ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Σόφια ζήτησε σύμπραξη για τα Σκόπια – Ο Μητσοτάκης σύστησε άρση του βέτο!

Η Σόφια ζήτησε σύμπραξη για τα Σκόπια – Ο Μητσοτάκης σύστησε άρση του βέτο!

Η Βουλγαρία συνεχίζει να εμμένει στις “κόκκινες γραμμές” της στην διαμάχη με την Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται ικανοποιημένη από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η εντύπωση αυτή δημιουργήθηκε και από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σόφια κατά τη συνάντηση του με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και το νεοκλεγέντα πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ.

Ο Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι προσβλέπει στη συνδρομή της Βουλγαρίας για την υλοποίηση των Διακυβερνητικών Διασκέψεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν εκμεταλλεύεται την στάση της Βουλγαρίας για να πιέσει τη Βόρεια Μακεδονία  να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών. Να σταματήσει να την παραβιάζει αγνοώντας την ελληνική πλευρά. Τι να πρωτοθυμηθούμε: το EURO 2021, όπου η φανέλα της εθνικής ομάδας έφερε το ακρωνύμιο FFM (“Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας”), το twitter του Ζόραν Ζάεφ που σύγχαιρε την ποδοσφαιρική ομάδα της “Μακεδονίας”, την επιστολή των 168 Σλαβομακεδόνων διανοούμενων και καλλιτεχνών που έγειραν θέμα αναγνώρισης “μακεδονικής μειονότητας” στην ελληνική επικράτεια.

Επισημαίνεται, ότι ξένα μέσα ενημέρωσης τονίζουν τη δήλωση του προέδρου Ράντεφ ότι η Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας και η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να ενταχθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό ζήτησε ο Ράντεφ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή του. Ο Βούλγαρος πρόεδρος ακολουθεί μια σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Η Αθήνα με το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη των διαπραγματευτικών συνομιλιών για την  ένταξη της  Βόρειας Μακεδονίας στη ΕΕ  έχει μια μοναδική ευκαιρία. Να πετύχει από τη γείτονα το σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται, ότι όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση δεν υποστήριζε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ΣΥΡΙΖΑ.

Διπλό μπλοκ στα Σκόπια

Δεν μπορεί από την μια πλευρά η Σόφια να ασκεί το μόνο όπλο που διαθέτει στην ΕΕ, το βέτο, και η Αθήνα από την άλλη να συνηγορεί υπέρ της Διακυβερνητικών Διασκέψεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.  Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι «ενώ η Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένη με την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών, η οποία επέβαλε το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Η Βουλγαρία θέλει μια πολύ πιο αυστηρή συμφωνία και περισσότερες παραχωρήσεις από αυτές που πήρε το 2017 και ελπίζει να χρησιμοποιήσει την ενταξιακή διαδικασία για να επιβάλει τα αιτήματά της».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε, από την πλυερά του, ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της επίσημης έναρξης συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Όμως, το ερώτημα είναι γιατί δεν συμπεριλαμβάνει στα αιτηματά του και τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία.Τα κριτήρια ένταξης αφορούν τις εκθέσεις της ΕΕ για την πορεία της κάθε χώρας.

Η Αθήνα σφυρίζει μέχρι στιγμής αδιάφορα στις συνεχείς προκλήσεις των Σκοπίων, που αρνούνται να εφαρμόσουν τις λίγες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών και να χρησιμοποιεί την κρατική ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Ο μόνος τρόπος με το οποίο μπορεί να πιεστεί η κυβέρνηση των Σκοπίων, είναι ένα διπλό μπλοκ Ελλάδας-Βουλγαρίας που θα εμποδίζει την ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να το πράξει πριν να είναι αργά. Άλλωστε, το εθνικιστικό κόμμα VMRO του Κρίστιαν Μίτσκοσκι παρανομεύει, δεν αποδέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και είναι πιθανό να ανέλθει στην εξουσία εξαιτίας των εύθραστων πολιτικών ισορροπιών. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός και ότι θα τον  διαδεχθεί ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι