Η Τουρκία δελεάζει Ελληνοκύπριους για τις περιουσίες στην Αμμόχωστο

Βενιζέλος Κώστας
2673
Η Τουρκία δελεάζει Ελληνοκύπριους για τις περιουσίες στην Αμμόχωστο, Κώστας Βενιζέλος

Τι επιχειρεί να κάνει η κατοχική Τουρκία στην Αμμόχωστο; Ο βασικός στόχος της Άγκυρας είναι να εποικίσει την περίκλειστη περιοχή και να επιβάλλει νέα τετελεσμένα. Σε αυτό το παιχνίδι επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να εμπλέξει και Αμμοχωστιανούς για να τους χρησιμοποιήσει στην προσπάθεια της να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της. Αναζητά η Άγκυρα κάλυψη στους επεκτατικούς της σχεδιασμούς και στρέφεται προς Ελληνοκύπριους.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την αγανάκτηση των προσφύγων, την οργή τους. Την ίδια ώρα, ωστόσο, θα πρέπει να προσεχθούν κάποια ζητήματα, για να μην προκληθεί ζημιά για τη χώρα μας. Για να μην ενταφιαστεί μια για πάντα η προοπτική επιστροφής της περιοχής, της επιστροφής των νόμιμων κατοίκων στις περιουσίες τους. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι αναμένουμε 46 χρόνια και τίποτα δεν έχει γίνει. Σωστό. Αλλά αυτό, παρά το τι λέγεται και υποστηρίζεται από κάποιους, δεν είναι ευθύνη της ελληνικής πλευράς, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λάθη έγιναν, παραλείψεις υπήρξαν πλην όμως, αυτό δεν σημαίνει πως έχει ευθύνες η ελληνική πλευρά, επειδή παραμένει υπό κατοχή η Αμμόχωστος. Δεν πρέπει να απαλλάσσεται η κατοχική δύναμη από τις μεγάλες της ευθύνες. Ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιώργος Αρέστης, ο οποίος κατάγεται από την Αμμόχωστο, δήλωσε πως οι συμπολίτες του δεν πρέπει να προσφύγουν στην λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων για να εξασφαλίσουν τις περιουσίες τους (δηλώσεις στο Σίγμα).

Ο δικαστής, Γιώργος Αρέστης, έσπευσε να προειδοποιήσει πως διακηρυγμένος στόχος της Τουρκίας και του ψευδοκράτους είναι να καταλήξει η Αμμόχωστος στο ΕΒΚΑΦ (Θρησκευτικό Ίδρυμα Τουρκοκυπρίων). Παρέπεμψε σε απόφαση του λεγόμενου δικαστηρίου στα κατεχόμενα, το οποίο αποφάνθηκε ότι «το 95% των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη ανήκει στο ΕΒΚΑΦ». Συμπλήρωσε, ότι αν κάποιος ξεπεράσει τα προβλήματα της λεγόμενης επιτροπής ακινήτων, θα βρεθεί απέναντι στο ΕΒΚΑΦ.

Απευθυνόμενος προς τους Αμμοχωστιανούς υπέδειξε τα εξής: «Θα παν υπό τουρκική διοίκηση, θα έχουν να κάνουν με την τουρκική αστυνομία, θα έχουν να κάνουν με τα δικαστήρια τους και τις πολεοδομικές τους αρχές για αξιοποίηση της περιουσίας τους».
Γίνεται πολύς λόγος για το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία και πως αυτό είναι σεβαστό.

Δημιουργία τετελεσμένων σε Αμμόχωστο

Σύμφωνοι, είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Είναι αδιαπραγμάτευτο βασικό δικαίωμα. Είναι, όμως, το δικαίωμα αυτό πέραν από το εθνικό συμφέρον και τις αποφάσεις του ΟΗΕ; Το ερώτημα απαντάται συλλογικά αλλά και ατομικά. Το ζητούμενο είναι πώς θα ενεργήσει ο καθένας χωριστά. Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει Ελληνοκύπριους για άλλοθι για τους σχεδιασμούς της για επιβολή νέων τετελεσμένων, με τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το κατοχικό καθεστώς προσπαθούσε ανεπιτυχώς να βρει Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη στην περίκλειστη περιοχή, για να του παραδώσει το κλειδί της περιουσίας του ο Ερντογάν. Ήθελαν κάποιον στη φιέστα για να τους νομιμοποιήσει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.