ΑΝΑΛΥΣΗ

Η τουρνέ του Τατάρ και η επιστολή 50 Βρετανών βουλευτών

Η τουρνέ του Τατάρ και η επιστολή 50 Βρετανών βουλευτών, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
epa08775658 A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and newly-elected Turkish Cypriots President Ersin Tatar (L) during a press conference after their meeting at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 26 October 2020. EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Το μεγάλο ταξίδι του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην Αυστραλία μάλλον εκδρομή μπορεί να θεωρηθεί. Ήταν εν πολλοίς μια τουριστική τουρνέ με πολλές δεξιώσεις και συναντήσεις κυρίως με Τούρκους και Τουρκοκύπριους ομογενείς. Δεν είχε πολιτικές επαφές, παρά μόνο συνάντησε μια βουλευτή σε εκδήλωση. Κι αυτό παρά τις μεγάλες προσπάθειες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως πληροφορούμαστε, Λευκωσία και Αθήνα κινήθηκαν αποτρεπτικά τόσο κεντρικά, τα υπουργεία Εξωτερικών, όσο και οι πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδος και της Κύπρου στην Αυστραλία, για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Με την μόνη επίσημη που συνυπήρξε ο Ερσίν Τατάρ σε δεξίωση του τουρκικού προξενείου στη Βικτώρια ήταν η τουρκοκυπριακής καταγωγής, υπουργός Νεολαίας, Μικρών Επιχειρήσεων και Βετεράνων στην Πολιτεία της Βικτώριας, Natalie Süleyman. Η τελευταία στην ομιλία της φαίνεται πως απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό.

Άλλωστε, κατά την επιστροφή του, ο Τατάρ είπε μεν πως πρόβαλλε την πολιτική των δυο κρατών στο νησί, αλλά δεν αναφέρθηκε σε συναντήσεις με την επίσημη αυστραλιανή πλευρά. Τούτο, όμως, δεν μπορεί να καθησυχάζει κανένα καθώς οι τουρκικές μεθοδεύσεις συνεχίζονται.

Από τον Τατάρ στο Φόρειν Όφις

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, υπερκομματική ομάδα αποτελούμενη από 50 πολιτικούς της Βρετανίας, απηύθυνε μέσω επιστολής που απέστειλε, έκκληση προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, David Cameron για άρση της «τιμωρητικής και άδικης απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων προς το διεθνές αεροδρόμιο Ercan (εννοούν το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου) από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε σε ρεπορτάζ της πως η επιστολή στάλθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών ως μια τελευταία προσπάθεια πριν από τη διάλυση του Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή εκλογών και τυγχάνει στήριξης από τον πρώην Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Jack Straw και τον πρώην πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Sir Iain Duncan Smith.

Η κίνηση αυτή των Βρετανών βουλευτών είναι προφανώς προεκλογική αλλά και ουσιαστική καθώς ασκείται πίεση προς το βρετανικό πολιτικό σύστημα για ένα θέμα που επανέρχεται πολύ συχνά στο προσκήνιο. Άλλωστε το τουρκικό λόμπι στη Βρετανία είναι πολύ ισχυρό. Για να υπάρξουν, όμως, απευθείας πτήσεις θα πρέπει να συναινέσει και η Κυπριακή Δημοκρατία και τούτο το γνωρίζουν στο Φόρεϊν Όφις. Το θέμα των πτήσεων περιλαμβάνονται όπως είναι γνωστό και στα 3 άλφα του Τατάρ (απευθείας εμπόριο – απευθείας πτήσεις – απευθείας διεθνείς επαφές).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι