ΣΧΟΛΙΟ

Η “υπερδύναμη” Κύπρος απειλεί την κατοχική Τουρκία! – Το ακούσαμε κι αυτό!

Η "υπερδύναμη" Κύπρος απειλεί την κατοχική Τουρκία! – Το ακούσαμε κι αυτό! Κώστας Βενιζέλος

Προσπαθούν να εδραιώσουν την αντίληψη οι Τούρκοι ότι οι Ελληνοκύπριοι απειλούν τους Τουρκοκύπριους, την Τουρκία(!) την τουρκική πλευρά, εν γένει. Αυτός ο ισχυρισμός όχι μόνο διατυπώνεται σε απόρρητο έγγραφο, το οποίο πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά εκφράζεται και δημοσίως με επίσημες παρεμβάσεις αξιωματούχων του καθεστώτος της Άγκυρας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ διεμήνυσε σε δημόσια παρουσία του πως θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των “απειλητικών ενεργειών” στις οποίες, όπως ισχυρίστηκε, προβαίνουν οι Ελληνοκύπριοι με το να εξοπλίζονται. Ο Γκιουλέρ μιλούσε σε πάνελ στην Κωνσταντινούπολη για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, έχοντας δίπλα του τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Το πάνελ διοργανώθηκε από το Κέντρο Ερευνών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου.  Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι «η τουρκική εισβολή έφερε την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια στο νησί και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του τουρκικού στρατού, επειδή ήταν η πιο περιεκτική επιχείρηση που έκανε ποτέ» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών). Περαιτέρω, υποστήριξε ότι η επιχείρηση σε δύο φάσεις που πραγματοποίησε ως εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία το 1974 στην Κύπρο «έγραψε με χρυσά γράμματα την ικανότητα και τον ηρωισμό του τουρκικού στρατού».

Εκφράζοντας την άποψη ότι, αν σήμερα δεν υπάρχει αίμα και πόνος στην Κύπρο, αυτό οφείλεται στην παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού, ο Γκιουλέρ σημείωσε ότι η στρατηγική θέση της Κύπρου είναι σημαντική για την Τουρκία(σ.σ. είπε και το λόγο που βρίσκεται η κατοχική δύναμη στο νησί). Οι πιο πάνω αναφορές, κυρίως τα περί ελληνοκυπριακών απειλών δεν λέγονται τυχαία. Ούτε η υπενθύμιση για την “αποτελεσματικότητα της εισβολής” το 1974.

Το έγγραφο για την “απειλή” Κύπρος!

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικό απόρρητο έγγραφο, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα ο αντικαθεστωτικός ιστότοπος Nordic Monitor, αναφέρει πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών από τις οποίες η Τουρκία χρειάζεται να συγκεντρώσει στρατιωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές, επικοινωνιακές, επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες, ακόμη και σε καιρό ειρήνης. Το έγγραφο, που βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Επιτελείου, ιεραρχεί ως κορυφαίες απειλές για την κατοχική δύναμη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι σαφές πως αυτά τα παραμύθια συνδέονται με το τουρκικό αφήγημα για συνέχιση της κατοχικής παρουσίας. Για την δήθεν ανάγκη παραμονής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο. Και για την ανάγκη συνέχισης της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Για όλα αυτά προτάσσεται το “επιχείρημα” ότι η επεκτατική, ιμπεριαλιστική Τουρκία απειλείται-φευ- από την… υπερδύναμη Κύπρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι