ΓΝΩΜΗ

Η Τουρκία μας θυμίζει γιατί το Κυπριακό δεν είναι βάρος για την Ελλάδα

Κύπρος ΑΟΖ Τουρκία-Συρία. Καπούτσης

Μετά το Καστελόριζο και την Κρήτη, ήρθε η σειρά της Κύπρου, να υποστηρίξει η Τουρκία, πέραν πάσης νομικής πρόβλεψης και διπλωματικής ορθοφροσύνης, ότι δεν διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), παρότι, το σε πλήρη ισχύ Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, προβλέπει ρητά ακριβώς το αντίθετο!

Από τις πολλές παρενέργειες της ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ στην Συρία και την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας από τους τζιχαντιστες της ομάδας του επικηρυγμένου ηγέτη Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, είναι ο ενισχυμένος ρόλος που έχει η Τουρκία στις εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα στην ταραγμένη περιοχή, με το τουρκικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στις οριοθετήσεις τον θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και της «αποκαθήλωσης» των Κούρδων της Συρίας, παρότι μετείχαν στην ανατροπή του Ασαντ και πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικάνων για την εξουδετέρωση, προσωρινή έστω, του ISIS.

Η Τουρκία, προωθεί τη σύναψη ενός συμφώνου με την Συρία, οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αντίστοιχο του τουρκολιβυκού. Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί , άτυπος σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, δήλωσε: «Μπορούμε να υπογράψουμε με τη Συρία μια συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως είχαμε κάνει με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία θα δώσει κατά 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου!»(σ.σ. ο Τούρκος ναύαρχος ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, όπως βεβαίως και ο Ερντογάν και το σύνολο των πολιτικών ηγετών της γείτονος και συμμάχου χώρας).

Τι θα κάνει η Ελλάδα;

Τις εξελίξεις παρακολουθεί, όπως υποστηρίζει ανεπισήμως, η ελληνική πλευρά. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά σύνορα, και τονίζουν ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κοινή δήλωση που έχει κατατεθεί μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο, εικάζω προς συνετισμό, ίσως και εκφοβισμό του Ερντογάν.

Οι Ελληνικές διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για μεταβατική κατάσταση που δε νομιμοποιεί την Τουρκία να κάνει μία τέτοια συμφωνία με το νέο καθεστώς της Συρίας, όπως μας έλεγε το ελληνικό ΥΠΕΞ και για την Λιβύη, αλλά προφανώς, δεν εισακούστηκε. Κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης επεσήμανε ότι «Η προσπάθεια της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ με τα κράτη που έχουν ακτογραμμή στο Λεβάντε (Συρία, Λίβανο, Ισραήλ), με βάση τις ιδιότυπες αντιλήψεις της Αγκύρας για την ουσιαστική ανυπαρξία υφαλοκρηπίδας νησιών όπως η Κύπρος, ήταν αναμενόμενη για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών».

Ασφαλώς η ελληνική θέση καθίσταται δυσχερής, καθότι μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, υφίσταται μια συνοριακή γραμμή 900 χιλιομέτρων και επομένως, η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεάσει τις συζητήσεις της Άγκυρας με τη Δαμασκό. Όμως, το προωθούμενο σύμφωνο Τουρκίας -Συρίας, για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ, εμπεριέχει και τον σχεδιασμό της τουρκικής διπλωματίας που είναι ο διαχωρισμός της Κύπρου σε δύο ισοδύναμες κρατικές οντότητες, θίγει ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επειδή είναι κράτος -μέλος της ΕΕ, αναμένεται η αντίδραση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Και κατ’ επέκτασιν, θίγονται και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Ελλάδας.

Οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας θα αντιδράσουν έντονα σε διπλωματικό επίπεδο, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Γ. Γεραπετρίτη, στην απόφαση της Τουρκίας να συνάψει συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Συρία. Άραγε πως οριοθετείτε η «έντονη αντίδραση της Ελλάδας»;

Οι ηγέτες της ΕΕ θα δεχτούν , με κατανόηση, τις ελληνικές και ελληνοκυπριακές απόψεις για τις τουρκικές παρανομίες. Πιθανότατα, η κατανόηση της ΕΕ να εκφραστεί με κάποιο από τα κείμενα συμπερασμάτων της επόμενης Συνόδου Κορυφής , όπου θα καταγραφεί και μια αναφορά σχετικά με την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και των δικαιοδοσιών των κρατών, τα οποία συνορεύουν με τη Συρία όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα. Και λοιπόν; Ελπίζουν αλήθεια η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Kaja Kallas Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης, ο Προέδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν, ότι η Τουρκία θα λάβει υπόψιν της ένα κείμενο της ΕΕ, που ζητά, τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει καν την κρατική της υπόσταση;

Η Τουρκία έχει σχέδια πέρα από την ΑΟΖ

Προφανώς και δεν ενδιαφέρει την Τουρκία, αν η σημερινή Κυβέρνηση των Τζιχαντιστών στη Συρία είναι προσωρινή και ούτε αν η Ελλάδα θεωρήσει το τουρκοσυριακό σύμφωνο, παράνομο, όπως έκανε και με το τουρκολιβυκό. Η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης έχουν υπογράψει παράνομη Συνθήκη για τα Θαλάσσια Όρια προκειμένου να δημιουργήσουν μια Αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Μεσόγειο Θάλασσα και το ίδιο θα κάνει η Τουρκία με τη Συρία των Τζιχαντιστών.

Η Τουρκία όπως και στη Λιβύη έτσι και στη Συρία, δημιουργεί de facto τετελεσμένα. Ειδικά μάλιστα, αν συνυπολογιστεί ότι, η Τουρκία θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας, ενώ σκοπεύει να δημιουργήσει και νέες στρατιωτικές βάσεις εντός της συριακής επικράτειας, μετέχοντας ακόμη και στη νομή της εξουσίας του σουνιτικού καθεστώτος στη Συρία, μέσω του Εθνικού Στρατού της Συρίας, δηλαδή των Τουρκομάνων μισθοφόρων, που εκπαιδεύει, εξοπλίζει και χρηματοδοτεί αφειδώς, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Εν κατακλείδι, η οριοθέτηση ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Συρία «απαλλοτριώνει» δικαιώματα σε Κύπρο και Ελλάδα. Αλλά, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τον Έβρο «Η Ελλάδα, ως παράγοντας γεωπολιτικής σταθερότητας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τηρεί και εφαρμόζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Ουδέποτε αμφισβητώντας τα δικαιώματα άλλων χωρών της περιοχής. Αλλά πάντοτε έτοιμοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα».

Λυπούμαι, αλλά υποχρεούμαι να σημειώσω, ότι ενώ θίγονται ή αμφισβητούνται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θίγονται ελληνικά συμφέροντα και δικαιώματα (δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), οι κατεξοχήν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες της ελληνικής δημοκρατίας, αρκούνται σε ηρωικές, αλλά ανέξοδες δηλώσεις.

Μήπως οι εκρηκτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, που υποδαυλίζει και ο τουρκικός επεκτατισμός, επιβάλλουν, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, να ξανασκεφτούν, να επανασχεδιάσουν, να «αναστήσουν» και να νομιμοποιήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου;

“Μη θεωρείτε βάρος το Κυπριακό”

Τη βδομάδα που μας πέρασε, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οργανώθηκε στην Καλαμάτα διεθνές Συνέδριο για την συμπλήρωση 50 χρόνων κατοχής του 40% της Κύπρου από την Τουρκία. Παρέστησαν και τιμήθηκαν, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Και οι δυο τιμώμενοι, ο ανώτατος πολιτειακός παράγων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο προκαθήμενος της Εθναρχούσας Εκκλησίας της Κύπρου, αναφέρθηκαν, με έκδηλη υπαρξιακή αγωνία στα σχέδια της Τουρκίας για αφελληνισμό της Κύπρου και στο ενδεχόμενο συμφωνίας Τουρκίας και Συρίας για την μεταξύ τους ΑΟΖ. Και έκαναν έκκληση προς την Ελλάδα και τους Έλληνες πολιτικούς, «να μην θεωρούν βάρος το Κυπριακό». Διότι αν πέσει η Κύπρος, ακολουθεί, η Θράκη και το Αιγαίο.

Η ομιλία του τιμώμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο κατάμεστο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας ήταν, μεστή, διπλωματικά άρτια, πατριωτική, αιχμηρή εκεί που έπρεπε, στηλιτεύοντας τους πραξικοπηματίες χουντικούς, αλλά και συναισθηματική. Απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές στους Έλληνες στρατιωτικούς που πολέμησαν τον εισβολέα τον Ιούλιο και Αύγουστο το 1974 στην Κύπρο και έκανε ειδική μνεία στον θρυλικό Λοχαγό Νικόλαο Κατούντα. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίλυση του κυπριακού που θα σημάνει, όπως τόνισε, την επανένωση της Κύπρου. Αισιοδοξούμε και εμείς, διατηρώντας όμως και τις επιφυλάξεις μας.

Η προσωπική μου άποψη, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου μελετητή του Κυπριακού, είναι ότι, το κυπριακό παραμένει ένα ατιμώρητο διαρκές έγκλημα στρατιωτικής εισβολής και παράνομης κατοχής. Η Λευκωσία είναι η μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα κράτους -μέλους της Ε.Ε. και αποτελεί , το όνειδος της Ευρώπης της Ε.Ε. της Δημοκρατίας και της Δικαιοκρατίας. Το Κυπριακό εν κατακλείδι, είναι μία χαίνουσα πληγή της διεθνούς εννόμου Τάξεως, την οποία φιλοδοξεί να “επουλώσει” η Τουρκία, υποχρεώνοντας τους διεθνείς οργανισμούς, να αναγνωρίσουν de facto, αλλά και de jure, τα τετελεσμένα της στρατιωτικής εισβολής του 1974.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Την στιγμή που θα υλοποιήσει την πρόθεσή της η Τουρκία, αυτόματα η Ελλάδα θα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και να κηρύξει ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx