Η “περιπέτεια” του Ερντογάν στη Λιβύη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα
30/12/2019Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις που έφεραν απέναντι, στο πολεμικό πεδίο, τη Ρωσία και την Τουρκία, προβληματίζουν τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, στην προσπάθειά τους να “διαγνώσουν” την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους.
Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αποφάσισε να βασιστεί στη γνώμη του προέδρου της Αιγύπτου, Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος αποτελεί πιστό σύμμαχο της Ουάσιγκτον και δεν δημιουργεί προβλήματα, σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελίχθηκε στην πιο προβληματική περίπτωση φίλου ηγέτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την έπαυλη του στη Φλόριντα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε την Πέμπτη με τον κ. Σίσι, με τον οποίο συζήτησε δύο βασικά θέματα που απασχολούν και τις δύο χώρες: Τον εμφύλιο της Λιβύης και το μεγάλο φράγμα της Αιθιοπίας, για το οποίο -αν δεν έκανε επιθετική παρέμβαση η Αμερική- θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και πόλεμο.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αν και λιτή, δίνει την είδηση, η οποία αφορά την Τουρκία και τη Ρωσία. Η Άγκυρα υποστηρίζει το καθεστώς της Τρίπολης, που την εξυπηρέτησε υπογράφοντας την παράνομη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες και η Μόσχα τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος βρίσκεται μία ανάσα από την τελική επικράτηση.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι κ. Τραμπ και Σίσι «όσον αφορά τη Λιβύη, απέρριψαν την ξένη εκμετάλλευση της κατάστασης (foreign exploitation) και συμφώνησαν ότι τα (ενδιαφερόμενα) μέρη πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για να επιλύσουν τη σύγκρουση πριν από την απώλεια του ελέγχου από τους Λίβυους στις ξένες δυνάμεις” (foreign actors).
Οι πληροφορίες που διαρρέουν από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ διίστανται οι απόψεις για το θέμα του εμφυλίου πολέμου, επειδή τους προβληματίζει η ανάμειξη της Ρωσίας υπέρ του στρατηγού Χαφτάρ, για τον οποίο στο Λευκό Οίκο εντοπίστηκε μία «συμπάθεια».
Οι Αμερικανοί διαφωνούν κάθετα και οριζόντια με την ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας και αναζητούν ένα τρόπο επιβολής λύσης με ειρηνικά μέσα, ένας στόχος, ο οποίος, όμως, δεν είναι ορατός αυτή τη στιγμή. Έτσι, λόγω της φιλίας του κ. Σίσι και του κ. Τραμπ και της συνεργασίας τους για τα θέματα της Αφρικής δεν πρέπει να αποκλειστεί να βρεθούν στο ίδιο «στρατόπεδο» η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, αν και ο Ερντογάν, επίσης ασκεί επιρροή στον Αμερικανό πρόεδρο.