Η λιβυκή Βουλή τορπιλίζει την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης – Τι διαμηνύει η Αθήνα
03/10/2022Τορπιλίζει το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο το Κοινοβούλιο της Λιβύης, καθώς μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για εξόρυξη και εκμετάλλευση λιβυκών υδρογονανθράκων, σε ανακοίνωσή της η Βουλή χαρακτηρίζει την συμφωνία «παράνομη και καταχρηστική».
Η Βουλή της Λιβύης αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και πως καταπατά τις διεθνείς συμφωνίες. «Το Λιβυκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, όπως αναφέρει δεν φέρει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος.
Σημειώνεται ότι το Λιβυκό Κοινοβούλιο, έχει άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του. Επιπλέον το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.
Η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε σήμερα στις 15:00μμ τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter του. Το ταξίδι του κ. Τσαβούσογλου στη Λιβύη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνοδεύεται από τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου, Μέχμετ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.
Τα πρόσωπα προφανώς και έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για τους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν. Ειδικότερα, τα χαρτοφυλάκια των Ντονμέζ και Ακάρ έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το ταξίδι στη Λιβύη, καθώς φημολογείται πως η Άγκυρα έχει ρίξει γέφυρες και στις δυο αντιμαχόμενες πολιτικές πλευρές έτσι ώστε να επαναφέρει και να ενεργοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Το μήνυμα της Αθήνας
Έντονη η αντίδραση της Αθήνας στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η Αθήνα μάλιστα με ανακοίνωση πριν λίγο του Υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Στην ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Η ανακοίνωση υπενθυμίζει πως «η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Τονίζει ακόμα πως «η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή. Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται»
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών «οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».
Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες οι πλευρές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία.
Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή. Αυτή την ώρα ο κ. Δένδιας συναντάται με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις εξελίξεις την ΕΕ και το Ισραήλ, ενώ είχε και συνάντηση με τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ. Στη διάρκεια της συνάντησης τους συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.
Αντιδρά η ΕΕ
«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων για υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».
Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».
Προσέθεσε ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» Τέλος, αναφέρει ότι «η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».