ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο και εμείς της εκτοξεύουμε Διεθνές Δίκαιο!

Η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο και εμείς της εκτοξεύουμε Διεθνές Δίκαιο!, Απόστολος Αποστολόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Κοντεύουμε πια μισό αιώνα που παίζουμε το ίδιο παιχνίδι: Οι Τούρκοι απειλούν και εμείς ανταποδίδουμε με τσιτάτα από το Διεθνές Δίκαιο. Αλλαγές ουσίας πρακτικά καμία, τουλάχιστον μετά τα Ίμια. Οι Τούρκοι δεν τολμούν κι εμείς δειλιάζουμε. Οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε κατοχή (αφού θεωρούν τα νησιά δικά τους) κι εμείς δεν τολμάμε να πατήσουμε στα Ίμια, με τον Καμμένο να πετάει εκ του μακρόθεν τα στεφάνια του αποχαιρετισμού. Και διηγώντας τα να κλαις!

Τώρα οι Τούρκοι έχουν κορυφώσει τις προειδοποιήσεις, τις διεκδικήσεις, τις απειλές. “Θα κάνουμε τούτο, θα κάνουμε το άλλο”. Επιτέλους, γιατί το λένε και δεν το κάνουν; Αφού μάλιστα το έχουν καμάρι πόσο γενναίοι είναι και τι σπουδαίο στρατό έχουν! Συμπέρασμα: Εξαρτημένοι είναι, όπως και εμείς και μάλλον χειρότερα, γιατί εμείς, τουλάχιστον, δεν παριστάνουμε τους μάγκες!

Ο Ερντογάν είναι λογάς, δεν είναι σοβαρός. Αλλά ούτε εμείς είμαστε σοβαροί. Οι κυβερνήσεις σ’ ένα καζάνι βράζουν όλες –οι νυν και οι επόμενες– στα “εθνικά”. Διαφέρουν, από τον Σημίτη και μετά, μόνο στους ελιγμούς, πώς να αποφύγουν τις αντιδράσεις του κόσμου, πώς να μεταφέρουν τις αποφάσεις στην επόμενη κυβέρνηση και τι να σκαρφιστούν ώστε να πείσουν τους Αμερικανούς ότι πρέπει να βάλουν και πάλι χαλινάρι στον κάθε Ερντογάν. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι απλούστατα:

Καμία από τις δυο χώρες, Τουρκία και Ελλάδα, δεν έκανε, δεν κάνει και δεν θα κάνει κάτι σημαντικό εναντίον της άλλης, χωρίς σαφή εντολή των ΗΠΑ, όχι απλώς την άδειά τους. Ο Ερντογάν και όποιος άλλος θα κινηθεί μόνο με εντολή των ΗΠΑ και αφού εξετάσει την ειλικρίνεια της εντολής. Γιατί αλλιώς κινδυνεύει να την πατήσει, όπως την πάτησε ο Σαντάμ Χουσεΐν που νόμιζε ότι είχε την άδεια να μπει στο Κουβέιτ και βρέθηκε κρεμασμένος. Οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται τις ΗΠΑ, φοβούνται και το λένε ότι οι Αμερικανοί θα μας χρησιμοποιήσουν σαν “Δούρειο Ίππο” εναντίον τους.

Κούφιες τουρκικές απειλές

Αυτά δεν είναι αυθαίρετη άποψή μου. Σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας υπήρχε αλλά ματαιώθηκε (ή αναβλήθηκε…) με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δεν είναι τυχαία τα τριάντα χρόνια και βάλε των κούφιων τουρκικών απειλών. Χαρακτηριστικά, η Τουρκία απειλούσε αλλά δεν μας επιτέθηκε, ούτε όταν δεν είχαμε εξοπλιστεί. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ενέδωσε στον Γιλμάζ (Παρίσι, δεκαετία του ΄’90) λέγοντάς του «εγώ αυτά που ζητάς δεν μπορώ να τα κάνω».

Αλλά ο Σημίτης που ήταν, λέει, δύσκολος στις πωλήσεις, αναγνώρισε (Μαδρίτη) τουρκικά δίκαια στο Αιγαίο και επί των ημερών του (1996) έγιναν τα Ίμια. Μετά περάσαμε με τον κ. Τσίπρα στις λίμνες και φθάσαμε στον Έβρο όπου κατηγορήθηκαν οι αγρότες, όταν συμπαραστάθηκαν στον στρατό που κράτησε μακριά τους Τούρκους, ότι δεν ήταν πατριώτες, αλλά «υπερασπίστηκαν τις βίλες τους» (κατά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ).

  Κλιμάκωση από Άγκυρα με απειλές και φωτογραφίες drones στο Anadolu

Τί λένε ΗΠΑ και Ρωσία

Οι Τούρκοι δεν απειλούν μόνο εμάς. Απειλούν, όχι για πρώτη φορά, ότι θα εισβάλλουν στη Βόρεια Συρία. Απείλησαν, αλλά ως εκεί. Θα ενοχλούσαν πολύ τους Ρώσους, αλλά και τους Αμερικανούς, στο πλευρό των οποίων μάχονται οι Κούρδοι. ΗΠΑ και Ρωσία τους προειδοποίησαν να κάτσουν στ’ αυγά τους. Κλώσες!

Οι ΗΠΑ, οι Άγγλοι και οι Γερμανοί μας “συνιστούν” να τα βρούμε Έλληνες και Τούρκοι. Κάνουν δώρο στους Τούρκους δική μας περιουσία. Αλλά, πρωτίστως, δεν θέλουν φασαρίες και ρήγμα στην περιοχή. Αν ενδώσουμε στις τουρκικές απαιτήσεις θα μας χαϊδέψουν συμπονενετικά το κεφάλι, αν δεν υποχωρήσουμε θα μας χειροκροτήσουν, όπως το είδαμε στην Ουάσιγκτον. Στις ΗΠΑ υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις για τον εξοπλισμό της Τουρκίας και οι εκάστοτε πρόεδροι δεν τις ανατρέπουν, αν και δεν είναι αδύνατον, αν επέμεναν.

Βολεύει τις ΗΠΑ ο ελληνοτουρκικός καυγάς. Ψήνει και τους δυο στα κάρβουνα, τρέχουν και οι δυο να παρακαλάνε στην Ουάσιγκτον, ο καθένας με τον τρόπο του, η Αθήνα σεμνά και ταπεινά, ο Ερντογάν με μεγαλοστομίες και ανήμπορη λύσσα. Στο χορό μπήκαν και οι φιλότουρκοι Γερμανοί, αποδοκιμάζοντας τον Ερντογάν, ίσα για να δείξουν πόσο πειθήνιοι είναι στις ΗΠΑ.

Χάγη γιοκ!

Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή: Οι Τούρκοι αρχικά δίσταζαν αλλά έχουν καταλήξει ότι ΔΕΝ θέλουν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης. Γιατί; Επειδή δεν θέλουν κανένα συμβιβασμό που θα τους δεσμεύει. Επειδή, πρώτον, αν δεχθούν μια διεθνή απόφαση/συνθήκη (Χάγη) θα πρέπει να δεχθούν και τις άλλες διεθνείς αποφάσεις (Λωζάνη) πχ για τα Δωδεκάνησα, τα οποία επίσης διεκδικούν. Και, δεύτερον, επειδή οι Τούρκοι δεν θέλουν κανένα συμβιβασμό. Θέλουν το Όλον. Όλο το Αιγαίο, όλα τα νησιά, θέλουν τα πάντα!

Θέλουν μια Μεγάλη Τουρκία, θέλουν επανίδρυση της αυτοκρατορίας, όχι φυσικά μια κι έξω, σιγά-σιγά, όποτε μπορέσουν. Μια αυτοκρατορία δεν ξαναγίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι ΗΠΑ ξέρουν αυτόν το βαθύ τουρκικό πόθο που αντιτίθεται στα συμφέροντά τους και δεν θα ενδώσουν. Ούτε η Ρωσία θα το κάνει.

Οι αυξανόμενες τουρκικές απαιτήσεις δεν επιζητούν άμεση λύση: Προσδοκούν μια καλή διεθνή συγκυρία. Ελπίζουν στην κόπωση του κόσμου στην Ελλάδα. Και ψάχνουν για μια κυβέρνηση στην Αθήνα έτοιμη να ενδώσει. Δεν είναι εύκολο γιατί στην Αθήνα ο πολιτικός κόσμος και οι άλλες ελίτ δεν φοβούνται μόνο τους Τούρκους. Φοβούνται, μάλλον περισσότερο, τον κόσμο. Δειλοί, μοιραίοι, άβουλοι αντάμα προσμένουνε ίσως κάποιο θάμα…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι