ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Λευκωσία οριοθετεί τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Η Λευκωσία οριοθετεί τις συνομιλίες για το Κυπριακό, Κώστας Βενιζέλος

Με εναλλακτικά σενάρια στις αποσκευές του μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κινείται προληπτικά και αποτρεπτικά. Η Λευκωσία είναι προετοιμασμένη να αποτρέψει κινήσεις για να μην τεθούν προς συζήτηση ιδέες “εκτός κουτιού”, στη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.

Η κυπριακή πλευρά κινείται προληπτικά έχοντας υπόψη δυο δεδομένα: Το πρώτο αφορά την πάγια θέση της Τουρκίας για λύση δυο κρατών και την επιμονή της για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος. Το δεύτερο αφορά παρασκηνιακές κινήσεις από τρίτους, οι οποίοι θεωρούν πως θα πρέπει να συζητούνται όλα τα ζητήματα, που εγείρονται. Μια λογική, δηλαδή, του γνωστού “όλα στο τραπέζι”.

Τέτοιες απόψεις, που θεωρούνται επικίνδυνες από τη Λευκωσία, θα επιτρέψουν εν πολλοίς στην κατοχική πλευρά να θέσει στην ατζέντα τις αξιώσεις της και να συζητηθούν. Αυτοί οι κύκλοι θεωρούν πως μόνο έτσι “θα ενθαρρυνθεί” η Τουρκία να συνεργασθεί. Είναι σαφές πως τέτοιες προσεγγίσεις επιχειρούν διά της πλαγίας οδού να ανατρέψουν το πλαίσιο, που καθορίζει ο ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Είναι σαφές πως η συζήτηση κι άλλων επιλογών, ως προς το περιεχόμενο μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, “εκτός κουτιού” δηλαδή, παραπέμπει στο μοντέλο συνομοσπονδίας, που διαχρονικά ευνοεί η Άγκυρα. Η συνομοσπονδία διευκολύνει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για στρατηγικό έλεγχο του νησιού. Υπενθυμίζεται συναφώς πως τέτοιες απόψεις αναπτύσσονται και από κάποιους κύκλους στην ελληνική πλευρά.

Ενόψει των πιο πάνω, η κυπριακή πλευρά θέλοντας να αποφύγει τυχόν εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς, κινήθηκε και θα κινηθεί και στη Νέα Υόρκη προληπτικά και αποτρεπτικά. Δεν εφησυχάζει αν και υπάρχει μια διάχυτη άποψη ότι τίποτε δεν θα γίνει και πως η Σύνοδος θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία προετοιμάζεται και για άλλα ενδεχόμενα. Ενόψει τούτου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι συνεργάτες του, θα έχουν στις αποσκευές τους, εναλλακτικά σενάρια για να σπάσει το αδιέξοδο. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη, αναλόγως της πορείας των συζητήσεων, να παρουσιάζει ιδέες, προσφέροντας διεξόδους.

Οι εντολές Γκουτέρες

Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, κατά την παραμονή της στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε να διασφαλίσει αποτέλεσμα, το οποίο θα ανακοινωθεί από τον Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την άτυπη Διάσκεψη. Αυτές είναι και οι εντολές του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος θέλει διακαώς αποτέλεσμα, έστω και μικρής εμβέλειας, για να δικαιολογήσει και την κινητικότητα. Ο Γενικός Γραμματέας, στη διάρκεια της Πενταμερούς, αναμένεται να αναδείξει την… πρόοδο στο θέμα της Νεολαίας με τη συγκρότηση Τεχνικής Επιτροπής και το θέμα των κοιμητηρίων. Ωστόσο, ζήτησε από τους συνεργάτες του μια ακόμη “επιτυχία”.

Η κ. Ολγκίν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψη της στη Λευκωσία, επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο να ανοίξουν νέα οδοφράγματα στη βάση και τα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη άτυπη Πενταμερή. Ωστόσο, δεν βρήκε ανταπόκριση από την κατοχική πλευρά. Θεώρησε πως μπορούσε να ανοίξει το οδόφραγμα Πυρόι-Αθηένου, μετά που έκανε επιτόπου αυτοψία, αλλά δεν κατάφερε να το “περάσει” στην τουρκική πλευρά, που ειρήσθω εν παρόδω απορρίπτει εκ προοιμίου την ιδέα αυτή. Όπως και εκείνη για τα Κόκκινα. Την ίδια ώρα, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξει για πεζούς οδόφραγμα στην παλιά Λευκωσία, στην παλιά αγορά, στη οδός Λιδίνης.

Επίσης, αν και κάποιοι θεωρούν εύκολο το θέμα της αποναρκοθέτησης, ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως διαπιστώνονται διαφωνίες ως προς το που βρίσκονται ναρκοπέδια. Κατά πόσο είναι εντός της νεκρής ζώνης, στα κατεχόμενα ή στις ελεύθερες περιοχές. Από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού εκτιμάται ότι πρόοδος μπορεί να σημειωθεί και στο θέμα της συμφωνίας για την Πύλα. Αυτό δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να ισχύει, εκτός κι εάν στον ΟΗΕ γνωρίζουν για αλλαγή στάσης της κατοχικής πλευράς, που δεν είναι ορατή.

Ενδιαφέρον, πάντως, θα έχει και η τελευταία ενημέρωση του ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Δευτέρα. Ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να… ρίξει αυλαία στην καριέρα του (αφυπηρετεί στις 7 Αυγούστου), προσπαθώντας να πει όσα απέφευγε τόσα χρόνια.

Η Τουρκία δεν αποφάσισε

Είναι σαφές πως η Τουρκία δεν θεωρεί το Κυπριακό ως θέμα προτεραιότητας, καθώς επενδύει πρωτίστως στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Η Κύπρος θεωρείται, ωστόσο, διαχρονικά σημαντικό κομμάτι στο πάζλ των τουρκικών σχεδιασμών. Τούτο θεωρείται, με βάση την τουρκική προσέγγιση, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, ούτε και κινήσεις που θα επηρεάσουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της κατοχικής πλευράς. Η Τουρκία ενόψει και του ενδιαφέροντος της στα ευρωτουρκικά δεν θα φέρει ένσταση για τον καθορισμό και νέου ραντεβού, μιας νέας Πενταμερούς. Κι αυτό θα είναι το ελάχιστον (ίσως και το μείζον), που θα πράξει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx