ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Νούλαντ έστειλε στα αζήτητα τον EastMed – Τί είπε στη Λευκωσία

Η Νούλαντ έστειλε στα αζήτητα τον EastMed – Τί είπε στη Λευκωσία, Κώστας Βενιζέλος

Οι ΗΠΑ θέλουν απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο κι αυτό θα το επιδιώξουν, μεταξύ άλλων, μέσα από συνεργασία των χωρών της περιοχής για το ενεργειακό. Την ίδια ώρα στέλνουν στα αζήτητα τον αγωγό EastMed. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ το μήνυμα τούτο το έστειλε και ευρισκόμενη, την περασμένη Δευτέρα, στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι είχε πει στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ” πως για τα ενεργειακά θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θέλουμε να εργαστούμε σε αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσουμε την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου», είπε η κ. Νούλαντ. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, από το Προεδρικό χθες, ανέφερε πως οι  χώρες σε αυτή την περιοχή έχουν κατανοήσει ότι η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο είναι κάτι εξαιρετικά κακό και υπάρχει σύγκλιση στο ενδιαφέρον που υπάρχει για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, καθώς εργαζόμαστε για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Ερωτηθείσα αν ο αγωγός EastMed είναι τώρα μια ζωτική επιλογή για τις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κα Νούλαντ είπε πως «η ιδέα εκεί είναι να δημιουργηθεί ένας πολύ μακρύς αγωγός σε πολύ βαθιά νερά σε διάστημα περίπου 10 ετών και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ ακριβό, μη οικονομικά βιώσιμο και θα διαρκέσει πάρα πολύ». Κληθείσα να πει ποιες επιλογές εξετάζουν οι ΗΠΑ για την περιοχή η κα Νούλαντ είπε πως η ιδέα είναι να επωφεληθούν όλοι, γιατί υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας παντού.

Τι είπε ο Αναστασιάδης

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, η συζήτηση εστιάσθηκε στο Ουκρανικό, τα ενεργειακά και το Κυπριακό. Σε σχέση με το θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης, προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει τη στάση της και να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη σημασία ευθυγράμμισης χωρών, όπως η Τουρκία, με αυτές τις κυρώσεις. Στηλίτευσε δε τη συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας να πράξει κάτι τέτοιο και επεσήμανε πως η τουρκική στάση εν προκειμένω δεν είναι μόνο συμφεροντολογική, αλλά υπονομεύει και τον επιδιωκόμενο στόχο των κυρώσεων.

Για την ενεργειακή κρίση ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ουσιαστική συνεισφορά που δύναται να έχει η Κύπρος στον τομέα αυτό, υποδεικνύοντας πως στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ ομονοούντων κρατών της ευρύτερης περιοχής σε θέματα φυσικού αερίου και άλλων πράσινων μορφών ενέργειας, μπορούν να γίνουν επενδύσεις για τη δημιουργία του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου για την εξαγωγή ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω κατάλληλων υποδομών. Η αναφορά του σε συνεργασία «ομονοούντων κρατών», παραπέμπει στην ταραχοποιό Τουρκία και το μήνυμα είναι πως εάν δεν συνεργασθεί η κατοχική δύναμη δεν θα είναι μέρος των σχεδιασμών.

Για το Κυπριακό ο πρόεδρος στάθηκε στα ΜΟΕ και ζήτησε από την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών «να συνδράμει ούτως ώστε η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να αφήσουν κατά μέρος το απαράδεκτο αφήγημα περί λύσης δύο κρατών, το οποίο αντιβαίνει κάθε λογικής Διεθνούς Δικαίου, και να απέχουν από νέες προκλήσεις, είτε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε δια μέσου της δημιουργίας νέων απαράδεκτων τετελεσμένων στα Βαρώσια».

Στα κατεχόμενα

Η κα Νούλαντ άκουσε στα κατεχόμενα τις γνωστές θέσεις του Ερσίν Τατάρ. Ο κατοχικός ηγέτης, υποστήριξε ότι για να επαναρχίσουν επίσημες συνομιλίες πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Ανέφερε επίσης στην Αμερικανίδα αξιωματούχο ότι πάντοτε βλέπουν ζεστά τις επαφές, τον διάλογο και την συνεργασία σε διάφορα θέματα στο νησί. «Αλλά βεβαίως όταν το θέμα έρχεται σε ΜΟΕ, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε προτάσεις που επιδιώκουν την εξάπλωση της κυριαρχίας της νότιας Κύπρου και στον βορρά.  Επειδή η ουσία του Κυπριακού είναι το θέμα της κυριαρχίας».

Γι’ αυτό, είπε, τέτοια μέτρα δεν πρέπει να βλάπτουν την εξουσία και την κυριαρχία των πλευρών, έτσι θα πρέπει να δημιουργηθούν και να προωθηθούν. Υποστήριξε δε ότι ο αγωγός για το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ, που εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία, θα πρέπει να περάσει από την Κύπρο προς την Τουρκία κι από εκεί προς την Ευρώπη και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να έχουν συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος “Ομόσπονδη Κύπρος” περίμενε την Αμερικανίδα αξιωματούχο μετά την μετάβασή της στα Κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, με πανό υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης και της ειρήνης στην Κύπρο. Η ίδια η Αμερικανίδα αξιωματούχος στις δηλώσεις της εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ «για ένα μέλλον ως μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία όπου ολόκληρο το νησί μπορεί να ευημερεί και να είναι ασφαλές».

Η κα Νούλαντ ανέφερε ότι μίλησαν επίσης «για την επίδραση του βάναυσου πολέμου του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία και τη σημασία των δημοκρατιών να παραμείνουν ισχυρές μαζί απέναντι σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχικής και εδαφικής ακεραιότητας». Είχαν, συνέχισε, την ευκαιρία να μιλήσουν για μερικά από τα δικοινοτικά έργα που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και την σημασία της συνέχισης αυτού του έργου, ιδιαίτερα για την επόμενη γενιά. «Eκτιμώ πολύ να ακούσω την προοπτική εδώ στο βόρειο τμήμα του νησιού» για να πάρει πίσω στην Ουάσιγκτον τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων.

Τα δύο ατοπήματα

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, έκανε ένα σοβαρό ατόπημα, το οποίο έσπευσε να το διορθώσει αμέσως μετά, με υπόδειξη συνεργάτη της.  Η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε ότι «θα μεταβεί στον Βορρά προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο Τατάρ», όπως αποκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη. Λίγο πριν εγκαταλείψει το βήμα και αναχωρήσει, μια συνεργάτης της, της ανέφερε για το λάθος και επανήλθε. «Πώς τον απεκάλεσα;», διερωτήθηκε μεγαλόφωνα. «Λάθος», είπε και πρόσθεσε για να δικαιολογηθεί πως πάει καιρός απ’ την τελευταία φορά που ήρθε στην Κύπρο!

Ο Ουκρανός πρόεδρος προσφωνώντας χθες τη Βουλή της Κύπρου, χώρας που είναι θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, απέφυγε να αναφερθεί στο προφανές: Ότι και στην Κύπρο έγινε εισβολή. Δεν ήθελε προφανώς να ενοχλήσει τη σύμμαχό του Τουρκία, την οποία θέλει να περιλάβει στις χώρες, που θα εγγυώνται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Φαίνεται δε από το βίντεο ότι η σύνδεση διακόπηκε την ώρα που η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου μιλούσε αναφερόμενη στην τουρκική εισβολή.

Περαιτέρω, ο κ. Ζελένσκι έθεσε αιτήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία: «Σας καλούμε να κλείσετε όλα τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και γιοτ». Είπε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να αποφασίσει να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και “χρυσά διαβατήρια” για Ρώσους, εκτός και αν κάποιος αποδεχθεί ότι δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι