ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Τουρκία αγκιστρώνεται στα Κατεχόμενα με επενδύσεις δισ.

Η Τουρκία αγκιστρώνεται στα Κατεχόμενα με επενδύσεις δισ. Κώστας Βενιζέλος

Σε τουρκικά κεφάλαια θα περάσουν και τα κατεχόμενα λιμάνια, όπως διαφαίνεται από διάφορες κινήσεις που γίνονται από την κατοχική πλευρά. Η Άγκυρα φαίνεται να προωθεί “ιδιωτικοποίηση” των κλειστών κατεχόμενων λιμανιών και σχεδιάζει στα πλαίσια αυτά να γίνουν σημαντικές επενδύσεις, καθώς τα λιμάνια δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, πρωτίστως ως έχουν με δυσκολία λειτουργούν.

Σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης των κατεχόμενων λιμανιών, που εκπόνησαν εμπειρογνώμονες της “διοίκησης Ιδιωτικοποιήσεων” της Τουρκίας, θα πρέπει να γίνει μεγάλη επένδυση για αναδιαμόρφωση, καθώς οι υποδομές είναι ξεπερασμένες. Η λογική πίσω από την έκθεση των ειδικών, που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα, είναι προφανώς να τα “ιδιωτικοποιήσουν”. Για να είναι σε θέση να λειτουργούν κανονικά θα πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να επενδυθούν δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν το λιμανάκι της κατεχόμενης Κερύνειας, που είναι τουριστικό και αποφάνθηκαν πως θα πρέπει να γίνουν αμέσως έργα, ενώ δεν αποκλείεται και κατασκευή νέου, μόνο για τουριστικά πλοία.

Το κλειστό λιμάνι Αμμοχώστου θεωρούν πως σε δυο χρόνια, εάν δεν γίνουν έργα, θα κλείσει. Δεν θα είναι σε θέση να λειτουργεί λόγω των πολλών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει. Το κλειστό λιμάνι, όπως επισημαίνεται, δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα, έχει πολλές ελλείψεις και διαπιστώνεται αναρχία στην λειτουργία του ( επιβατικό, εμπορικό, στρατιωτικό κλπ).
Σημειώνεται ότι οι εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν και το “λιμάνι” στο Καραβοστάσι, το οποίο είναι αδρανές από το 1992. Υπάρχουν, όπως φαίνεται σκέψεις για επαναλειτουργία με τουριστικό χαρακτήρα.

Το επόμενο σχέδιο, όπως φαίνεται, του Ερντογάν και των φίλων του είναι τα κατεχόμενα λιμάνια. Όπως ήταν το νερό και θα είναι και ο ηλεκτρισμός. Όλα εξαρτώνται από την κατοχική Τουρκία ενώ τα έργα αυτά προφανώς και εδραιώνουν την κατοχή και επιβάλλουν τετελεσμένα.

Ο σχεδιασμός της κατοχικής Τουρκίας

Είναι σαφές πως όλα τα έργα υποδομής, που εν πολλοίς δημιουργούν συνθήκες εξάρτησης, εντάσσονται σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της κατοχικής δύναμης. Η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα σχεδιάσθηκε και παρά τις πολλές δυσκολίες υλοποιήθηκε. Το… νερό στο αυλάκι έχει μπει και στο άλλο μεγάλο έργο, αυτό της μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκίας. Πρόκειται για σχέδιο διπλής κατεύθυνσης ηλεκτρισμού με καλώδιο μεταξύ Τουρκίας και κατεχόμενης Κύπρου, ενώ έγινε και η μεγάλη επένδυση στο νέο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου. Ο Ερντογάν έχει εξαγγείλει την ίδια ώρα την κατασκευή των κοινωνικών κατοικιών που θα ανεγερθούν στην Δερύνεια.

Ένα άλλο βήμα είναι η αλλαγή των δομών του ψευδοκράτους και η εναρμόνισή του με το τουρκικό κράτος. Υπάρχει μια μεθοδευμένη προσπάθεια για “συνταγματικές” αλλαγές στα κατεχόμενα. Τούτο ενισχύει τον έλεγχο και διαμορφώνει πιο ασφυκτικό κλοιό. Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσονται οι κινήσεις και τα μέτρα για την ισλαμοποίηση των κατεχομένων με το κτίσιμο τεμενών και την πιεστική προσπάθεια να εδραιωθεί στον πληθυσμό “ισλαμική συνείδηση”. Όπως ανέφερε και ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, «όλες αυτές οι επενδύσεις δίνουν το μήνυμα ότι αυτό το κράτος είναι μόνιμο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι