Η κατοχική Τουρκία αρπάζει την Αμμόχωστο – Ζητείται αποτροπή
18/02/2020Όσες φορές, στα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή, οι Αμμοχωστιανοί ετοίμαζαν βαλίτσες επιστροφής, τόσες άλλες και περισσότερες οι απειλές της κατοχικής Τουρκίας για εποικισμό της πόλης. Διαχρονικά η περίκλειστη περιοχή, που είναι το 1/3 της πόλης, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο εκβιασμού, πιέσεων και ενίοτε ως σκωτσέζικο ντους προς την ελληνική πλευρά. Πολλές φορές κατάφεραν οι τρίτοι να διχάσουν τους Ελληνοκύπριους, “αμμοχωστοποιώντας” το Κυπριακό.
Τα νέα βήματα της Άγκυρας για εποικισμό της Αμμοχώστου διαφέρουν από προηγούμενες φορές. Γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις, που δεν μπορούν να υποβαθμιστούν, ούτε, όπως αφελώς αναφέρεται, συνδέονται με την προσπάθεια “φαγώματος” του Μουσταφά Ακιντζί!Οι κινήσεις που έγιναν καταγράφονται ως εξής:
Σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, στις 18 Ιουλίου 2017, με τη συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί και των αρχηγών των κομμάτων, τέθηκαν δύο εναλλακτικά σενάρια για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Σύμφωνα λοιπόν με τις συζητήσεις τότε, τέθηκαν οι εξής επιλογές:
Πρώτον, να δοθεί προτεραιότητα στην έναρξη απευθείας πτήσεων προς το αεροδρόμιο της Τύμπου με αντάλλαγμα το άνοιγμα των Βαρωσίων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ «για κοινές συνεργασίες». Δεύτερο, εάν η πρώτη επιλογή δεν προχωρήσει, θα προωθεί μια δεύτερη. Χωρίς να υπάρξει σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη, να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή υπό “τουρκοκυπριακή διοίκηση”. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να προωθείται το δεύτερο σενάριο.
Η υφαρπαγή της Αμμοχώστου
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν αρχίσει από τον Οζερσάι οι ξεναγήσεις Τούρκων αξιωματούχων (όπως ο Τσαβούσογλου) και δημοσιογράφων. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών εκείνες τις ημέρες ανακοίνωσε, σε συγκέντρωση εποίκων στην κατεχόμενη Καρπασία, τη λειτουργία “προξενείου” στην Αμμόχωστο, για εξυπηρέτησή τους.
Στις 4 Οκτωβρίου 2019, το κατοχικό καθεστώς ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις προθέσεις του αναφορικά με την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Σε επιστολή του Κουντρέτ Οζερσάι προς τον τότε Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Νοτιοαφρικανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο πρέσβη Τζέρι Ματζίλα, αναφέρεται ότι: «Η ”κυβέρνησή μου” αποφάσισε ότι πρέπει να ληφθούν ορισμένα σταδιακά βήματα όσον αφορά στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, εναρμονισμένα με το διεθνές δίκαιο (;) και με τα δικαιώματα των κατοίκων της πόλης».
Περαιτέρω διατύπωσε τον ισχυρισμό πως ούτε η Τουρκία, ούτε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα ή έλεγχο στη βόρεια Κύπρο. Ο έλεγχος, όπως αναφέρθηκε, ανήκει στο ψευδοκράτος. Αυτό αναδείχθηκε και κατά τη σύναξη του περασμένου Σαββάτου από τους αξιωματούχους της Τουρκίας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Τόσο ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίσθηκαν πως η περιοχή είναι έδαφος του ψευδοκράτους.
Αυτή η στάση παραπέμπει στο ενδεχόμενο εποικισμού της περιοχής, που θα τεθεί υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους. Παρακολουθούμε την εφαρμογή οδικού χάρτη για εποικισμό της Αμμοχώστου. Γίνονται βήματα από τουρκικής πλευράς τόσο σε πολιτικό επίπεδο (για να νομιμοποιήσουν το νέο τετελεσμένο), όσο και επί εδάφους. Πότε θα γίνει, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.
Ζητούνται κινήσεις αποτροπής
Το ζητούμενο είναι να γίνουν κινήσεις αποτροπής. Τα διαβήματα και οι διαμαρτυρίες γίνονται και αποτελούν ένα εργαλείο που ενίοτε χρησιμοποιείται, πλην όμως δεν λαμβάνονται υπόψη από την κατοχική Τουρκία. Οι δηλώσεις, οι ανακοινώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Και αναλώνεται χρόνος και κόπος για να εξασφαλισθούν.
Υπάρχουν δυνατότητες για υιοθέτηση μέτρων, από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα προκαλούν κόστος στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία (τελωνειακή ένωση). Υπάρχει δυνατότητα να ληφθούν μέτρα, τα οποία να αισθανθούν το ψευδοκράτος και οι εγκάθετοι της Άγκυρας. Και μέσα από την ΕΕ (χρηματοδοτήσεις, κονδύλια) και δια αυστηρότερων (επιβαλλόμενων) ελέγχων εκεί και όπου πρέπει. Τα κλαψουρίσματα και τα μουρμουρητά δεν αποδίδουν.