ΣΧΟΛΙΟ

Η βαριά σκιά του Μεσανατολικού στα μέτωπα του Ελληνισμού

Η βαριά σκιά του Μεσανατολικού στα μέτωπα του Ελληνισμού

Η κρίση στη Μέση Ανατολή προφανώς και επηρεάζει τα άλλα διεθνή ανοικτά μέτωπα ενώ προφανώς και αλλάζουν οι προτεραιότητες, όπως και οι… ευαισθησίες. Οι διεθνείς παίκτες έχουν στρέψει την προσοχή στη Μέση Ανατολή ενώ είναι πρόδηλο ότι το Ουκρανικό, το οποίο μονοπωλούσε μέχρι πρότινος, έχει “χαθεί” από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αν όχι και του ενδιαφέροντος. Επηρεάζεται ασφαλώς και το Κυπριακό, που βρίσκεται σε παρατεταμένο αδιέξοδο, αν και υπάρχουν παρασκηνιακές διεργασίες σε εξέλιξη.

Διεργασίες και συζητήσεις, οι οποίες δεν προχωρούν καθώς προβάλλει εμπόδια και ενστάσεις η κατοχική δύναμη. Ακόμη και στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό άναψε κόκκινο φως η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς. Την ίδια ώρα, είναι και τα ελληνοτουρκικά. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο συντηρείται μια κινητικότητα, καθώς έτσι εξυπηρετούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά και ισχυροί τρίτοι παίκτες.

Είναι ξεκάθαρο πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί κανονικά στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματισθεί. Ενόψει τούτου υπάρχουν διάφορες επαφές, σε κατώτερο επίπεδο με στόχο να παρουσιασθεί “πρόοδος”, όταν θα συναντηθούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμφότερες οι πλευρές επενδύουν στην ανάγκη καταγραφής προόδου και μιας προοπτικής συνεννόησης. Για διαφορετικούς λόγους, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα θέλουν αυτή την εικόνα, αν και η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κυρίως σε ό,τι αφορά την κατοχική Τουρκία και τους σχεδιασμούς της.

Ελλάδα και Κύπρος

Στα πλαίσια αυτά αναμένεται ότι θα υπογραφεί, στις 7 Δεκεμβρίου, μνημόνιο συναντίληψης και κατανόησης στο μεταναστευτικό. Έχουν καταλήξει σε κείμενο τριών σημείων, που θα κλειδώσει στη Θεσσαλονίκη και θα υπογραφεί. Είναι μια προσπάθεια κατά την οποία έχει περισσότερο το στοιχείο της δημιουργίας εντυπώσεων παρά να αγγίξει την ουσία.

Σημειώνεται πως πριν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας, θα πραγματοποιηθεί αυτό μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, που χρονικά τοποθετείται στις 9-10 Νοεμβρίου. Θα είναι η πρώτη διακρατική συνάντηση με αυτή τη μορφή, Ελλάδος και Κύπρου και τούτο γίνεται μετά από αίτημα της Λευκωσίας.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί σημαντική τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας αυτής σε όλα τα πεδία και τομείς. Μια συνεργασία, που υπάρχει και με άλλα κράτη, αλλά μέχρι σήμερα όχι μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αν και είχε εξαγγελθεί πως θα πραγματοποιείτο στη Θεσσαλονίκη, τελικά θα γίνει στην Αθήνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι