ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία διεκδικεί και τα μεγάλα νησιά – Η Αθήνα σιωπά

Η Τουρκία διεκδικεί και τα μεγάλα νησιά – Η Αθήνα σιωπά
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Αργοπορημένα και μετά την τοποθέτηση του State Department και στη συνέχεια του Foreign Office, απάντησε η Κομισιόν, στους ισχυρισμούς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και κυριαρχίας της Ελλάδας. Πάντως και η ελληνική πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμα, αν και έχουν περάσει περίπου 4 μήνες από την δεύτερη επιστολή που κατέθεσε ο Φ. Σινιρίογλου, που ανέφερε πως «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Ο προβληματισμός της Αθήνας είναι έντονος καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να προβεί σε επιχείρηση διεθνοποίησης του θέματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο, μόλις το μεσημέρι της Κυριακής (13/2), σχολίασε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου σημειώνοντας, ότι «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου 2021».

Πρόσθεσε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές» Λίγο νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου». Επίσης το Foreign Offiice ενθαρρύνει και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω διαλόγου.

Σιωπή  τεσσάρων μηνών για τα μεγάλα νησιά

Πάντως και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, φαίνεται πιθανόν η Τουρκία να επιχειρήσει να διεθνοποιήσει το θέμα στηριζόμενη και στις δύο επιστολές του μόνιμου αντιπροσώπου της στον Ο.Η.Ε Φεριντούν Σινιρλίογλου προς τον Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντιέρες. Στη πρώτη (13 Ιουλίου 2021) κατηγορούσε την Ελλάδα πως «παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

  Η "δηλητηριώδης γαρίδα", ο "σκαντζόχοιρος" και η "εκδίκηση των Μηλίων"

Αυτή η επιστολή απαντήθηκε λίγες μέρες μετά (27 Ιουλίου 2021) από την Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και απαντούσε σε κάθε αξίωση της Τουρκίας με πλήρη επιχειρηματολογία επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο. Η τουρκική πλευρά επανήλθε στον Ο.Η.Ε με νέα επιστολή του κ. Σινιρίογλου (30 Σεπτεμβρίου 2021) όπου σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Δηλαδή, τα νησιά αυτά δεν θα έπρεπε να ανήκουν πλέον στην Ελλάδα από την στιγμή που αυτή διατηρεί στρατό σε αυτά! Επαναλάμβανε ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσέθετε ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Η δεύτερη επιστολή του κ. Σινιρλίογλου εδώ και τέσσερεις μήνες, έχει μείνει δίχως απάντηση από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το κείμενο της απάντησης της ελληνικής πλευράς, βρίσκεται υπό επεξεργασία, ώστε οι θέσεις της Ελλάδας να είναι ξεκάθαρες προς όλες τις κατευθύνσεις.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι