ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η τριμερής με την Αίγυπτο ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό

Η τριμερής με την Αίγυπτο ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό, Χρήστος Καπούτσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Βασικός στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης αποτελεί το να παραμείνει ήρεμη δύναμη-εγγυητής της σταθερότητας, σε μια ταραγμένη περιοχή όπου η αστάθεια έχει καταστεί η νέα κανονικότητα. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις κατά τον εορτασμό του Αγιασμού των Υδάτων, αλλά και από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό η Αίγυπτος αποτελεί την πρώτη εκτός Ελλάδας επίσκεψη του πρωθυπουργού για το 2025, υπογραμμίζοντας την κομβική σημασία των διμερών σχέσεων, αλλά και της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή την τριμερή συνάντηση κορυφής, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η συνάντηση αναμένεται να προωθήσει την ενεργειακή συνεργασία και να αναδείξει την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ως καταλύτη περιφερειακής σταθερότητας.

Η Αθήνα, αξιοποιώντας τον νέο της ρόλο ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο διπλωματικών επαφών, με έμφαση στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου. Κατά την τριμερή διάσκεψη, αναμένεται να συζητηθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας, ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας καθώς και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων. Παράλληλα, η ενεργειακή συνεργασία θα αποτελέσει κεντρικό θέμα, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η Τουρκία ως καταλύτης περιφερειακών εξελίξεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, με τη προσφιλή φράση του «μία νύχτα μπορεί να ’ρθούμε ξαφνικά», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, στοχεύοντας την κουρδική πολιτοφυλακή, εάν θεωρηθεί ότι τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι πλησιάζει το τέλος των Κούρδων μαχητών στη Συρία, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για την τρομοκρατία στο μέλλον της Συρίας». Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, με την κατασκευή πυραύλων βεληνεκούς 2.000 χλμ, αφού εξήρε τις επιδόσεις της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, η Τουρκία προγραμματίζει σήμερα μεγάλης κλίμακας αεροναυτική και αποβατική άσκηση με την κωδική ονομασία “MAVI VATAN 25” από σήμερα έως και τις 16 Ιανουαρίου. Η άσκηση, η οποία θα εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα έως τις ακτές της Συρίας, θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή 100 πολεμικών πλοίων, 87 μονάδων επιφανείας, 7 υποβρυχίων, 7 αμφίβιων μη επανδρωμένων σκαφών (USV), 31 αεροσκαφών, 17 ελικοπτέρων και 28 UAV/UCAV. Συνολικά, 30.000 μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων και κομάντος της μονάδας SAT, που θα λάβουν μέρος σε ειδικές αποστολές.

Η άσκηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται σε περίοδο έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με τους Κούρδους της Συρίας. Η Άγκυρα αντιμετωπίζει τις κουρδικές δυνάμεις της περιοχής, ιδιαίτερα τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, τις οποίες συνδέει με το PKK. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία έχει εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, επιδιώκοντας τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” κατά μήκος των συνόρων της. Η συγκεκριμένη στρατηγική της Άγκυρας, σε συνδυασμό με τη στρατιωτική της δραστηριότητα, αναδεικνύει την πρόθεσή της να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή, επηρεάζοντας τις γεωπολιτικές ισορροπίες και επιτείνοντας την ένταση με τις κουρδικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, θα παρακολουθεί διακριτικά τις δραστηριότητες των ασκούμενων στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, ειδικά αυτές που θα γίνονται στο Αιγαίο.

Ο Δένδιας για τον καθορισμό ΑΟΖ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρευρισκόμενος στον εορτασμό των Θεοφανείων στη Χίο, δήλωσε: «Ο κόσμος αλλάζει και η αστάθεια γίνεται η νέα γεωπολιτική σταθερά. Σε αυτό το περιβάλλον, η Πατρίδα μας επιδιώκει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης. Με την “Ατζέντα 2030”, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας εμβαπτίζονται στην καινοτομία και αναγεννιούνται ισχυρότερες, βασιζόμενες σε νέες τεχνολογίες και δυνατότητες. Αυτό τους επιτρέπει να αποτρέπουν κάθε πρόκληση και να υπερασπίζονται την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Πατρίδας μας».

Ο Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο: «Οι συμφωνίες αυτές εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, σε αντίθεση με νέο-ιμπεριαλιστικές εξωνομικές κατασκευές, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Ελλάδα διαθέτει την εθνική ισχύ και βούληση να εφαρμόζει αυτές τις συμφωνίες και επί του πεδίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx