Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη στην Τουρκία

Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη στην Τουρκία

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Ο δρόμος που οδηγεί στην ΕΕ έκλεισε για την Τουρκία και όλα δείχνουν πως αυτό δεν είναι κάτι προσωρινό. Το Βερολίνο σήκωσε το γάντι που έχει πετάξει ο Ερντογάν και απάντησε, ακυρώνοντας τις ουσιαστικά παγωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας. Η ίδια η καγκελάριος ενημέρωσε τον Γιούνκερ για το βέτο διαρκείας της Γερμανίας.

Δεν πρόκειται, βεβαίως, για «κεραυνό εν αιθρία». Πρόκειται για την κορύφωση μιας αλυσίδας κρίσεων στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας. Η άρνηση της κυβέρνησης Μέρκελ να επιτρέψει στον Ερντογάν να πραγματοποιήσει προεκλογικές συγκεντρώσεις στις παραμονές του δημοψηφίσματος ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο σουλτάνος έχει απαντήσει εμμέσως με συλλήψεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, ενώ είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος να επισκεφθούν Γερμανοί βουλευτές τη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου στάθμευαν γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Το γερμανικό εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στηρίζεται και συμπληρώνεται από την αρνητική θέση που έχουν πάρει απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν κι άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία. Αλλά και η Γαλλία, με μια ιδιαίτερα προσεγμένη δήλωση ανακοίνωσε την ευθυγράμμισή της με το Βερολίνο.

Ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο

Η εξέλιξη αυτή τοποθετηθεί γεωπολιτικά την Τουρκία στην Ασία, ενώ η Ελλάδα αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι οργανικά ενταγμένες στην Ευρώπη. Εκτός αυτού, φέρνει σε αμηχανία όσους στην Αθήνα συνήθιζαν να λένε στην Άγκυρα ότι η προκλητικότητά της έναντι της Ελλάδας θα διαταράξει την ευρωπαϊκή της πορεία. Τώρα πλέον ήρθε η ώρα της σοβαρότητας. Φυσικά και η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ.  Ενδεχομένως μάλιστα συντόμως να τεθεί και ζήτημα παραμονής της στο ΝΑΤΟ. Από δικές της επιλογές και όχι με απόφαση άλλων.

Η Αθήνα θα πρέπει  να συγκροτήσει ένα διαφορετικό στρατηγικό δόγμα απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Το ίδιο και η Λευκωσία σε σχέση και με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ήδη, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε ότι δεν μπορεί ένα μέλος της ΕΕ (η Κυπριακή Δημοκρατία) να ελέγχεται από τρίτη χώρα, την Τουρκία. Με άλλα λόγια, το κλίμα αλλάζει και ως εκ τούτου διανοίγονται ευκαιρίες. Αρκεί οι πολιτικές ηγεσίες σε Ελλάδα και Κύπρο να τις αδράξουν και να τις αξιοποιήσουν…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι