Η Τουρκία εφαρμόζει το μοντέλο Κύπρου, αλλά δεν είναι αήττητη

Βενιζέλος Κώστας
3219
Η Τουρκία εφαρμόζει το μοντέλο Κύπρου, αλλά δεν είναι αήττητη, Κώστας Βενιζέλος

Το μοντέλο της διχοτομημένης Κύπρου, είναι αυτό που οικοδομεί η Τουρκία με την επεκτατική της πολιτική. Με πολύ υπομονή και μεθοδικά (και με την εκ των έσω προδοσία) κατάφεραν να εισβάλουν στην Κύπρο και να δημιουργήσουν διά της ισχύς των όπλων, ένα εγκάθετο καθεστώς. Ένα κατοχικό καθεστώτος πλήρως εξαρτημένο, το οποίο εποίκισε μετά το εθνικό ξεκαθάρισμα.

Με το χρόνο και την υποχωρητικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς και την "αποστασιοποίηση" της Αθήνας (της μητσοτακικής δεξιάς και του σημιτικού, λεγόμενου εκσυγχρονιστικού ρεύματος) από τα τεκταινόμενα, βαθμηδόν η Άγκυρα εδραίωνε τα κατοχικά δεδομένα. Έθετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι άλλα ζητήματα.

Και με κάθε πρωτοβουλία, με κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης, κέρδιζε και ένα κομμάτι από τις αξιώσεις της. Και ένα δεύτερο, ένα τρίτο και πολλά άλλα, για να ξαναρχίσει η διαδικασία του λεγόμενου διακοινοτικού διαλόγου, το απόλυτο βασικά άλλοθι της κατοχικής δύναμης: Διενήργησε εισβολή, κατέχει τμήμα της χώρας αλλά οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ των δυο κοινοτήτων για συνταγματικά ζητήματα!

Η εικόνα από το 1974 και εντεύθεν (πολύ πριν για να είμαστε σωστοί) αναδεικνύει, από την μια την Τουρκία με σχέδιο και μεθοδικότητα για επέκταση και πνεύμα κατακτητή και από την άλλη, στην αντίπερα όχθη, η ελληνική πλευρά χωρίς όραμα και σχεδιασμό. Ουρά των εξελίξεων και εκ των υστέρων κινήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα. Ούτε μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και την ένταξη στην ΕΕ το 2004 άλλαξε κάτι.

Με όρους περασμένων δεκαετιών

Η διαχείριση γίνεται με όρους της δεκαετίας του ΄70 (ακόμη και σήμερα με τις εμμονές στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και την πολιτική του κατευνασμού). Είχε τελειώσει ο ψυχρός πόλεμος και το Κυπριακό παρέμεινε ανεπηρέαστο. Η Τουρκία έχει ως μοντέλο την Κύπρο και το χρησιμοποιεί και για άλλες περιπτώσεις, στα πλαίσια της επεκτατικής, ιμπεριαλιστικής της πολιτικής. Μοντέλο, που για να καταστεί εφαρμόσιμο περιλαμβάνει βαθμηδόν υπονόμευση του κράτους, της διεκδίκησης, του γκριζαρίσματος, της κατάκτησης.

Και μετά; Ατελείωτες επαναλαμβανόμενες διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέχρι να υπάρξει πλήρης παράδοση. Το ίδιο γίνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου η ανενόχλητη δράση της κατοχικής Τουρκίας την έχει αποθρασύνει. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις στην Κύπρο δεν δημιούργησαν μια δύναμη αποτροπής. Δεν ενίσχυσαν την άμυνα της, αν και οι πολίτες συνεισφέρουν σε ειδικό ταμείο.

Και το γεγονός αυτό δεν αφαιρεί μόνο την αποτρεπτική δύναμη, αλλά στέλνει και μηνύματα. Η κρίση που προκαλεί η Τουρκία με την Ελλάδα έχει κινητοποιήσει κράτη και διεθνείς οργανισμούς, καθώς στο βάθος διαφαίνεται η σύγκρουση. Στην Κύπρο τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει και για αυτό δεν ασχολούνται με το "κέντημα" που κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο έδαφος.

Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας

Τα όσα βιώνουμε αυτές τις ημέρες είναι απόρροια της μη αντίδρασης στις προκλήσεις στην Κύπρο. Τώρα υιοθετείται η ίδια τακτική στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.
Η Άγκυρα δοκίμασε τις αντοχές της Αθήνας, μια, δυο και τρεις φορές! Αντελήφθη πως μπορούσε να προχωρήσει. Δίνεται η εντύπωση (και μακάρι να είναι λάθος η εκτίμηση) πως στο αθηναϊκό κράτος, οι σημερινοί πολιτικοί ένοικοι του Μαξίμου και της Βασιλίσσης Σοφίας δεν αντιλαμβάνονται την τουρκική πολιτική.

Ενδεχομένως να βόλευε να υποβαθμίζονται οι τουρκικές κινήσεις και να θεωρούνται μπλόφα οι επεκτατικές εξαγγελίες. Ο Ερντογάν, ό,τι εξήγγειλε τα έχει εφαρμόσει. Στην Κύπρο, τη Συρία, στη Λιβύη. Τώρα έφθασε η ώρα της αλήθειας και για την Ελλάδα. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το γεγονός ότι στον Έβρο δοκίμασε και απέτυχε, αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει και στη θαλάσσια περιοχή. Η Τουρκία δεν είναι αήττητη, φτάνει το πιστέψουν.

Η Τουρκία παίζει με τη σημειολογία (η χθεσινή κακόγουστη φιέστα στην Αγία Σοφία) και με τους συμβολισμούς. Η Άγκυρα, ωστόσο, κάνει κινήσεις στη σκακιέρα, έχοντας υπόψη της τη μεγάλη εικόνα της περιοχής. Τι πρέπει να γίνει; Επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε τη στάση μας έναντι της τουρκικής πολιτικής. Μαζί πρέπει να κινηθούν Ελλάδα και Κύπρος, που αντιμετωπίζουν κοινό κίνδυνο (μαζί στο πολιτικό, διπλωματικό, αλλά και στο στρατιωτικό. πεδίο).

Ο Εμανουέλ Μακρόν, είπε προχθές ενώπιον του Προέδρου της Κύπρου, πως δεν μπορεί να αφεθεί τα ζητήματα της ασφάλειας μας σε άλλους παίκτες. Συνεπώς, χρειαζόμαστε συμμαχίες, που θα περιλαμβάνουν και πολιτική και αμυντική συνεργασία. Ο Μακρόν έκανε λόγο και για κυρώσεις, για τις οποίες κάποια στιγμή έμεινε μόνη η Λευκωσία να τις ζητά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.