Η Τουρκία επιδιώκει κυριαρχία στην βόρεια και έλεγχο της νότιας Κύπρου

Η Τουρκία επιδιώκει κυριαρχία στην βόρεια και έλεγχο της νότιας Κύπρου, Κώστας Βενιζέλος

Μέσα σε κλίμα έντασης και εδραίωσης νέων τετελεσμένων από την Άγκυρα, η Λευκωσία προσέρχεται σε μια νέα συνάντηση για το Κυπριακό (Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου) με Γκουτιέρες και Ακιντζί. Η τράπουλα είναι σημαδεμένη. Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στην κυπριακή ΑΟΖ, οι απειλές για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή δεν ευνοούν οποιαδήποτε κίνηση το Κυπριακό.

Ο παράγοντας Τουρκία, με τα πολλά ανοικτά μέτωπα καθορίζει και το τοπίο σε σχέση με το Κυπριακό την ίδια ώρα που η ελληνική πλευρά στην Κύπρο παρακολουθεί τα τεκταινόμενα αναζητώντας σωσίβιο συνεργασιών με τρίτους, που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην τουρκική επεκτατική πολιτική. Με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία θα συναινέσει σε μια διαδικασία μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο, εάν και εφόσον το περιεχόμενο της συμφωνίας θα είναι στρωμένο “κόκκινο χαλί” για την ίδια.

Θέτει επίμονα ως προϋπόθεση την εκ προοιμίου αποδοχή από ελληνικής πλευράς των τουρκοκυπριακών βέτο στη λήψη αποφάσεων. Επιδιώκει ένα κράτος του οποίου η λειτουργία θα εξαρτάται εν πολλοίς από το καθεστώς Ερντογάν. Για κάθε απόφαση θα πρέπει να υπάρχει στην πλειοψηφία τουλάχιστον μια τουρκοκυπριακή ψήφος. Αξιώνει, επίσης, συνδιαχείριση στα ενεργειακά και έναρξη συζητήσεων επί όλων των μοντέλων λύσης, με την Τουρκία να ευνοεί τη συνομοσπονδία. Δηλαδή, να είναι κυρίαρχη στο βορρά και συνέταιρος στη νότο.

“Πόλεμος νεύρων” στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα δεν κάνει πίσω με τις παράνομες γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο θαλασσοτεμάχιο 7, που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία ENI-TOTAL, άρχισε γεωτρήσεις. Σημειώνεται συναφώς ότι η γαλλοϊταλική κοινοπραξία, προγραμμάτιζε γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7 τον Ιανουάριο, ωστόσο φαίνεται να αναθεωρεί την απόφαση αυτή και θα αρχίσει από το γειτονικό θαλασσοτεμάχιο 6.

Σημειώνεται συναφώς ότι στο χθεσινό Φιλελεύθερο δημοσιεύθηκε η είδηση πως οι TOTAL και ENI θα προχωρήσουν σε γεώτρηση στον στόχο Κρόνο στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ προχωρούν. Ο στόχος τέθηκε ως προτεραιότητα τους λόγω των ελπιδοφόρων χαρακτηριστικών του, που αφενός δίνουν καλές πιθανότητες για υπολογίσιμο κοίτασμα και αφετέρου θα δώσει πολύ καλές γεωλογικές πληροφορίες για επόμενες γεωτρήσεις.

Όπως αποκάλυψε το Σάββατο ο Φιλελεύθερος, το γεωτρύπανο TungstenExplorer, είναι ήδη στην περιοχή και εντός του νέου έτους θα ξεκινήσει η σειρά μέχρι και έξι διαδοχικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό των TOTAL-ENI. Το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, ο Πορθητής αποχώρησε πρόσφατα από την κυπριακή ΑΟΖ, επέστρεψε στη βάση του αλλά θα επανέλθει.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε προ ημερών ότι ο Πορθητής ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη Φοινίκη και επέστρεψε στη Μερσίνα για προμήθειες. Τις επόμενες βδομάδες θα επιστρέψει και θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση σε χώρο που έχει υποδειχθεί από το κατοχικό καθεστώς και για τον οποίο δόθηκε άδεια στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ΤΡΑΟ. Παράλληλα, τα ερευνητικά σκάφη Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνές τους.

Τι λύση θέλει η Τουρκία

Το ερχόμενο Σάββατο η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λούτ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο να συμφωνηθεί από τώρα το ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου. Ακόμη κι αυτό φαντάζει δύσκολο εγχείρημα. Η συναίνεση του στο ραντεβού της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γουτέρες και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζι, εμπεριέχει ρίσκο. Κυρίως γιατί θα μετρήσει ένα ακόμη αποτυχημένο εγχείρημα στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, κι αυτό είναι βασικό, προσφέρεται άλλοθι στην κατοχική Τουρκία, η οποία θα συνεχίσει την επεκτατική της πολιτική σε βάρος της Κύπρου. Θα προσφέρει άλλοθι στην Τουρκία σε μια περίοδο κατά την οποία επικρίνεται για τη δράση της στη βόρεια Συρία. Είναι σαφές πως το σκηνικό που στήνεται είναι στα μέτρα της κατοχικής Τουρκίας. Κι αυτό γιατί η Άγκυρα συνεχίζει την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδιασμών της και ταυτόχρονα θα συντηρεί και μια αδιέξοδη διαδικασία.

Η Τουρκία, που δεν έχει εμπιστοσύνη πλέον στον Ακιντζί, δεν πρόκειται να του επιτρέψει να κάνει οποιοδήποτε βήμα ενώ ταυτόχρονα έχει ζητήσει τη σύγκληση άτυπης πενταμερής συνάντησης (οι εγγυήτριες συν οι δυο κοινότητες), για να τεθούν στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια για τη λύση: Ομοσπονδία, συνομοσπονδία, δυο κράτη. Κι αυτό μετά τις ψευδοεκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι