ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Κύπρος έχει πλούσια προίκα, καιρός να την αξιοποιήσει και η ίδια

Έφθασε η κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό Κόλμερ
epa11692771 US President Joe Biden (R) shakes hands with President of Cyprus Nikos Christodoulides (L), during a meeting in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 30 October 2024. EPA/BONNIE CASH / POOL

Η επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον και η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, έγινε με την μορφή του επείγοντος. Σάββατο έφθασε η πρόσκληση, Τρίτη ανακοινώθηκε από αμερικανικής πλευράς η επίσκεψη και Τετάρτη έγινε η συνάντηση στο οβάλ γραφείο.

Η συνάντηση, αν και στις ΗΠΑ βρίσκονται στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Τρίτης, 5 Νοεμβρίου, θεωρείται «φυσιολογική συνέχεια» του στρατηγικού διαλόγου των δυο χωρών και της ενίσχυσης, αναβάθμισης των σχέσεων τους. Ο πόλεμος στην περιοχή έχει αναδείξει ξανά τον ρόλο της Κύπρου. Ο ρόλος αυτός, ο οποίος αναγνωρίζεται από τους διάφορους τρίτους, όπως τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., αξιοποιείται σήμερα από τη Λευκωσία.

Δηλαδή, η κυβέρνηση θέλει να κάνει… ταμείο. Προσπαθεί να εξαργυρώσει αυτό το ρόλο και προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί για χρόνια τη γεωστρατηγική προίκα της χώρας την απομυζούσαν οι διάφοροι τρίτοι, περιλαμβανομένων και των Αμερικανών, των Τούρκων, των Βρετανών. Την τελευταία περίοδο, η Λευκωσία θέλει να αλλάξει την προσέγγιση αυτή και προβαίνει σε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ

Είναι σαφές πως η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να προσεγγίζει πλέον την Κύπρο ως υποκεφάλαιο της συμμάχου της, της Τουρκίας. Πλέον την αντιμετωπίζει χωριστά και θέλει να ενισχύσει τις γέφυρες συνεργασίας με τη Λευκωσία. Δεν θα υποκαταστήσει η Κύπρος την Τουρκία, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ δεν την βλέπουν ως κομμάτι των αμερικανικοτουρκικών σχέσεων.

Τι μπορεί, όμως, να σημαίνει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν πακέτο Τουρκία και Κύπρο; Μπορεί να σημαίνει πως για τα αμερικανικά συμφέροντα η Κύπρος θα μπορεί να διαδραματίζει ρόλο χωρίς να εξαρτάται από την κατοχική δύναμη. Να μην καθορίζει η Άγκυρα τι ρόλο θα έχει ή δεν θα έχει η Κύπρος.

Αυτό επηρεάζει και το Κυπριακό. Σε σχέση με αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν τα εξής: «Εκείνο, όμως, που κρατώ ιδιαίτερα είναι τη σύνδεση που έγινε από πλευράς των ΗΠΑ, του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, για την ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού, ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να ενισχυθεί περισσότερο. Άρα, οι εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζουν ή λαμβάνονται υπόψη και στην οπτική των ΗΠΑ σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού».

Συνεπώς έχει σημασία το περιεχόμενο μιας συμφωνίας στο Κυπριακό κατά πόσο θα εξακολουθήσει να έχει τον ίδιο και αναβαθμισμένο ρόλο η χώρα στην περιοχή. Ένα ρόλο, που όχι μόνο αναγνωρίζουν ισχυροί διεθνείς παίκτες, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και τον αξιοποιούν. Για να μπορεί να συνεχίσει αυτό, θα πρέπει μια συμφωνία στο Κυπριακό να μην προσφέρει τη δυνατότητα στην Τουρκία να καθορίζει τις δράσεις του κράτους της Κύπρου. Να μην εξαρτάται η χώρα από την Τουρκία ή οποιονδήποτε άλλον. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο, που η Λευκωσία ήδη το έχει θέσει στην εξίσωση των χειρισμών της.

Ευκαιρία… με προσοχή

Είναι σαφές πως για ένα μικρό κράτος, τα όσα διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες, συνιστούν «ένα άλμα προς τα εμπρός». Την ίδια ώρα, θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές. Να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Οι σχέσεις στο διεθνές πεδίο αλλάζουν, διαφοροποιούνται και πάντα καθορίζονται από τα συμφέροντα. Η Κύπρος έχει πάθει από τα συμφέροντα (και τα αμερικανικά και τα νατοϊκά) και βιώνει τις επιπτώσεις μέχρι σήμερα. Για αυτό και θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί.

Τα συμφέροντα αλλάζουν και συνεργασίες διαφοροποιούνται. Για αυτό και θα πρέπει να αξιοποιείται η συγκυρία. Αυτό, πρέπει να το αναγνωρίσουμε, γίνεται από την κυπριακή κυβέρνηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx