Η Τουρκία, το σύνδρομο Παβλόφ και οι ελληνικές αντιστάσεις
27/02/2021Στην προκλητική συμπεριφορά επιστρέφει η Τουρκία, επιχειρώντας να δημιουργήσει σύνδρομο Παβλόφ στην Ελλάδα, όπως σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Έτσι, αφού απέσυρε το πλοίο “Τσεσμέ” για ένα εικοσιτετράωρο στη Σμύρνη, το ξαναστέλνει στο Αιγαίο, ενώ επιδόθηκε και σε ένα μπαράζ προκλητικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.
Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος απέπλευσε το μεσημέρι της Παρασκευής από το λιμάνι της Σμύρνης και πλέει προς την περιοχή του κεντρικού Αιγαίου που η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνες με την παράνομη Navtex της 15ης Φεβρουαρίου. Το “Τσεσμέ” είχε εντοπιστεί το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λήμνο, τον Άη Στράτη και τη Σκύρο.
Οι εκτιμήσεις ήταν μάλιστα, ότι με βάση την ταχύτητα του, από τις έξι το απόγευμα και μετά θα βρισκόταν εντός της παράνομα δεσμευμένης περιοχής. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο απομακρύνθηκε το πρωί της Πέμπτης από την περιοχή των ερευνών στο Κεντρικό Αιγαίο, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και όχι επειδή η Άγκυρα υπαναχώρησε από την συνήθη προκλητική τακτική της.
Tι επιδιώκει η Τουρκία
Παραλλήλως, η Άγκυρα συνεχίζει και τις από αέρος προκλήσεις καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, προχώρησε την Πέμπτη σε 30 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Οι 28 από αυτές ήταν από 2 αεροσκάφη κατασκοπευτικά, ναυτικής συνεργασίας, ATR 72 και οι δύο από F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε και μία εμπλοκή, ανατολικά της Ρόδου, με ελληνικό F-16 που είχε απογειωθεί από την Σκύρο για να αναχαιτίσει τα δύο τουρκικά. Πρόκληση από αέρος σημειώθηκε και το μεσημέρι της Παρασκευής με την υπερπτήση ζεύγους τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αγαθονήσι.
Η Τουρκία είναι γνωστό ότι επιδιώκει να ωθήσει την Ελλάδα σε μια ενέργεια που θα της επιτρέπει να χρεώσει στην Ελλάδα το όποιο ναυάγιο στις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι, ενώ δεν έχει απαντήσει ακόμα επισήμως στις ημερομηνίες που πρότεινε η Ελλάδα για τη συνέχισή τους στην Αθήνα, συνεχίζει τις προκλήσεις, επιδιώκοντας από τη μία πίεση για την αποδοχή των όρων της και από την άλλη τετελεσμένα για την ακύρωσή τους.
Σχολιάζοντας την γενικότερη προκλητική στάση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ότι η Άγκυρα δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ (της ελεγχόμενης δηλαδή αντίδρασης μέσα από ένα συνδυαστικό ερέθισμα). Και αυτό γιατί, όπως είπε, «η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει, και όχι όπως το επιθυμεί η γείτονα χώρα για λόγους προφανείς για κάθε μαθητή του δημοτικού».
Των δηλώσεων Δένδια είχαν προηγηθεί τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος επέμεινε προκλητικά ότι το Τσεσμέ παρενοχλήθηκε από ελληνικά F-16. Ένα σενάριο το οποίο κατασκευάστηκε για να υποστηρίξει ο Χουλουσί Ακάρ, ότι η Ελλάδα «δεν φέρεται σαν καλός γείτονας». Δήλωση ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας να χρεώσει, στο πλαίσιο του blame game, ευθύνες στην Ελλάδα για τη δική της προκλητική συμπεριφορά. Ειδικά, ενόψει της νέας αξιολόγησης της τουρκικής συμπεριφοράς και τον ευρωτουρκικών σχέσεων στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Με μικρό καλάθι ο Δένδιας
Σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς δικαίου και Διεθνών Σχέσεων περί “Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής”, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο θέμα, αλλά και σε ολόκληρο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων, αλλά δεν θεραπεύει τα αίτια» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος προφανώς στις άτυπες διερευνητικές επαφές.
Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα, αλλά και την τύχη να βρίσκεται στην ΕΕ», για την οποία είπε ότι «αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία». Η ΕΕ δημιουργεί ένα είδος «ζώνης προστασίας» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, αλλά «όχι απόλυτης», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό, συμπλήρωσε μάλιστα ότι «θα θέλαμε η ΕΕ να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία», διευκρινίζοντας παραλλήλως την πολυπλοκότητα στη λήψη αποφάσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Έκλεισε πάντως το θέμα, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ «αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας». Τόνισε επίσης ότι «ο φόβος των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, οδήγησαν στη διακοπή των πρόσφατων μεγάλων τουρκικών προκλήσεων» και κατέστησαν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν.