Η Ντόρα του κατευνασμού δεν κατευνάζει τον Ερντογάν
11/12/2019Λίγο πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήσει τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έκανε μια αμφιλεγόμενη, το λιγότερο, παρέμβαση. Μέσω twitter, δήλωσε πως «Αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας. Δεν θα έρθει κανείς να θυσιαστεί για εμάς. Διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και εκεί είναι το ουσιαστικό σημείο». Φαινομενικά, η δήλωση λέει αλήθεια, αλλά κρύβει ένα τεράστιο ψέμα.
«Η Μπακογιάννη», έγραψε η Daily Sabah «η οποία είναι η αδελφή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η οποία υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2006 και 2009, προειδοποίησε ότι η πορεία προς τον πόλεμο με την Τουρκία δεν είναι λογική γιατί κανείς δεν θα θυσιαστεί για την Ελλάδα». Σημειωτέον ότι η τουρκική εφημερίδα μάλιστα, αναφέρει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες που στρέφονται ενάντια στην Τουρκία!
Γιατί επέλεξε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία να μιλήσει η κα Μπακογιάννη πυροβολώντας τα πόδια της χώρας της; Υπήρξε κάποιος στο ελληνικό κοινοβούλιο ή στην κυβέρνηση που να μίλησε για πόλεμο με την Τουρκία ώστε να χρειάζεται παρέμβαση πρώην υπουργού; Η επιλογή του πολέμου δεν ανήκει στην Ελλάδα, αλλά η κα Μπακογιάννη με την παρέμβασή της κάνει ακριβώς αυτό.
Η ηττοπάθειά της βρίσκει ευκαιρία να εκδηλωθεί μόνο όταν έχει καλλιεργεί ένα επίπλαστο a priori πολεμικό κλίμα. Και αυτό ακριβώς έκανε. Χρησιμοποιεί επιχειρήματα που περισσότερο δημιουργούν μια ατμόσφαιρα, ωσάν η Ελλάδα να δήλωσε ότι περιμένει έξωθεν στρατιωτική βοήθεια. Μα αυτό δεν έγινε ποτέ.
Αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας.
Δεν θα έρθει κανείς να θυσιαστεί για εμάς.
Διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας.
Και εκεί είναι το ουσιαστικό σημείο.#action24— Ντόρα Μπακογιάννη (@Dora_Bakoyannis) December 10, 2019
Οι υπέρμαχοι του κατευνασμού, δίχως να μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά της πολεμοκαπηλίας και στιβαρής άμυνας δημιουργούν ανάγκες επέμβασης και στη συνέχεια δηλώνουν ξαφνικά “μοναξιά”. Αλήθεια, άκουσε ποτέ κανείς τον Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι «Αν εισβάλουμε στη Συρία θα είμαστε μόνοι μας. Δεν θα έρθει κανείς να εισβάλει για εμάς;».
Προφανώς και όχι, διότι οι Τούρκοι δεν δηλώνουν την ανάγκη της έξωθεν επέμβασης. Η κα Μπακογιάννη έκανε το αντίθετο, δημιουργεί ως δεδομένο ότι ένα κράτος πρέπει να έχει στρατιωτικό σύμμαχο, ειδάλλως να κάτσει στα αυγά του. Δηλαδή, ετεροχρονισμένες λογικές Α΄Παγκοσμίου Πολέμου!
Μα όλοι ακούνε τον Ερντογάν
Η κα Μπακογιάννη θεωρεί ότι η τουρκική «λογική της επίδειξης δύναμης θα οδηγήσει την Τουρκία σε διπλωματική απομόνωση». Ωστόσο, αγνοεί ότι από τη δεκαετία του 1970, η επίδειξη δύναμης της Τουρκίας περισσότερο καλό της έχει κάνει. Ενδεικτικά, η κατοχή της βόρειας Κύπρου, μπορεί να μην έχει αναγνωριστεί, αλλά σήμερα η Τουρκία κατάφερε να αναβαθμίσει μεθοδικά τον ηγέτη του ψευδοκράτους σε ισότιμο συνομιλητή ηγέτη κράτους. Ενός ηγέτη που κάθεται ισότιμα απέναντι σε αρχηγό κράτους αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ. Επίσης, το απομονωμένο ψευδοκράτος λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ.
«Όταν λες ότι η Κρήτη δεν υπάρχει, τότε το διεθνές ακροατήριο παύει να σε ακούει» είπε η κα Μπακογιάννη αναφερόμενη προφανώς στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δείχνοντας σαν να παρακολουθεί μια άλλη πραγματικότητα. Έχει μετρήσει η κα Μπακογιάννη, πόσες φορές έχει συναντήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και αυτός της Ρωσίας τον Ταγίπ Ερντογάν; Σίγουρα πολύ περισσότερες απ΄ότι τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη μαζί.
Η τουρκική διπλωματία έχει καταφέρει να γίνεται ακουστή πολύ περισσότερο από την ελληνική, ακυρώνοντας αναλογικά τα πλεονεκτήματα ένταξή της Ελλάδας σε οργανισμούς. Φερειπείν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθεί στον οργανισμό και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.
Μα δεν γνωρίζουν στο υπουργείο Εξωτερικών ότι ο ΟΗΕ πρωτοκολλά ότι έγγραφο του στείλουν δίχως να λογαριάζει τη νομιμότητά του; Οπότε, το κατά πόσο γίνεται αισθητή η διπλωματία μας χώρας διεθνώς είναι ένα πεδίο με το οποίο έχει περισσότερο δρόμο μπροστά της να εξοικειωθεί η Αθήνα, παρά η Άγκυρα.
Ναι στον διάλογο, αλλά
Η Daily Sabah αναφερόμενη στην πρώην υπουργό έγραψε ότι για την κα Μπακογιάννη «ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων». Η κα Μπακογιάννη θεωρεί ότι «Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ορθώς έγινε, κατέγραψε τις διαφωνίες που υπάρχουν αλλά και την βούληση των δύο πλευρών να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Και είναι σημαντικό, ειδικά όταν είσαι σε κρίση, να συζητάς και να έχεις επικοινωνία».
Σε αυτό το σημείο, η κα Μπακογιάννη συμπεριφέρεται λες και η Ελλάδα έχει να κάνει με “συνεννοήσιμο” κράτος, όπως η Ιταλία. Η διπλωματία, αν δεν εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική, στην οποία δεν αποκλείονται και στρατιωτικά εργαλεία, τότε ο διάλογος έχει αξία μόνο για εκείνον που διαχειρίζεται ευφυέστερα όλα τα εργαλεία. Γι΄αυτό, πρόσφατα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πολύ ορθά ανέβαλε τον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η ηττοπαθής παρέμβαση της πρώην υπουργού μόνο επιζήμια μπορεί να θεωρηθεί, δίνοντας απλά περισσότερο θάρρος στην αντίπαλη πλευρά.