ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Τουρκία εφαρμόζει κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά όχι τα ψηφίσματα για το Κυπριακό!

Η Τουρκία εφαρμόζει κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά όχι τα ψηφίσματα για το Κυπριακό!, Κώστας Βενιζέλος

Όταν η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, ο “δυτικός κόσμος”, ανέχεται η Τουρκία να μην υλοποιεί συλλογικές αποφάσεις, όπως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τότε συμβάλει στην αποθράσυνσης της κατοχικής δύναμης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η χώρα του θα συμμορφωθεί, εάν επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία από τα Ηνωμένα Έθνη. «Η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα διατηρήσουμε την ισορροπημένη στάση μας», ισχυρίστηκε.

Αυτό το επιχείρημα το υιοθετούν τρίτες κυβερνήσεις και συμφωνούν με τη μη συμμόρφωση της Άγκυρας, “επειδή έχει ρόλο να διαδραματίσει στο Ουκρανικό”. Και ενόψει τούτου επαναλαμβάνουν το τουρκικό αφήγημα πως η Τουρκία θα υιοθετήσει κυρώσεις, που θα αποφασιστούν από τα Ηνωμένα Έθνη. Και το λένε και εκτίθενται- όχι πως τους νοιάζει- καθώς η κατοχική δύναμη από το 1974 και εντεύθεν δεν εφαρμόζει κανένα ψήφισμα και απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Δεν τηρεί τα όσα προβλέπονται από τους κανόνες που διέπουν το διεθνές δίκαιο. Έχει προ πολλού γυρίσει την πλάτη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Κι αυτή η συμπεριφορά της δεν έχει κόστος. Λειτουργεί ανενόχλητα.

Και τώρα με το Ουκρανικό; Επειδή αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις, βρήκαν το παραμύθι με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι εξαφανισμένα. Δεν έχουν κανένα ρόλο ή λόγο στην ουκρανική κρίση και ασφαλώς δεν τίθεται θέμα να αποφασίσουν κυρώσεις ενάντια σε ένα κράτος μέλος των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το “μπαλάκι” στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις

Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, σε δηλώσεις του σε εκπομπή του NTV, αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως δίνουν σημασία με θετικό τρόπο στην σχετική επιστολή που αποστάλθηκε για το θέμα στο Κογκρέσο, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να πεισθεί. «Το Κογκρέσο πρέπει να πεισθεί. Είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν που θα πείσει το Κογκρέσο», πρόσθεσε.

Κοντολογίς, οι Τούρκοι στέλνουν την μπάλα στην αμερικανική κυβέρνηση για να χειριστεί το κογκρέσο, θεωρώντας πως το πρώτο βήμα έγινε από τη διοίκηση του προέδρου Μπάιντεν. Η πώληση των αεροσκαφών είναι μέρος των δώρων που έχουν τάξει οι Αμερικανοί στον Ερντογάν, λόγω των “καλών υπηρεσιών” του στο θέμα της Ουκρανίας. Τα υπόλοιπα δώρα θα τα μάθουμε στην πορεία, όσο η κρίση θα συνεχίζεται και η Τουρκία θα αναδεικνύει τη “χρησιμότητα” της.

Ενδιαφέρον έχουν πάντως οι επόμενες συναντήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Όπως ο ίδιος ανέφερε στις δηλώσεις του (μετάφραση ΓΤΠ), θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στις 18 Μαΐου στην Ουάσιγκτον και πρόσθεσε: «Εάν οι ΗΠΑ είναι ειλικρινείς, θα κάνουμε τα απαραίτητα μέτρα». Περαιτέρω σε σχέση με το Ισραήλ είπε ότι προγραμματίζει επίσκεψη την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου. Ακόμη είπε πως «οι σχέσεις με την Αίγυπτο πρέπει να βελτιωθούν. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σημαντικές για πολλές περιοχές. Η εξομάλυνση είναι σημαντική για την Ανατολική Μεσόγειο. Μπορεί να υπάρξει και πάλι αμοιβαίος διορισμός πρεσβευτών». Αναφερόμενος στην Αρμενία, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «η διασπορά δεν υποστηρίζει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι