Η επίσκεψη Λουτ και η γαλλική σφήνα

Κυπριακό: Η Γραμματεία του ΟΗΕ συνεχίζει στην πεπατημένη, Κώστας Βενιζέλος

Σε σχέση με την επίσκεψη και τις επαφές στη Λευκωσία της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, της Τζέιν Χολ Λουτ, πρέπει να σημειωθεί πως το ταξίδι της αυτό περιλαμβάνει μόνο τη Λευκωσία, αφήνοντας για αργότερα Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες. Πώς, για παράδειγμα, θα συζητηθεί το θέμα της Ασφάλειας, χωρίς επαφές με την Άγκυρα; Και πώς θα γνωρίζει τις προθέσεις της Άγκυρας για το Κυπριακό όταν αρχίζει επαφές στην Κύπρο και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη; Είναι κι αυτά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Τζέιν Χολ Λουτ θα πραγματοποιήσει στις 22 Ιουλίου συσκέψεις με την πολιτική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στο νησί ενόψει των χωριστών συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την επομένη ημέρα. Οι συσκέψεις θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ δεν υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες επαφές επί κυπριακού εδάφους. Η Τζέιν Χολ Λουτ, όπως πληροφορούμαστε, έχει ανειλημμένη υποχρέωση στις ΗΠΑ και μετά τις αυριανές επαφές της στη Λευκωσία θα επιστρέψει στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Όσοι, πάντως, έχουν εργαστεί μαζί της, τη θεωρούν ιδιαίτερα σκληρή και ψυχρή επαγγελματία. Οι συνεργάτες της σημειώνουν πως είναι περισσότερο πρακτική παρά της θεωρίας και θέλει αυτό να πράττουν και οι συνομιλητές της. Δεν έχει, πάντως, προϊστορία με το Κυπριακό, καθώς στην επαγγελματική της πορεία στα Ηνωμένα Έθνη δεν έτυχε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

Είναι ενδεχομένως γι’ αυτό που, όπως πληροφορούμαστε, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού δίνονται «μάχες» για να συμμετέχουν στην ομάδα της, σε περίπτωση που η διαδικασία προχωρήσει και θα αναλάβει πιο μόνιμο ρόλο. Οι γνώστες του Κυπριακού προέρχονται κυρίως από την ομάδα Άιντε και όσους παραμένουν στην υπηρεσία από την ομάδα Ντε Σότο.

Ο ανταγωνισμός, πάντως, είναι μεγάλος. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί η Κύπρος θεωρείται καλός προορισμός για τους διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών; Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, να παρακολουθήσουμε ποιοι θα επικρατήσουν στη μάχη αυτή. Σημειώνεται, πάντως, ότι στο βιογραφικό της κ. Λουτ αναφέρεται πως από το 2009 μέχρι το 2013 ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας (HomelandSecurity) των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επί των Προέδρων Μπους (πατέρα) και Κλίντον.

Γαλλική διπλωματική σφήνα

Ενεργότερη είναι η γαλλική εμπλοκή στις διεργασίες για το Κυπριακό. Το Παρίσι ανέλαβε δράση και για πρώτη φορά έχει εμπλοκή στην πρώτη φάση των διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση του κειμένου του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Στο παρελθόν, στην πρώτη φάση γίνονταν συζητήσεις μεταξύ Βρετανών, που πάντα είναι οι συντάκτες του προσχεδίου του ψηφίσματος, με τους Αμερικανούς.

Αυτή τη φορά στις διαβουλεύσεις μπήκε σφήνα η Γαλλία. Αυτό γίνεται με απόφαση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και δεν είναι άσχετο και με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι, πάντως, σαφές πως οι Βρετανοί, χωρίς να εγκαταλείπουν «προνόμιά» τους, παρουσιάζονται επηρεασμένοι από τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα, λόγω τηςδιαδικασίας εξόδου από την ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι