ΕΘΝΙΚΑ

Η ΜΙΤ, ο Εσκιντάν και οι επιχειρήσεις “ψευδούς σημαίας” στην Ελλάδα

Η ΜΙΤ, ο Εσκιντάν και οι επιχειρήσεις "ψευδούς σημαίας" στην Ελλάδα, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο αυτοεξόριστος αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ένας από τους ανθρώπους που ο Ερντογάν πιέζει τη Σουηδία να τον εκδώσει στην Τουρκία, αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, με την έγκριση του Ερντογάν έχει συγκροτήσει μια ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα για να κλιμακώσει με μυστικές επιχειρήσεις –ειδικά με επιχειρήσεις “ψευδούς σημαίας”– την ένταση με την Ελλάδα.

Η ειδική μονάδα της MIT, την ύπαρξη της οποίας δεν έχει παραδεχτεί δημόσια η Τουρκία, είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε μυστικές επιχειρήσεις στρατιωτικού τύπου εναντίον δυτικής χώρας. Το σενάριο περιλαμβάνει διάφορες επιλογές, που κυμαίνονται από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ενδοχώρα έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες, καθώς και επιχειρήσεις “ψευδούς σημαίας” για να δικαιολογήσει τουρκική απάντηση. Ο Ερντογάν εξακολουθεί να εξετάζει τα εναλλακτικά σενάρια που του υπέβαλε ο Φιντάν και –σύμφωνα με πληροφορίες– δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις.

Ο Φιντάν, που είναι θαυμαστής του ιρανικού καθεστώτος, οργάνωσε την εν λόγω μονάδα κατά τα πρότυπα της δύναμης Quds, η οποία είναι ένας από τους πέντε κλάδους των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης. Η δύναμη Quds ειδικεύεται σε αντισυμβατικές επιχειρήσεις πολέμου και στρατιωτικών πληροφοριών. Ο Αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, που τους αντιμετώπισε στο Ιράκ περιγράφει τη Δύναμη Quds ως μια οργάνωση ανάλογη με έναν συνδυασμό της CIA και της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC) των ΗΠΑ. Η Δύναμη Quds είναι υπεύθυνη για επιχειρήσεις στο εξωτερικό, στηρίζοντας εξωκρατικούς παράγοντες σε πολλές χώρες, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, οι Χούτι της Υεμένης και σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Η Quds αναφέρεται απευθείας στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Ο Μποζκούρτ τονίζει ότι η μονάδα θα ενεργοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας κάποια στιγμή, όταν θα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία (Ιούνιος 2023) για να «συσπειρώσει το έθνος πίσω από τον Ερντογάν και να φέρει μια απροσδόκητη ψήφο για το κυβερνών κόμμα». Όμως, το τουρκικό Σύνταγμα επιτρέπει την αναβολή εκλογών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως ένας πόλεμος, ή για οποιοδήποτε λόγο που θα προκαλούσε επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Η σχέση με τους Σύριους τζιχαντιστές

Η μονάδα αυτή συστήθηκε με τη βοήθεια του πρώην αξιωματικού Κεμάλ Εσκιντάν, ο οποίος έχει γνώση και εμπειρία στο πεδίο συλλογής πληροφοριών και αντικατασκοπείας, ενώ ο Φιντάν όταν ανέλαβε την διοίκηση της ΜΙΤ είχε άγνοια. Ο κύριος λόγος που ο Φιντάν ήθελε μια  αυτόνομη μονάδα υπό την ΜΙΤ, ήταν για να αποφευχθεί η όποια λογοδοσία, την οποία θα μπορούσαν να απαιτήσουν οι επίσημες στρατιωτικές αρχές και η Δικαιοσύνη από κρατικούς μηχανισμούς. Η “στεγανοποίηση” της ΜΙΤ από όλα τα νομικά κωλύματα έχει θεσμοθετεί μέσα από διατάγματα, ενώ ο μηχανισμός του Ερντογάν εμποδίζει δικαστικές ή αστυνομικές έρευνες που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στη δράση της.

  Πώς η "κοκαΐνη των φτωχών" επηρεάζει την διπλωματία του Άσαντ

Υπό αυτό το καθεστώς, μπόρεσε ο Εσκιντάν να σφυρηλατήσει τους δεσμούς της ΜΙΤ με τους Σύριους τζιχαντιστές, τους οποίους πλέον η ΜΙΤ χρησιμοποιεί σαν μισθοφόρους σε διάφορα μέτωπα εκτός Συρίας. Πρέπει να θεωρούμε σίγουρο ότι η νέα μονάδα της ΜΙΤ θα χρησιμοποιήσει τέτοια άτομα  και θα τα εντάξει σε ομάδες “μεταναστών” στις διάφορες απόπειρες διείσδυσης στην ελληνική επικράτεια. Το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς τους μισθοφόρους πολεμούν για λογαριασμό της Τουρκίας εδώ και χρόνια τους καθιστά χρησιμότερους από πολλούς Τούρκους επαγγελματίες στρατιώτες και ταυτόχρονα πιο αδίστακτους.

Πολλοί από αυτούς, οι καλύτεροι πιθανώς, ή οι βαναυσότεροι, θα χρησιμοποιηθούν από την ΜΙΤ ή με απευθείας ένταξη στη νέα της μονάδα, ή σαν auxilia αυτής. Η χρησιμότητα τους είναι πρόδηλη. Όντας συριακής, ή άλλης αραβικής καταγωγής, μπορούν εύκολα να “εμφυτευτούν” σε ομάδες μεταναστών, ώστε αργότερα να χρησιμεύσουν σε επιχειρήσεις “ψευδούς σημαίας”, ή για να μεταδίδουν πληροφορίες για τη θέση των ελληνικών δυνάμεων στα νησιά, ή για τη διεξαγωγή δολιοφθορών και άλλων επιχειρήσεων ανορθόδοξου πολέμου.

Επιχειρήσεις “ψευδούς σημαίας”

Αλλά η στρατιωτική τους αξιοποίηση αυτής της μονάδας είναι δευτερεύουσα μπροστά στην χρήση τους σαν υβριδική απειλή και κυρίως σε επιχειρήσεις “ψευδούς σημαίας”. Έχουμε ήδη πάρει μια γεύση του τι αρχικά σχεδιάζει η νέα μονάδα της ΜΙΤ. Η υπόθεση των 38 μεταναστών στη νησίδα του Έβρου, ήταν ακριβώς μια επιχείρηση “ψευδούς σημαίας”. Οι 38 οδηγήθηκαν σε νησίδα την οποία κάποιοι Έλληνες, ωθούμενοι από λανθασμένες πληροφορίες που διέσπειρε η τουρκική πλευρά, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ελληνικό έδαφος.

Εκεί στήθηκε και ένα αφήγημα για παιδάκι που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Η Άγκυρα γνωρίζοντας πλήρως την επιλεκτική ευαισθησία κάποιων Ελλήνων και βεβαίως των ΜΚΟ, τους χειραγώγησε στο έπακρο, σε σημείο που αυτή δεν χρειαζόταν να κάνει τίποτα παραπέρα. Αν ελληνικές δυνάμεις είχαν μεταβεί στην νησίδα (η οποία, όπως παραδέχτηκε ΜΚΟ πολύ αργότερα, είναι τουρκικό έδαφος) θα συλλαμβάνονταν στην καλύτερη των περιπτώσεων και θα η χώρα μας θα αντιμετώπιζε και κατηγορίες “εισβολής”.

Το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο κατά πάσα πιθανότητα ήταν μία ακόμη επιχείρηση “ψευδούς σημαίας”. Στις 6 Οκτωβρίου και ενώ στο Αιγαίο έπνεαν άνεμοι 9-10 μποφόρ, ξεκίνησε από τις τουρκικές ακτές μια βάρκα με μετανάστες, κυρίως από αφρικανικές χώρες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η λέμβος δεν άντεξε με αποτέλεσμα 18 άτομα να χάσουν την ζωή τους, 17 εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Ας σημειωθεί ότι από τους 42 επιβαίνοντες οι 31 ήταν γυναίκες!

  Όπλο επιβίωσης η Κυπριακή Δημοκρατία 63 χρόνια μετά

Σημειωτέον, στα τόσα χρόνια που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεταναστευτικές ροές η παρουσία τόσων γυναικών σε μία βάρκα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι γυναίκες είναι ελάχιστες. Υπάρχουν ενδείξεις και πληροφορίες, ότι το γεγονός σκηνοθετήθηκε έτσι ώστε ο θάνατος των δυστυχών ανθρώπων να είναι προδιαγεγραμμένος και η ελληνική πλευρά να χρεωθεί τον θάνατο γυναικόπαιδων.

Η πρόσφατη άφιξη γυμνών και κακοποιημένων μεταναστών στον Έβρο κατά πάσα πιθανότητα εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μια ακόμα επιχείρηση “ψευδούς σημαίας” με σκοπό να σπιλωθεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς οι Τούρκοι ήδη κατηγόρησαν ότι ελληνικές δυνάμεις τους αναχαίτισαν και τους υπέβαλαν σε κακοποίηση και εξευτελισμό. Ευτυχώς, υπάρχουν οι μαρτυρίες των παθόντων, κάμερες και η FRONTEX. Αυτή είναι απλά η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο. Θα το ξαναδούμε, ίσως στο μέλλον με γυναίκες και παιδιά.

Τα χειρότερα έρχονται

Στο μέλλον ενδέχεται να δούμε ακόμη πιο σοκαριστικά φαινόμενα. Οι δολοφονίες μεταναστών δεν πτοούν την ΜΙΤ και μάλιστα είναι σίγουρο ότι θα δολοφονηθούν αθώοι άνθρωποι σε επιχειρήσεις “ψευδούς σημαίας” με σκοπό οι φόνοι να αποδοθούν στις ελληνικές αρχές. Κάποιοι πνιγμένοι μπορούν να εγκαταλείπονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ή σε διεθνή με σκοπό τα ρεύματα να τους μεταφέρουν σε ακτές των νησιών. Τέτοιες πράξεις αν γίνονται και βράδυ δεν θα γίνουν αντιληπτές παρά μόνο όταν βρεθούν τα πτώματα. Τη νύχτα τα πτώματα δεν ανιχνεύονται από θερμικές κάμερες (έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος), οπότε ένα αλιευτικό που ποντίζει πτώματα μοιάζει απλά με ένα ακόμη βαρκάκι που πλέει στο Αιγαίο.

Ένα άλλο σενάριο που θεωρείται εξίσου πιθανό, είναι μετανάστες να δολοφονούνται από Τούρκους σκοπευτές, οι οποίοι θα βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Έβρου. Θα μπορούν να πυροβολούν από γωνίες που δεν θα μπορεί ένας πραγματογνώμονας να καθορίσει την ακριβή προέλευση της βολής. Άλλοι μπορεί να δολοφονούνται ακόμα και από εμφυτευμένους στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ομάδες ανθρώπους της ΜΙΤ, αφού πατήσουν το πόδι τους επί ελληνικού εδάφους.

Τα παραπάνω αφορούν στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού με σκοπό τη δυσφήμιση της Ελλάδας διεθνώς. Αλλά θα είναι μόνο η αρχή. Η ΜΙΤ θα χρησιμοποιήσει την νέα της μονάδα, αλλά και την προϋπάρχουσα δομή για να δημιουργήσει αστάθεια στην Ελλάδα. Άλλες ενέργειες που μπορεί να ακολουθήσουν είναι μυστικές επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων στη Θράκη, με σκοπό να τις φορτώσουν στις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Τέτοιες επιθέσεις εκτιμάται ότι μπορεί να είναι εμπρησμοί και καταστροφές τζαμιών, ακόμα και δολοφονίες. Η λίστα του τι μπορεί να κάνει ένας αντίπαλος που είναι αποφασισμένος να σε βλάψει δεν έχει τέλος, ιδίως αν αυτός δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό και δεν είναι υπόλογος για λογοδοσία σε κανέναν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι