ΑΝΑΛΥΣΗ

Η κυπριακή ΑΟΖ έδωσε το δώρο της πριν τα Χριστούγεννα

Η κυπριακή ΑΟΖ έδωσε το δώρο της πριν τα Χριστούγεννα, Κώστας Βενιζέλος

Μία σημαντική είδηση ανακοινώθηκε στη Λευκωσία, λίγο πριν την είσοδο στη νέα χρονιά. Το υπουργείο Ενέργειας, ανακοίνωσε χθες τον εντοπισμό ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, στον στόχο Zeus-1, στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Από την κοινοπραξία Eni και TotalEnergies, εκτιμάται η δυναμικότητα του σε δύο με τρία τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Η ανακάλυψη αυτή, εάν προστεθεί και στα άλλα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στο παρελθόν στην κυπριακή ΑΟΖ, διαμορφώνουν νέα δεδομένα για τον πλούτο που υπάρχει στον κυπριακό βυθό. Δεν μπορεί, βέβαια ακόμη να γίνεται λόγος για τεράστια αποθέματα.

Το υπουργείο Ενέργειας στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer” σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, πέντε χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης “Cronos-1” και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε δύο με τρία τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Σημειώνει, επίσης, ότι η ανακάλυψη “Zeus-1”, η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά τις “Calypso-1” και “Cronos-1”, έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής. Ήδη, υπουργείο Ενέργειας και κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και TotalEnergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη, κατά κύριο λόγο, βιώνει ενεργειακή κρίση ενόψει και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, τέτοια νέα έχουν μεγαλύτερη σημασία. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αναζητεί διακαώς να βρει εναλλακτικούς οδούς τροφοδότησης φυσικού αερίου. Ενόψει του γεγονότος ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι η κοντινότερη περιοχή που διαθέτει φυσικό αέριο, τότε η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους στην Ευρώπη.

Διέξοδος στην ενεργειακή κρίση

Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και τα άλλα κράτη της περιοχής θα πρέπει να θέσουν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επιλογή αυτή και να προσφέρουν τη διέξοδο που αναζητείται. Την ίδια ώρα και η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει σε συνεργασία με τα κράτη της περιοχής και τις εταιρείες τη γρηγορότερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου αλλά και την ασφαλή μεταφορά του. Θα πρέπει ενόψει και των συνεχών απειλών της κατοχικής Τουρκίας, η Ευρώπη να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την Άγκυρα, ώστε να μην εμποδίσει την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.

Πέραν, λοιπόν, από τις ανακοινώσεις, που είναι σημαντικές και πολύ θετικές, θα πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο, ειδικά αυτή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, το μεγάλο ζητούμενο είναι να τολμήσει και να προχωρήσει, καθώς εδώ και χρόνια συζητείται το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων και τίποτε δεν γίνεται. Η γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία τους έχει αυξηθεί κι αυτή είναι η μεγάλη εικόνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι