβικό κόσμο

Η ώρα έφτασε για την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα, με την οποία επισημοποιούνται μια σειρά ενεργειών συνεργασίας των δύο χωρών, κορυφαία των οποίων είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ. Η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου γίνεται στον απόηχο μεγάλων διεθνών γεγονότων και μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά τη λήξη των εργασιών της 5ης διεθνούς Ευρω-Αραβικής Συνόδου, την οποία εγκαινίασε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Φατάχ αλ Σίσι θα φτάσει στην Αθήνα το πρωί της Τετάρτης, τα μέτρα ασφαλείας θα τεθούν, ωστόσο, σε ισχύ από την προηγούμενη. Σήμερα, Δευτέρα, αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Μέγαρο του Κοινοβουλίου και συζήτησε με τους επιτελείς για το πρωτόκολλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί, αφού ο κ. Σίσι είναι αρχηγός κράτους και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι ο αριθμός ανδρών της αιγυπτιακής πρεσβείας που έκαναν την εμφάνισή τους στους διαδρόμους της Βουλής ήταν τόσο μεγάλος, που προκάλεσε έκπληξη στους σχετικά λιγοστούς, εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού, βουλευτές και υπαλλήλους που βρίσκονταν στο κτίριο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα καταθέσει, το πρωί της Τετάρτης, στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το μεσημέρι της ίδια ημέρας, θα τον υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του. Την επομένη, το πρωί της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου, ο Φατάχ αλ Σίσι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Στην ίδια πλευρά Κάιρο και Αθήνα  

Η επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου στην Αθήνα γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί και υπάρχει σε εξέλιξη και ισχύ μια πολυμερής στενή συνεργασία, στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολική Μεσογείου. Αθήνα και Κάιρο έχουν, άλλωστε, κοινές θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων και περιφερειακών κρίσεων, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η τουρκική εμπλοκή και προκλητικότητα.

Από τη Λιβύη μέχρι τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και τις παράλογες τουρκικές απόψεις ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, Αθήνα και Κάιρο συμπλέουν στην υποστήριξη των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Σίσι και η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχουν καταδικάσει τόσο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο και τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις έρευνες στην ελληνική.

Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια πλευρά, αυτήν που γενικώς αποκαλείται και “αντιτουρκική συμμαχία” σε ό,τι αφορά τις ηγεμονικές βλέψεις του Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή. Παραλλήλως, διατηρούν και οι δύο, πολύ καλές σχέσεις με τη Γαλλία και τον Μακρόν, ο οποίος ηγείται των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας, όχι μόνον στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Λιβύη.

Ο μετριοπαθής Σίσι

Οι θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος σχετικά με τα σκίτσα του Μωάμεθ προκάλεσε την αντίδραση της Αιγύπτου. Ωστόσο η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν παρασύρθηκε από το ντελίριο του Ερντογάν κατά της Γαλλίας, που στόχο είχε να στρέψει τον μουσουλμανικό κόσμο εναντίον της Ευρώπης. Το Κάιρο δεν έχει άλλωστε και τις καλύτερες σχέσεις με την Άγκυρα. Αντιθέτως είναι σχεδόν εχθρικές, εξαιτίας της στήριξης του Ερντογάν στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλά και λόγω του γενικότερου ανταγωνισμού τους σε ό,τι αφορά το θέμα της ηγεμονίας στον σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο.

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η ένταση ανάμεσα στο Κάιρο και το Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Λεντριάν επισκέφθηκε την Αίγυπτο και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Σούκρι, αλλά και με τον ίδιο τον πρόεδρο αλ Σίσι. Ο Λεντριάν  επιβεβαίωσε τον σεβασμό και την εκτίμηση της Γαλλίας προς όλες τις θρησκείες και τις προσπάθειες της Αιγύπτου και του πρόεδρου αλ Σίσι να επιτρέψει τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών. Χαρακτήρισε μάλιστα την Αίγυπτο ως πρότυπο μετριοπαθούς χώρας στα θρησκευτικά ζητήματα.

Ως χώρα που υφίσταται συνέπειες από την τζιχαντιστική τρομοκρατία στο Σινά, μετά την εκδίωξη των αδελφών μουσουλμάνων από τον αλ Σίσι, η Αίγυπτος ήταν από τις πρώτες μουσουλμανικές χώρες που καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Γαλλία και τη Βιέννη. Το Κάιρο έχει, άλλωστε, υπό την σημερινή ηγεσία του, έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πέρα από τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο συνεργάζεται με την ΕΕ σε πολλούς τομείς ανάμεσά τους το μεταναστευτικό.

Ευρώπη, Ελλάδα και αραβικός κόσμος  

Τα θέματα συνεργασίας της Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο συζητούνται μάλιστα αυτό το διήμερο στην Αθήνα, διαδικτυακά λόγω κορωνοϊού, στην 5η διεθνή Ευρω-Αραβική Σύνοδο, τις εργασίες της οποίας άνοιξε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, μόλις ελεγχθεί η πανδημία, αλλά και μήνυμα προς την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας, μία ημέρα μετά την πρωτοβουλία Τσαβούσογλου, ότι ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν συζητάμε “μοιρασιά” με την Τουρκία στο Αιγαίο και επισήμανε ότι επαφίεται στην Τουρκία να επιλέξει «αν θέλει μία εποικοδομητική ή μια συγκρουσιακή σχέση με την ΕΕ», υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη αναμένει πρόοδο μέχρι τον Δεκέμβριο. Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ αποτελεί σταθερό πλαίσιο πάνω στο οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις ΕΕ και αραβικού κόσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας παραλλήλως την αναγκαιότητα της πολυμέρειας ως βασικής παραμέτρου για την εδραίωση της διεθνούς και την πρόληψη των περιφερειακών εντάσεων. Εστιάζοντας στις σημερινές προκλήσεις, από την τρομοκρατία μέχρι την διακίνηση ανθρώπων, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι τόσο η ΕΕ όσο και ο αραβικός κόσμος κατανοούν πως η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν προϋποθέσεις για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Τόνισε τέλος ότι η ΕΕ φιλοδοξεί να είναι ένας «αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας» στην περιοχή και ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. Έναν ρόλο που ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι έχει εκτιμήσει και η επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι