Η Τουρκία χρησιμοποιεί σαν όχημα τους Τουρκοκυπρίους

Βενιζέλος Κώστας
637
Σενέρ Λεβέντ: Αυτή η φασιστική εξουσία θα προστατεύσει τα δικαιώματά μας στην Κύπρο;

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλείται πάντα τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και παρουσιάζεται ως ο προασπιστής τους. «Η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'' (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος)», υποστήριξε ο Ερντογάν στους πρεσβευτές, κατά τη διάρκεια του γεύματος που διοργανώθηκε στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία έκπαλαι ενδιαφερόταν για την Κύπρο ως στρατηγική επέκτασή της με στόχο τον έλεγχο -μέσω του νησιού- της περιοχής. Δεν είναι για τους Τουρκοκύπριους που εισέβαλε στην Κύπρο το 1974. Δεν είναι για τους Τουρκοκύπριους που αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιχειρεί να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της. Χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους ως όχημα για την προώθηση των συμφερόντων της.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο τέως πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επισημάνει χωρίς περιστροφές πως και ένας Τούρκος να μην υπήρχε στην Κύπρο, το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το νησί θα ήταν δεδομένο. Ο Νταβούτογλου δεν ήταν ο πρώτος που το έχει αναφέρει τούτο. Για την ιστορία σημειώνεται η αναφορά του Τουράν Γκιουνές, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την εισβολή στην Κύπρο:

«Η Κύπρος είναι τόσο πολύτιμη όσο το δεξί χέρι, για μια χώρα που ενδιαφέρεται για την άμυνά της ή τα επεκτατικά της σχέδια, αν έχει οποιαδήποτε επεκτατικά σχέδια. Αν δεν θυμούμαστε συνεχώς αυτή τη στρατηγική σημασία της Κύπρου, δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την όλη κρίση στην Κύπρο… Πολλές χώρες θέλουν να δουν το Κυπριακό, απλώς σαν μια επιθυμία μας να προστατεύσουμε την τουρκική κοινότητα στο νησί».

Δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα

Ο Ερντογάν, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα στην περιοχή και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν το γεγονός. Ποια είναι τα τετελεσμένα στα οποία αναφέρεται ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας; Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσες αποφάσεις και κινήσεις απορρέουν από την πολιτική που ασκεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

Είναι πρόδηλο πως είναι το καθεστώς Ερντογάν, που επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα στην περιοχή με πειρατικές αποστολές «Πορθητών» στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι η κατοχική δύναμη που διαχρονικά επιχειρεί να εδραιώσει την παρουσία της με την επιβολή τετελεσμένων σε ξηρά και θάλασσα. Ο Ερντογάν στην ίδια ομιλία του έφθασε και στο διά ταύτα: «Όπως όλα τα προβλήματα, θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα με αμοιβαίες συνομιλίες, διάλογο και συνεργασία».

Το μήνυμα του είναι ξεκάθαρο και έχει αποδέκτες Ελλάδα και Κύπρο: Θέλει να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Πρώτα αμφισβητεί και μετά διαπραγματεύεται τις αξιώσεις της. Σε κάθε περίπτωση κερδίζει!

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.