ΑΝΑΛΥΣΗ

Η σκευωρία κατέρρευσε αλλά ο Μπελέρης ακόμα στην φυλακή

Η σκευωρία κατέρρευσε αλλά ο Μπελέρης ακόμα στην φυλακή, Ορφέας Μπέτσης

Τα τελευταία ντοκουμέντα για την σκευωρία στην υπόθεση Μπελέρη δείχνουν το ποιον της αλβανικής Δικαιοσύνης που χειραγωγείται από τον Έντι Ράμα.

Σιβυλλικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας αναφορικά με το ενδεχόμενο η Αθήνα να μπλοκάρει, όπως αφήνει να εννοηθεί, την έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Ερωτηθείς σχετικά, στα πλαίσια συνέντευξης σε τηλεοπτικό κανάλι, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους που τον κάνουν να πιστεύει κάτι τέτοιο. Γενικώς ανέφερε ότι μέχρι το Δεκέμβρη υπάρχει χρόνος, ενώ σε ό,τι αφορά την υπόθεση με την κράτηση του δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, που αποτελεί την βασική αιτία για την πρόθεση των Αθηνών να ανακόψει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ, είπε ότι αυτό είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης και πως με ενδιαφέρον αναμένει την απόφασή της, ώστε να τη μελετήσει και να κινηθεί αναλόγως!

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την δικαστική πτυχή της υπόθεσης του Έλληνα δημάρχου, καθημερινά αποκαλύπτονται λεπτομέρειες της άθλιας σκηνοθεσίας των υπηρεσιών της αλβανικής Αστυνομίας και της ατολμίας των δικαστικών λειτουργών να υπερβούν τις πιέσεις που τους ασκούνται προκειμένου να εκδώσουν μη “αρεστές” αποφάσεις, μία εκ των οποίων είναι απόλυτα εύκολη: Την προσωρινή αποφυλάκιση του κρατούμενου επί έξι μήνες δημάρχου, μετά τις αποκαλύψεις για τον χρηματισμό του βασικού μάρτυρα από μυστικά κονδύλια της αλβανικής Αστυνομίας.

Σε όλη τη διεθνή ποινική δικονομία, αλλά και στην Αλβανία, ισχύει ότι δεν δύναται να συνεχιστεί η εκδίκαση αδικήματος που προκύπτει κατόπιν δόλου, όπως εν προκειμένω. Στην αίθουσα του Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, τόσο ο Τμηματάρχης του Αστυνομικού Τμήματος Χιμάρας, όσο και ο μάρτυρας-ψαράς, αποδέχτηκαν ότι ο δεύτερος στάλθηκε απ’ τις αστυνομικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής, ώστε να καλέσει το εκλογικό γραφείο του Μπελέρη σε υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις για εξαγορά ψήφων. Με αυτές τις αποκαλύψεις η δίκη έπρεπε να  διακοπεί και η υπόθεση να αρχειοθετηθεί.

Τόσο οι φορείς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – εν προκειμένω ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ – όσο και η αντιπολίτευση, μέσω κορυφαίων νομικών, θεωρούν πλέον άνευ ουσίας και βάσης την συνέχιση της δίκης και της κράτησης του Μπελέρη. Όμως, οι λόγοι που εξωθούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Έντι Ράμα σε μια απαράδεκτη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα συμπεριφορά δεν σχετίζονται απλά με την αλβανική νοοτροπία του “έτσι θέλω” (“κεστού ντούα ούνε”). Το Δημοτικό Συμβούλιο Χιμάρας – το οποίο πλέον χειραγωγείται απόλυτα, με δεδομένο ότι ο δήμαρχος είναι στη φυλακή και η κατάσταση στον Δήμο χαώδης – ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρίαση πρόταση του πρώην δημάρχου (που συνεχίζει να εκτελεί καθήκοντα έως την ορκωμοσία του Μπελέρη) για τροποποιήσεις του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της περιοχής. Πρόκειται για μία από τις υπηρεσίες που λυμαίνονται τα οικόπεδα και τον κατασκευαστικό τομέα στην περιοχή, αξιοποιώντας τα για τουριστική εκμετάλλευση.

Το “προπατορικό αμάρτημα”

Η Κομισιόν, στην πρόσφατη Έκθεση της για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, κρατά στάση Πόντιου Πιλάτου. Συγκεκριμένα, την υπόθεση της αυθαίρετης στέρησης από την ανάληψη των καθηκόντων εκλεγμένου δημάρχου ελληνικής καταγωγής, το συμπεριλαμβάνει στο κεφάλαιο των διμερών σχέσεων Αλβανίας και Ελλάδας, συνδέοντας το με άλλα ζητήματα.

Όμως, στην σκευωρία εναντίον του δημάρχου Χιμάρας συντρέχουν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις διώξεις έναντι του συνόλου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, αλλά και τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος στην Αλβανία. Αποκαλύπτονται πάρα πολλά σε κάθε πτυχή της υπόθεσης που εξετάζεται: Η κατάσταση της δημοκρατίας στην Αλβανία, ο σφετερισμός ιδιοκτησιών, πλαστογραφίες στα κτηματολόγια, παραβιάσεις πολεοδομικών κανονισμών, η καλλιέργεια διεθνοτικού μίσους και ανθελληνισμού, η αλαζονεία και ο αυταρχικός έλεγχος της πολιτικής εξουσίας απ’ τον πρωθυπουργό κτλ.

Όμως, εκείνο που περισσότερο απ’ όλα καίει τον πρωθυπουργό και συνολικά το αφήγημα περί “ανεξαρτησίας της αλβανικής Δικαιοσύνης”, είναι το “προπατορικό αμάρτημα” που κρατάει ακόμη στη φυλακή τον Μπελέρη: Ότι η πολύχρονη και ιδιαίτερα κοστοβόρα μεταρρύθμιση του συστήματος απόδοσης Δικαιοσύνης στην Αλβανία, την οποία οι ΗΠΑ καθοδηγούν και η ΕΕ πληρώνει, αποτελεί μία τρύπα στο νερό! Εάν βρεθεί κάποιος δικαστικός που θα αποφασίσει, με τόλμη και συνείδηση, να αποδείξει ότι όλες οι αποφάσεις των τελευταίων έξι μηνών υπήρξαν υποδεικνυόμενες και ελεγχόμενες απ’ το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα προκληθεί “σεισμός”, όχι μόνο στα Τίρανα, αλλά και στους γραφειοκράτες και ιθύνοντες των Βρυξελλών.

“Μπιλιάρδο” η στάση της ΕΕ 

Η Αθήνα διαρρέει μέσω του Τύπου ότι έχει ήδη θέσει βέτο στην κοινή επιστολή-πρόσκληση των 27 στην κυβέρνηση των Τιράνων για την τυπική έναρξη της διαδικασίας εξέτασης των πρώτων πέντε κεφαλαίων. Μάλιστα, πρόκειται για κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου, την λειτουργία της δημοκρατίας, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τον έλεγχο της εξουσίας, που κατοχυρώνονται στην Κάρτα της Κοπεγχάγης ως μείζονος σημασίας κριτήρια διεύρυνσης και ενσωμάτωσης.

Η διαρροή συνδέεται και με την λεπτομέρεια ότι έχουμε ταυτόχρονη αποδέσμευση (de coupling) της διαδικασίας για τα Σκόπια. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο. Η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας ξεκαθάρισε ότι εάν τα Σκόπια δεν θεσμοθετήσουν τις τροποποιήσεις που η Σόφια αξιώνει για το Σύνταγμά τους, προς κατοχύρωση της βουλγαρικής μειονότητας και την αποκατάσταση ιστορικών για εκείνους εκκρεμοτήτων, δεν θα άρει το βέτο για την έναρξη των διαδικασιών ένταξης, διευκρινίζοντας ότι η Σόφια στηρίζει την διαδικασία αποδέσμευσης στην περίπτωση των Τιράνων. Δηλαδή, στην ουσία έχουμε την ολική αντιστροφή της εξ’ Αθηνών διαρροής.

Ωστόσο, τα αλβανικά ΜΜΕ αναπαράγουν ρεπορτάζ της Deutsche Welle σύμφωνα με την οποία ο καγκελάριος Σολτς φέρεται να εξέφρασε την αντίθεσή του με την πρόθεση της Αθήνας να μπλοκάρει την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, για… διμερή ζητήματα. Η στάση του καγκελαρίου προφανώς και είναι συμβατή με την Έκθεση της Κομισιόν που προαναφέραμε. Αντί, λοιπόν, να πιέσουν τα Τίρανα ώστε να συμμορφωθούν με τα ισχύοντα και τις αξίες της ΕΕ, πιέζουν την Αθήνα να εγκαταλείψει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα σε πολιτικές που στοχεύουν τον αφανισμό της!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι