Η Κομισιόν συμφωνεί για ‘βίζα’ με εμβόλιο
25/02/2021Τη σημασία του πιστοποιητικού εμβολιασμού επεσήμανε κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα ενώ δεν θα αποτελεί υγειονομικό διαβατήριο.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο twitter αναφέρει τα κεντρικά σημεία της τηλεδιάσκεψης, και το ‘πιστοποιητικό εμβολιασμού” είναι μεταξύ αυτών –τα άλλα δύο είναι οι περιορισμοί στα σύνορα και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα HERA για τον έγκαιρο εντοπισμό μεταλλάξεων. Για το πιστοποιητικό αναφέρει ότι “πλησιάζει το καλοκαίρι και πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τύπος πιστοποίησης εμβολιασμών”.
Εν τω μεταξύ και οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και οι ιδιοκτήτες κρουαζιεροπλοίων πιέζουν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που εκλαμβάνεται όμως ως έμμεση πίεση προς υποχρεωτικό εμβολιασμό. Τα κρουαζιερόπλοια επιδιώκουν να επιβιβάζονται σε αυτά μόνον εμβολιασθέντες.
Το Ισραήλ ήδη ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά φτιάχνει “λίστα” με τους μη εμβολιασθέντες, και ότι δεν θα μπορούν αυτοί να εισέρχονται σε χώρους συναυλιών ή και σε ξενοδοχεία. Το ίδιο (λίστα με μη εμβολιασθέντες) είχε ανακοινώσει προ μηνός ότι θα κάνει και η Ισπανία και ότι θα διαθέσει τη λίστα της και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, υπονοώντας ότι θα έπρεπε κι εκείνα να κάνουν το ίδιο. Οι πιέσεις για εμβολιασμό όμως έχουν μειωθεί, καθώς δεν υπάρχει και επάρκεια εμβολιων.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξαρχής είδε αρνητικά το θέμα καθώς η χώρα της έχει μια βαριά κληρονομιά από τα πειράματα των ναζί και εξάλλου διεθνώς απαγορεύεται οιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς τη συναίνεση του ασθενούς ή, εν προκειμένω, του πολίτη. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι «είναι νωρίς για τέτοιες συζητήσεις, όταν δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για τον πληθυσμό αλλά και δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εμβολιασθέντες μπορούν να λειτουργήσουν σαν ασυμπτωματικοί φορείς». (Δηλαδή να μην νοσούν όταν έχουν επαφή με ασθενή, αλλά να καθίστανται φορείς του ιού και να τον μεταδίδουν). Αρνητική στάση είχε τηρήσει την τελευταία φορά και η Γαλλία. Σήμερα δεν έγινε ακόμα γνωστό τι στάση τήρησαν οι χώρες.