Η παγίδα της αποκλιμάκωσης με συμφωνία-πακέτο για Ελλάδα-Κύπρο

Η παγίδα της αποκλιμάκωσης με συμφωνία-πακέτο για Ελλάδα-Κύπρο, Κώστας Βενιζέλος

Η αποκλιμάκωση της έντασης θα περάσει μέσα από έναν διάλογο Ελλάδος και Τουρκίας για μια συζήτηση επί όλων των θεμάτων, για συμφωνία-πακέτο. Αυτός είναι ο στόχος της Άγκυρας, η οποία επιλέγει δια της ισχύος και τις προκλήσεις να αναγκάσει την Αθήνα να συρθεί σε έναν τέτοιο διάλογο, στην ατζέντα του οποίου θα είναι όλα τα θέματα που επιδιώκει να θέσει προς συζήτηση η κατοχική Τουρκία. Δηλαδή, ό,τι διεκδικεί παρανόμως σε βάρος της Ελλάδος. Στη μεγάλη εικόνα θα είναι και η Κύπρος με έναν τρόπο που θα περνά αρχικά μέσα από τον γνωστό διακοινοτικό διάλογο και στη συνέχεια να συνδέεται με μια ενδεχόμενη συμφωνία-πακέτο.

Το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν στρατιωτική ισχύ και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανόν ένα θερμό επεισόδιο, προκάλεσε κινητοποίηση πολλών διεθνών παικτών. Πρωτίστως προκάλεσε την παρέμβαση της Γερμανίας, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της ΕΕ ενώ σαφώς και υπάρχει ανησυχία στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και των δυτικών εν γένει.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι πρώτες κινήσεις, στις οποίες δεν φαίνεται να δόθηκε συνέχεια, ήταν η τριμερής μυστική συνάντηση στο Βερολίνο με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Γιαν Χέκερ, της διπλωματικής συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή και του εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Η γερμανική Προεδρία θέλησε να δώσει προτεραιότητα στον διάλογο με στόχο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Δεν βρήκε από τουρκικής πλευράς πρόσφορο έδαφος, αν και η Άγκυρα άφησε ανοικτό παράθυρο. Η Τουρκία δεν αποκλείει τον διάλογο, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσει την εφαρμογή των σχεδίων της.

Είναι, πάντως, ενδεικτικό της τουρκικής συμπεριφοράς, τα όσα φέρεται να είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν στους Γερμανούς, όταν οι τελευταίοι τού είχαν ζητήσει να μην  προχωρήσει η Τουρκία σε έρευνες στην περιοχή της Κρήτης. Ο Καλίν τους ανέφερε πως στους  επόμενους τρεις μήνες η χώρα του δεν θα προβεί σε έρευνες στην περιοχή της Κρήτης. Και προφανώς δεν είπε ψέματα. Εξήγγειλε έρευνες σε άλλη περιοχή της Ελλάδος! Την ίδια ώρα, η περιοχή που έχει επιλεχθεί για έρευνες, σύμφωνα με την παράτυπη Navtex, έγινε με πρώτιστο στόχο να επιβεβαιώσει διαχρονικές παράνομες διεκδικήσεις αλλά και να παρασύρει τις δυνάμεις της Ελλάδος νοτιοανατολικά, έχοντας η Άγκυρα περισσότερες δυνατότητες ελιγμών αλλά και ενίσχυσης εάν και όποτε χρειαστεί.

Συμφωνία-πακέτο και φιλανδοποίηση

Η κατοχική Τουρκία, όπως παραδέχθηκε προσφάτως και ο Ιμπραχίμ Καλίν, θέλει να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο με τουρκικούς όρους. Η Άγκυρα ζητά να συζητηθούν όλα τα ζητήματα του Αιγαίου(!), των νησιών (αποστρατικοποίηση), των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, όπως και το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περαιτέρω είναι και τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας και η εκλογή μουφτή στη Θράκη. Είναι προφανές πως η Τουρκία θέλει διαμοιρασμό του Αιγαίου και ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. “Επικαιροποίηση” την χαρακτηρίζει ο Ερντογάν για «να συνάδει με τα σημερινά δεδομένα» η Συνθήκη!

Είναι ξεκάθαρο πως είτε δια της επιβολής είτε δια της συναίνεσης της ελληνικής πλευράς η Άγκυρα θέλει αυτά που διεκδικεί να τα νομιμοποιήσει σε μια διαπραγμάτευση. Το καθεστώς Ερντογάν θέλει να ελέγξει την περιοχή πλήρως, στα πλαίσια της υλοποίησης των μεγαλεπήβολων σχεδιασμών του, της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Μια από τις επιδιώξεις του είναι η φιλανδοποίηση της Ελλάδος και της Κύπρου, που θεωρεί πως μπορεί να πετύχει δια της ισχύος και της επιβολής.

Αυτό που επιδιώκει, ιδιαίτερα έντονα την τελευταία περίοδο, είναι να θέσει το δίλημμα: Είτε Ελλάδα και Κύπρος θα αποδεχθούν τη φιλανδοποίησή τους, είτε θα υπάρξει σύγκρουση. Ξεκάθαρα η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό της τις δυο χώρες, να τις χρησιμοποιεί ως δορυφόρους υπό την απειλή του πολέμου. Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν να επισπευσθούν εάν κερδίσει η Άγκυρα αυτή τη μάχη. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, θα πρέπει να βρουν τρόπους αποτροπής των τουρκικών ενεργειών.

Οι άλλοι διεθνείς παίκτες υποδεικνύουν αλλά και πιέζουν για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Δεν ασχολούνται με το περιεχόμενο και την ατζέντα, αλλά τους ενδιαφέρει να αποφευχθούν τα χειρότερα. Είναι προφανές πως στην προκειμένη περίπτωση οι πιέσεις θα στραφούν προς την Αθήνα, που από τη μια δηλώνει πως δεν συνομιλεί υπό την πίεση των προκλήσεων ενώ δεν φαίνεται να θέλει έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο.

Γαλλία: Ανακοινώνονται μόνο όσα πρέπει

Στη μεγάλη εικόνα είναι και η Κύπρος. Η κατοχική δύναμη δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και παραπέμπει στον λεγόμενο διακοινοτικό  διάλογο με στόχο, πρωτίστως να ξεκαθαρίσει το ενεργειακό. Θέμα, το οποίο η Λευκωσία θεωρεί πως έχει λυθεί στις συγκλίσεις και πως δεν έχει οτιδήποτε άλλο να συζητηθεί. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα παραπέμπει σε μια άτυπη Πενταμερή ενώ η προσέγγισή της να αναδείξει το θέμα των γεωτρήσεων, των ερευνών, του διαμοιρασμού εν γένει. Θα είναι, με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς μια παράλληλη διαδικασία, που σε κάποια φάση θα συναντηθούν.

Η Γαλλία παρουσιάζεται αποφασισμένη να σταθεί απέναντι από την κατοχική Τουρκία. Τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζονται από τις τουρκικές κινήσεις. Η προσοχή του Παρισιού, σε αυτή τη φάση, είναι πρωτίστως στα όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη. Το Παρίσι δεν θέλει να επικρατήσει η Τουρκία ή η Ρωσία και προβαίνει σε κινήσεις για να αποφευχθούν τέτοιες εξελίξεις. Είναι σαφές πως οι γαλλικές επιδιώξεις συμπίπτουν με τις κινήσεις Ελλάδος και Κύπρου.

Είναι προφανές από τις συζητήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, ότι έχουν αποφασιστεί μια σειρά από ενέργειες και δράσεις, που εξυπηρετούν τον στόχο, που είναι η αποτροπή προέλασης της κατοχικής Τουρκίας. Ανακοινώσεις θα γίνονται όταν θα υλοποιούνται αποφάσεις κι αυτό δεν θα ισχύει για όλα όσα συμφωνήθηκαν.

Ζητούν τα ρέστα μέσω ΟΗΕ

Μόνο η Άγκυρα και οι εγκάθετοι της στα κατεχόμενα θα μπορούσαν να ζητούν και ρέστα για τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ερντογάν έχει βεβηλώσει την Αγιά Σοφιά, που για 86 χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο, ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, μέσω της τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, απέστειλε μια επιστολή, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2020.

Η επιστολή, που συνιστά απάντηση σε αυτή που είχε αποστείλει στις 10 Ιουλίου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, ισχυρίζεται ότι η “ελληνοκυπριακή διοίκηση”, από το 1963, ακολουθεί «πολιτική  εξάλειψης όλων των ιχνών της τουρκο-ισλαμικής κληρονομιάς της Κύπρου». Περαιτέρω διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι κατά την περίοδο από το 1963 -1974, «τζαμιά και άλλα ιερά μνημεία στα τουρκικά χωριά σε όλο το νησί καταστράφηκαν από τους Ελληνοκύπριους». Υποστηρίζει, επίσης, πως από επισκέπτες στις ελεύθερες περιοχές έγινε γνωστό ότι 32 από τα 130 τζαμιά αφέθηκαν να καταρρεύσουν, ενώ η πλειοψηφία τους είναι σε κακή κατάσταση. Το ίδιο, σύμφωνα με τον ισχυρισμό και εκατοντάδες χειρόγραφα του Κορανίου, χαλιά προσευχής κ.λπ.

Η επιστολή του Κύπριου Μόνιμου Αντιπροσώπου, στάλθηκε με αφορμή τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως ο ρεβιζιονισμός είναι ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας της Τουρκίας. Προστίθεται πως οι προσπάθειες της Τουρκίας να ξαναγράψουν την ιστορία δεν θα μπορούσαν να αντέξουν ούτε στοιχειώδη διερεύνηση, καθώς έχουν αποδειχθεί ιστορικά γεγονότα γύρω από το Κυπριακό με βάση πληθώρα αποδείξεων από πολλές έγκυρες πηγές της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα, αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων, εκθέσεων  φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και, φυσικά, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx